Meri-Lapin ympäristöterveysvalvonta

 

Asumisterveys

 

Asuntojen ja oleskelutilojen terveyshaitta

Asumisterveyteen kuuluvat asuntojen sekä päivähoito- ja koulutilojen, oppilaitosten, lastenkotien, vanhainkotien ja muiden vastaavien julkisten tilojen terveydelliset olosuhteet.

Terveyshaitalla tarkoitetaan ihmisessä todettavaa sairautta, muuta terveyden häiriötä tai sellaisen tekijän tai olosuhteen esiintymistä, joka voi vähentää väestön tai yksilön elinympäristön terveellisyyttä. Mikäli on perusteltua syytä epäillä, että asunnosta aiheutuu terveyshaitta, tulee asukkaan ottaa välittömästi yhteyttä asunto-osakeyhtiön isännöitsijään tai omakotitalossa talon omistajaan.

Asuntojen tai muiden oleskelutilojen kosteusvaurioista johtuva homekasvusto voi aiheuttaa terveyshaittoja sekä limakalvojen ärsytysoireita ja hengitystietulehduksia. Homevaurion esiintyminen rakenteissa on merkki liiallisesta kosteudesta rakenteissa. Homeitiöt vaativat riittävää kosteutta kasvaakseen ja aiheuttaakseen rakenteisiin kosteusvaurioita. Tästä syystä pienetkin kosteusvauriot on syytä korjata heti, jotta terveyshaittoja ei pääse syntymään. Asukkaan velvollisuus on ilmoittaa havaitsemistaan vioista ja vaurioista kiinteistön/huoneiston omistajalle. Kiinteistön omistaja on velvollinen huolehtimaan rakennusten kunnossapidosta.

Terveyshaitan toteamiseksi riittää näkyvä homekasvusto. Mikäli asunnon omistaja ei ryhdy toimenpiteisiin vaurion syiden selvittämiseksi ja poistamiseksi, voi terveystarkastajan pyytää tarkastamaan asunto. Tarkastus on maksuton, mutta kustannukset mahdollisista tutkimuksista kuuluvat kiinteistön omistajalle/haltijalle. Asunnontarkastuksen voi laittaa vireille ottamalla yhteyttä terveystarkastajaan tai suoraan oheista perustietolomaketta käyttäen.

Perustietolomake asunnontarkastuspyyntöä varten.

Asiakkaan ottaessa yhteyttä terveystarkastajaan, suoritetaan ensin haastattelu. Haastattelun perusteella päätetään jatkotoimista. Asunnon omistajalla on mahdollisuus olla läsnä asunnontarkastuksessa. Asunnon sisäilman laatu ja rakenteiden kunto arvioidaan aistinvaraisesti.

 

Kuntotarkastukset

Terveystarkastaja ei suorita asunnon myyntiin liittyviä kuntotarkastuksia.

Kuntotutkimus kannattaa teettää alaan perehtyneen rakennusalan ammattilaisella.

 

Irtaimiston puhdistus

Asumistervysliitto Aste ry:n ohje irtaimiston puhdistukseen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ohje siivoukseen ja irtaimiston puhdistukseen kosteus- ja homevauriokorjausten jälkeen.

 

Sisätilojen tuholaiset

Elintarviketuholaiset elävät ruokatavaroissa tai niiden säilytyspaikoissa varastoissa, tehtaissa ja kotitalouksissa. Useimmat elintarviketuholaiset kehittyvät ja lisääntyvät kuivissa kasviperäisissä tuotteissa kuten leipä- ja rehuvilja sekä siementavara, jauhot, näkkileivät, keksit, makaronit, riisi ja ryynituotteet, pähkinät, manteli ja niistä tehdyt tuotteet, pavut, kuivatut hedelmät ja vihannekset, mausteet, suklaatuotteet, erityisesti pähkinöitä ja riisiä sisältävät, lemmikkien rehut mm.

Torjunta: Ruokakaapit ja myös muut keittiön kaapit tyhjennetään. Sen jälkeen imuroidaan kaikki hyllyt. Samalla kannattaa puhdistaa lieden tausta ja muut sellaiset paikat, joihin kertyy likaa ja leivänmuruja ja joita muuten tulee harvoin siivotuksi. Vaihda tämän jälkeen pölyimurin pussi. Torjunta-aine laitetaan kaappien sisälle seinäpinnoille ja hyllytasoille. Torjunta-aineen käytössä tulee noudattaa valmistajan/maahantuojan ohjeita.

 

Itä-Suomen yliopiston sivut sisätilojen tuholaisista.

 

 

Asumisterveyteen liittyviä linkkejä

Sisäilmayhdistys

Hengitysliitto Heli ry

Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos

Ohje luonnonvaraisten lintujen ruokkimisesta

Ympäristöterveysvalvonnan etusivulle

 

 

 

Jaa tämä Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa tämä Twitterissä