TORNIONLAAKSON MAAKUNTAMUSEO
- TORNEDALENS MUSEUM
 
     
Etusivu Uutiset Näyttelyt Opetus Kokoelmat Henkilökunta Museokauppa Projektit Tietopankki Historia      
       

 Vapaa pääsy museoon 28.-29.10.2017!

 

Tornionlaakson museoon on ilmainen sisäänpääsy koko viikonlopun ajan 28.-29.10. Museo on avoinna la ja su klo 11-15. 

Lisäksi myyntiin tulee uunituore Vanha Tornio -seinäkalenteri vuodelle 2018 ja kirjauutuus Tornionlaakson vuosikirja 2015-2017, jonka  aiheet liikkuvat tornionlaaksolaisesta identiteetistä kaupunkiarkeologiaan ja suunnistukseen saakka.

 

     
       

 Uusi Tornionlaakson vuosikirja on nyt täällä!

 

Tornionlaakson vuosikirja 2015-2017 on nyt ilmestynyt ja on saatavilla museosta 15 € hintaan.

 

Kirjan aiheet liikkuvat tornionlaaksolaisesta identiteetistä kaupunkiarkeologiaan ja suunnistukseen saakka.

 

 

     

 


 

     

 

Työpaja koululaisille viikolla 38

     

 


 

     

Ole valmis! Pohjan Tytöt ja Sissit 100 vuotta - näyttelyn avajaiset lauantaina 2.9. klo 13. Tornionlaakson maakuntamuseolla.

 

Lapin vanhimman partioliikkeen vaiheista kertova näyttely on toteutettu yhteistyössä Tornionlaakson maakuntamuseon ja Tornion partiolaisten kanssa.

 

Avajaisiin vapaa pääsy!

     

 

     

 

"Sata päivää sataan"-ohjelma Torniossa 26.8.

 

26.8.2017 vietetään valtakunnallista "Sata päivää sataan" -tapahtumaa, kun itse 100-vuotissyntymäpäivään, eli itsenäisyyspäivään 6.12.2017 on enää sata päivää jäljellä.

Ohjelma Torniossa:

11.00 Päivä alkaa kirkonkellojen soitolla. Tällöin ainakin Tornion ja Ylitornion seurakunnissa kirkonkelloja soitetaan satavuotiaan Suomen kunniaksi.

11.15 Norrbottenin läänin kulttuurikoulujen karnevaalikulkue lähtee Haaparannalta Victoriantorille.

11.45 Tornion Kalevalaiset Naiset lähtevät kulkueena Aino-puistosta Victoriantorille.

12.30 Ruotsin kulttuurikoulujen onnitteluseremonia satavuotiaalle Suomelle Victoriantorilla.

13.00 Kulttuurikoulujen konsertti Victoriantorilla. Konsertissa soittaa lähes 200 nuorta Norrbottenin läänin musiikkiluokilta.

 

Tornionlaakson maakuntamuseolla on juhlapäivänä ilmainen sisäänpääsy.

 


 

Kesällä paikallismuseoon!

Täältä löydät toimialueemme paikallismuseoiden aukioloajat ja sijainnit Muoniosta Simoon!


 

 

 Perjantaina 30.6. museolla "happy hour"!

Kalottijatsien ja Peräpohjolan markkinoiden kunniaksi Tornionlaakson maakuntamuseo

on pidentänyt perjantain 30.6. aukioloa klo 18 asti.

Lisäksi klo 15-18 välillä museoon on vapaa pääsy! Tervetuloa meillekin!

 

Markkina-alueelta löytyy maakuntamuseon oma markkinapöytä, josta voit ostaa museokaupan tuotteita. Huomaa myös vt. museonjohtaja Minna Heljalan opastus Raatihuoneen ympäristössä lauantaina klo 14.

 


 

bbbb

 


 

 

bbbb

Kulttuurikartanon Kevätkirmaus lauantaina 13.5. klo 12-15! Osana Tornioviikon ohjelmaa Kulttuurikartanon toimijat järjestävät hevosaiheisen lastentapahtuman kultturikartanon pihapiirissä.

  • Kepparikisailua omalla tai kirjaston tallista lainattavalla ratsulla!
  • Kirjastossa hevosaiheista kirjallisuutta, hevostietoutta ja rekvisiittaa.
  • Maakuntamuseossa rastirata hevosharrastajille.
  • Juottopiste Café Aineessa. Vapaa pääsy! Tervetuloa!

 

bbbb

Toukokuun 3. päivä klo 18.30 Suomen aikaa Tornionlaakson maakuntamuseolla tekniikan historian FT ja tutkija Curt Persson Luulajan teknillisestä yliopistosta pitää esitelmän aiheesta Tornionlaaksolaiset – epäyhtenäinen kansallinen vähemmistö suurvalta-ajan Ruotsissa.

Valtionrakentaminen Kustaa Vaasan hengessä vaikutti vahvasti monikultuuriseen Tornionlaaksoon. Aikaisemmat itä-länsi-suuntaiset kauppayhteydet muokattiin nyt uudelleen etelä-pohjois-perspektiiviin sopiviksi. Valtio ja kirkko aloittivat yhteisen muutosprosessin, jonka jäljet ovat edelleen havaittavissa tänäkin päivänä.

Vapaa pääsy! Esitelmä on ruotsinkielinen.

 


 

bbbb

vaihtuva näyttely

Rajalla - På gränsen -valokuvanäyttely
16.3.-14.5.2017

Suomi 100 -valokuvanäyttely Suomen itsenäisyyden ajan käännekohdista Haaparannan ja Tornion raja-alueella. Valokuviin on liitetty yksityishenkilöiden muistelmia eri vuosikymmeniltä.

Näytttelyn avaisluennon pitää vt. museonjohtaja Minna Heljala torstaina 16.3. klo 17.30 Tornionlaakson maakuntamuseolla. Kahvitarjoilu & vapaa pääsy!
   
" VALOA RAJALLE "

Tiistaina Kalevalan päivänä 28.2. ainutlaatuinen kuva- ja valoprojisointi "Valoa rajalle" maakuntamuseon julkisivulla ja museon ikkunassa!
Projisointi alkaa klo 18.

Projisointi sisältää kuvia Suomen itsenäisyyden ajalta ja Suomen ja Ruotsin rajalta yhdistäen vanhaa ja uutta.

Maakuntamuseolla myös kahvitarjoilu ennen näytöstä klo 17 alkaen

Ilmainen sisäänpääsy koko päivän! Tervetuloa!

     
 

Uusi lyhytkestoinen vaihtuva näyttely

Kalevala Koru -pienoisnäyttely 23.2.-5.3.2017


Tornionlaakson maakuntamuseo yhteistyössä Tornion Kalevalaiset Naiset ry:n kanssa järjestävät lyhytkestoisen Kalevala Koru -näyttelyn maakuntamuseon aulassa. Näyttelyn avaa 23.2. klo 12 Kalevala Korun toimitusjohtaja Riitta Huuhtanen. Kahvitarjoilu ja näyttelyyn vapaa pääsy!

bbbb
     
 

vaihtuva näyttely

Mämmiä ja surströmmingiä 16.12.2016-26.2.2017

 

Mikä on suomalaista? Mikä on ruotsalaista? Maakuntamuseon uudessa vaihtuvassa näyttelyssä vertaillaan pilke silmäkulmassa tyypillisiä suomalaisa ja ruotsalaisia esineitä ilmiöitä.

-----------------------------------------

Uutta perusnäyttelyssä

Maakuntamuseon perusnäyttelyn kosketusnäytöille on lisätty uusia aiheita ja kuvia. Uudet aihekokonaisuudet käsittelelvät pohjoisen teollisuudenaloja, matkailua, torniolaisia ja haaparantalaisia kauppias- ja käsityöläissukuja sekä Pohjolan markkinoita.

Perusnäyttelyyn on myös lisätty pilkahduksia jouluun.

 

Tervetuloa!

 

     
 
     
       

Tornionlaakson Neuvoston Kulttuuristipendin hakuaika 31.1.2017 asti

Hakemus 

Ohjeet

Tornionlaakson Neuvoston kulttuurirahaston tarkoituksena on tukea Tornionlaakson kulttuurista, taloudellista ja yhteiskunnallista kehitystä stimuloimalla Torniolaaksoon liittyvää tutkimusta ja kulttuurityötä stipendein ja apurahoin. Stipendejä ja apurahoja voivat hakea yksityiset henkilöt, ryhmät, projektit ja organisaatiot, joiden toiminta liittyy Tornionlaaksoon.

Julkaistu 14.12.2016

     

     
       

KULTTUURIKARTANON JOULUPOLKU 10.12. klo 12-16

Perinteistä koko perheen Joulupolku-tapahtumaa vietetään taas Kulttuurikartanon pihapiirissä. Maakuntamuseon ohjelmistosta poimittua:

Konstaapeli Karhusen ja Ralf-nallen satutuokio klo 14.00

Tiernapojat klo 15.00

Joulupolun aikana maakuntamuseoon on vapaa pääsy. Näyttelyt on puettu jouluasuun ja museolta löytyy ohjattu non-stop lippunauhapaja.

 

     

     
       

Meri-Lapin jousikvartetin konsertti "On aika lentää kun aika lentää" 30.11. klo 18

Meri-Lapin jousikvartetti konsertoi Tornionlaakson maakuntamuseolla keskiviikkona 30.11. klo 18 alkaen.

Syyskauden ensimmäinen Suomen kantaesitys tapahtuu jousikvartetin syksyn viimeisessä konsertissa kun Lauri Mäntysaaren kvartetto ’’On the Move’’ kajahtaa ilmoille. Konsertissa pysytään vahvasti Euroopassa ja Pohjoismaissa. Suomalaisuutta edustaa Theodor Nicolaun ja Einojuhani Rautavaaran teokset. Ohjelmiston täydentää Nørgårdin ja Hindemithin upeat teokset. 

Kesto noin 90 min, sisältää väliajan. Vapaa pääsy.

     

     
       

 

     

Isänpäivänä miehet ilmaiseksi museoon

Isänpäivän kunniaksi sunnuntaina 13.11. kaikki miehet pääsevät Tornionlaakson maakuntamuseoon ilmaiseksi. Museolta löytyy mukavia lahjavaihtoehtoja isille ja isoisille. Isänpäivän erikoistarjouksena *lahjaksi* ostettaviin uusiin Museokortteihin nyt lisäkuukausi (yht. 13kk).

(Julkaistu 10.11.2016)

     

     
     

     
     

     

Torniolaisten haaksirikko -näyttelyn avajaiset 29.9. klo 18

Torniolaisten haaksirikko -näyttelyn avajaistilaisuus pidetään Tornionlaakson maakuntamuseolla torstaina 29.9. klo 18. Tilaisuudessa Tornion urheilusukeltajat ry:n puheenjohtaja Risto Suomela pitää luennon aiheesta Sukeltamista Perämerellä ja lähiympäristössä vuodesta 1976.

Torniolaisten haaksirikko -näyttely kertoo syksyllä 1722 Pietarsaaren ja Kokkolan välille haaksirikkoutuneesta torniolaisesta aluksesta, sen torniolaisista matkustajista sekä hylkyyn liittyvistä meriarkeologisista tutkimuksista.

Näyttely on avoinna 30.9.-20.11.2016

Pysäytyskuva Eero Mäenpään videosta.

(Julkaistu 28.9.2016)

     

     

Luento lainajyvämakasiineista to 15.9. klo 18.30

Dosentti Ilkka Teerijoki esitelmöi lainajyvämakasiinien historiasta Tornionlaakson maakuntamuseolla torstaina 15.9.2016 klo 18.30. Luennon otsikkona on "Pitäjänmakasiini, nälkävuosien turva ja maaseudun ensimmäinen pankki".

Tilaisuuden aluksi Tornion kotiseutuseuran pj. Henri Nordberg kertoo museona toimivan Alatornion lainajyvämakasiinin korjaustöistä vuosina 2013-2016.

Luentotilaisuuden järjestää Tornion kotiseutuseura ry yhdessä Tornionlaakson maakuntamuseon - Tornedalens museumin kanssa. Vapaa pääsy - tervetuloa!

Alatornion pitäjämuseo syyskuussa 2016. Kuva: Henri Nordberg

(Julkaistu 6.9.2016)

     

     

Ruotsin kulttuuriministeri museovierailulla Torniossa

Ruotsin kulttuuriministeri Alice Bah Kuhnke vieraili Tornionlaakson maakuntamuseossa lauantaina 16.7. Tornion ja Haaparannan yhteismuseohankkeessa mukana ollut Tapio Salo esitteli ministerille museon rajanylisen perusnäyttelyn. Tilaisuuteen osallistuivat myös mm. Ruotsin Tornionlaaksolaisten liiton (STR-T) puheenjohtaja Bengt Niska ja toiminnanjohtaja Maja Mella, Haaparannan kunnanjohtaja Peter Waara ja kulttuurijohtaja Jytte Rüdiger sekä kansanedustaja Ida Karkiainen. 

Kulttuuriministerin vierailu Tornionlaakson maakuntamuseossa päätti hänen kolmipäiväisen matkansa, jonka aikana hän osallistui Tornionlaaksolaisten päivän juhlaan Kangosissa sekä vieraili useissa kohteissa Ruotsin Tornionlaaksossa.

(Julkaistu 19.7.2016)

     

     

Tutustu kesällä Tornionlaakson paikallismuseoihin

Perämeren pohjukasta ja molemmin puolin Väylää löytyy kiinnostavia ja viehättäviä paikallismuseokohteita, joihin kannattaa tutustua kesällä. Kesällä 2016 ovensa avaavat Keminmaan, Kolarin, Muonion, Pellon, Simon ja Tervolan kotiseutumuseot, Pahnilan museo Simossa, Ylitornion koulumuseo, Iikan tupa ja Väinö Katajan pirtti Ylitorniolla sekä Kukkolan kalastusmuseo Haaparannan Kukkolaforsenilla. Alatornion pitäjämuseo ja Valmarin museo Keminmaalla pysyvät poikkeuksellisesti suljettuina.

Museoiden tarkemmat aukioloajat löydät tietopankistamme.

Tervolan kotiseutumuseo. Kuva: TLMM

     

     

Opastettuja kaupunkikierroksia ja vapaa pääsy museoon Peräpohjolan markkinoilla 

Koe Tornion kesä 1906!

Suositut Peräpohjolan markkinat järjestetään Torniossa raatihuoneen ympäristössä pe 1.7. klo 16-20 ja la 2.7. klo 10-15. Peräpohjolan markkinoilla sinulla on mahdollisuus nähdä mm. herrasväki piknikillä, tennisottelu Hallituskadulla ja voimisteluesityksiä sekä kuulla uutisia maailmalta.

Tornionlaakson maakuntamuseo osallistuu markkinoille ja tarjoaa mm. opastetun kävelykierroksen Hallituskadun ympäristössä perjantaina klo 18 ja lauantaina klo 13. Kierroksen kesto noin tunti, kokoontuminen raatihuoneen edustalla. Museoon vapaa pääsy lauantaina klo 11-15.

(Julkaistu 29.6.2016)

     

     

Gangsterista kunnon kansalaiseksi -kirjan julkistamistilaisuus maanantaina 23.5. klo 18.00

 

Tornionlaakson maakuntamuseossa järjestetään maanantaina 23.5. Antero Peltosen omakustannekirjan "Gangsterista kunnon kansalaiseksi" julkistamistilaisuus.

Antero Peltonen on syntynyt vuonna 1946 Revonlahdella, mutta hän muutti vanhempiensa kanssa vuonna 1951 Tornioon. Peltonen kertoo elävästi lapsuudestaan ja nuoruudestaan rajakaupungissa. Omaelämäkerrallinen teos vie lukijan pikkukaupungin moniin tapahtumiin ja antaa eväitä myös lukijan omakohtaiselle muistelulle. Antero Peltosen esimerkki rohkaisee meitä kaikkia kirjoittamaan muistoistamme.

Tervetuloa!

     

     
     

     

Ke 11.5. opastettu kävelykierros klo 17.30 ja Harmonikan hehkua -konsertti klo 19

Osana Tornioviikon ohjelmaa Tornionlaakson maakuntamuseolla nautitaan keskiviikkona 11.5. klo 19 alkaen Harmonikan hehkua -konsertista, kun Meri-Lapin jousikvartetin vierailevaksi tähdeksi saapuu harmonikkataiteilija Harri Kuusijärvi. Konsertin kesto on noin 90 min.

Ennen konserttia on mahdollisuus päästä tutustumaan Rantakadun ja Keskikadun historiaan vt. museonjohtajan opastamana. Kävelykierrokselle lähdetään klo 17.30 maakuntamuseon edestä. Opastettu kierros on kaikille avoin.

     

     

KEVÄTRETKI REVONSAAREN JATULINTARHALLE 18.5.

 

Tornionlaakson maakuntamuseo ja Tornion kotiseutuseura järjestävät kansainvälisenä museopäivänä 18.5.2016 retken Revonsaaren jatulintarhalle Haaparannan Vojakkalaan.

Lähtö Tornionlaakson maakuntamuseon parkkipaikalta klo 17.30. Paluu maakuntamuseolle noin klo 19.30. Mikäli ilmoittautuneita on runsaasti, järjestämme yhteiskuljetuksen - muussa tapauksessa retki toteutetaan kimppakyydeillä.

Retken hinta 10 euroa / 100 kr sisältää opastuksen, pullakahvit ja kuljetuksen.

 

Huom! Ilmoittautuminen pe 13.5. klo 15 mennessä Tornionlaakson maakuntamuseolle, puh. 050 597 1559 tai maakuntamuseo@tornio.fi.

 

Lisätietoja: Vs. museolehtori Tuija Visuri, puh. 040 631 8339

Julkaistu 28.4.2016

     
 
     
       

     

Uusi omatoiminen museokierros lapsiperheille!

 

omatoiminen_lastenkierros.jpgTornionlaakson maakuntamuseossa on tehty perheille suunnattu vihko, jota voi käyttää omatoimisen museokäynnin tukena. Lastenkierros-vihossa on paitsi selkokielisemmät tekstit, myös erilaisia kysymyksiä ja pieniä etsintätehtäviä. Aikuinen voi lukea vihkoa ääneen lapselle tai isommat lapset voivat käyttää sitä yksinään.

Omatoimisen lastenkierroksen avulla perheet voivat saada helpommassa muodossa tietoa itseään kiinnostavista kohdista. Näyttelyssä suunnistamista helpottavat värikuvat. Museon voi kiertää kokonaan tai poimia kierroksesta osia.

- Meillä käy paljon lapsiperheitä, ja haluamme tämän vihkosen avulla tehdä museokäynnistä helpomman vanhemmille tai isovanhemmille ja vielä mielenkiintoisemman lapsille, kertoo museolehtori Linda Vuollo.

Vihko on saatavilla suomeksi ja pian myös ruotsiksi.

Tornionlaakson maakuntamuseon uudistetussa perusnäyttelyssä on muutenkin monia lapsia kiinnostavia elementtejä: kurkistusluukkuja, monenlaisia eläimiä sekä lastennurkkaus, jossa saa kokeilla ja koskea. Siellä voi vaikkapa leikkiä vanhan ajan koulua ja kirjoittaa rihvelitauluihin, pukea isokokoisille paperinukeille oikeista kankaista tehtyjä vaatteita eri aikakausilta tai kokeilla mittaamista ja punnitsemista.

Tornionlaakson maakuntamuseo tarjoaa alueen asukkaille oivaltavan matkan oman historian äärelle ja kaikille kävijöille hyvän kokonaiskuvan siitä, mikä on ominaista juuri Tornionlaaksolle. Pysyvän näyttelyn lisäksi on vuosittain useita vaihtuvia näyttelyitä. Tänä vuonna niiden teemat vaihtelevat Arabian astioista jatulintarhoihin ja meriarkeologiaan.

Tervetuloa museoon!

 

     

     

KERÄILYILTA ti 9.2. klo 18, vapaa pääsy!


bbbbTiistaina 9.2.2016 klo 18 järjestetään Tornionlaakson maakuntamuseossa keräilyilta, jossa kaksi keräilijää esittelee omia kokoelmiaan ja keskustelee keräilystä yleisön kanssa. Museolla voi illan aikana ihastella keräilijöiden kokoelmista torniolaista hopeaa sekä hedelmä- ja partaveitsiä.


Illan alustuspuheenvuorossa Oulun yliopiston arkeologian emerituslehtori Pentti Koivunen kertoo miten esineitä arvioidaan. Paikalla myös keräilijä Kalervo Jussinniemi, jonka kastikeastiakokoelmasta on parhaillaan museossa näyttely.


Keräilyiltaan yleisö voi ottaa mukaan keräämiään esineitä. Asiantuntijat voivat tarvittaessa tarkastella ihmisten mukanaan tuomia esineitä ja antaa niistä lisätietoja (ei rahoista tai postimerkeistä). Rajoitetun aikataulun vuoksi mielellään vain yksi esine per osallistuja.


Mukana on myös mysteeriesine, jonka käyttötarkoitusta yleisö voi arvuutella. Tätä esinettä on käytetty Tornionlaaksossa, mutta mihin?


Illan aikana voi tutustua Arabiaa - Kastikeastioita Kalervo Jussinniemen kokoelmasta -näyttelyyn. Esillä on reilu sata astiaa Jussinniemen kokoelmasta. Näyttely on avoinna 15.1. – 13.3.2016.


Maakuntamuseo haluaa näyttelyn ja keräilyillan kautta herättää keskustelua ja ajatuksia keräilystä yleensä ja sen eri ilmenemismuodoista. Kaikkihan me keräilemme jotakin.

 

     


     

bbbb

 

bbbb

     

     

Maakuntamuseon Outlet Taidebasaarin aikaan 21.-22.11.2015!

 

Uutuuksia ja poistoja, tule tekemään löytöjä!

Upouusia värityskortteja vanhasta Torniosta, mielenkiintoisia kirjoja, Reino Kainulaisen vedoksia…

Outlet maakuntamuseossa la ja su klo 11-15, 21.-22.11. ilmainen sisäänpääsy. Tervetuloa!

 

bbbb

     
       
     

     

 

 

 

 

 

 

Barokkimusiikkia

Maakuntamuseossa

----

Barockmusik i

Tornedalens museum

     

     
bbbb      

     

 

     

     

Kirjailijailta 26.10. klo 19 - Författarafton måndag den 26 oktober kl 18.00 svensk tid
Vapaa pääsy - fri entré


Arbetsstugor fanns i hela landet från 1880-talet och fram till 1954. Efter nödåren 1902 -03 blev Nordbottens läns arbetsstugor en verksamhet som pågick ända till år 1954. Arbetsstugor fungerade oftast som internat där barnen fick undervisning men fick även arbeta praktiskt. Viktig del var undervisningen i svenska språket i Tornedalen och på de samiska områdena. Försvenskning och disciplin på arbetsstugorna har diskuterat livligt i Norrbotten.

Författaren Laila Frej ger sin mammas berättelse i boken Arbetsstugubarn: att vara skolbarn i Norrbotten.

Bokens huvudperson är författarens mor, Svea Johansson-Tikka, som började i arbetsstugan i Nattavaara för 91 år sedan och kom att stanna där i sju läsår. Den bygger på vad Svea och hennes syskon berättat för författaren Laila Freij. Till berättelsen knyts fakta kring Sveas omvärld, arbetsstugornas framväxt och organisation. Arbetsstugubarn ger en personlig inblick i ett viktigt kapitel i Norrbottens sociala historia.

 

 

 

 

 

På bild författaren Laila Frej

 

 

 

 

 

     
       

     

 

Museoviraston avustukset kulttuurihistoriamme säilyttämiseen ovat haettavissa!

 

Suunnitteletteko korjausrakentamista perinteisin menetelmin, paikallismuseon esineiden luettelointia tai vaikka perinteen keruuta?

Lisätietoja Museoviraston sivuilla:
http://www.nba.fi/fi/avustukset
Kysellä saa myös maakuntamuseotutkijalta
saija.pietilainen@tornio.fi 040 630 8816


Hakemus täytyy olla Museovirastossa 30.10.2015. mennessä ja kopio siitä tulee toimittaa maakuntamuseolle.

051114_SP13_pienempi_rajattu.jpg

     

     

Yleistöopastus Tornion seudun teolliseen historiaan 12.9.

Ilmainen yleisöopastus Tornionlaakson maakuntamuseossa lauantaina 12.9. klo 13.30, tervetuloa!

bbbb

 

     
 
     

Poikkeuksellinen avoinnaolo ja yleisöopastuksia 15.8.

Museon uuden perusnäyttelyn avajaispäivän kunniaksi museo on la 15.8. avoinna poikkeuksellisesti klo 11-18. Klo 15.30 järjesteteään maksuton johdatus uuteen perusnäyttelyn osaan Kaupunkimme rajalla sekä vaihtuvaan näyttelyyn Tornio ja Haaparanta - ensimmäisen maailmansodan solmukohtia. Esittelyn kesto on noin puoli tuntia.

 bbbb

     
 
     

Rajan ilmiöitä ja Tornio-Haaparannan kaupunkihistoriaa

- perusnäyttelyn toinen osa avautuu 15.8.!

Tornionlaakson maakuntamuseon kokonaan uudistetut näyttelyt saavat jatkoa. Perusnäyttelyn toinen osa avautuu lauantaina 15.8. Nyt avattavan näyttelyosion Kaupunkimme rajalla aiheena ovat Haaparannan ja Tornion kaupunkien historiat ja rajaan liittyvät yhteiset teemamme kuten rajakauppa, joppaus ja poikkinainti.

Samassa yhteydessä osallistumme Världens nålsöga -tapahtumaan ja avaamme valokuvanäyttelyn Tornio ja Haaparanta – ensimmäisen maailmansodan solmukohtia. Valokuvanäyttely on esillä 29.11.2015 asti.

Tervetuloa tutustumaan uusiin näyttelyihimme!

     
 
     

VUODEN MUSEO -TITTELI SERLACHIUS-MUSEO GÖSTALLE

Tornionlaakson maakuntamuseo - Tornedalens museum oli neljän finalistin joukossa

 

Museoalan parhaimmistoa palkittiin Lappeenrannassa järjestetyssä Museogaalassa tiistaina 19.5.2015. Merkittävimmän tunnustuksen sai Mänttä-Vilppulassa sijaitseva Serlachius-museo Gösta, jolle myönnettiin Vuoden museo -palkinto. Vuoden museoviestintäteko -palkinnolla palkittiin Oulun museo- ja tiedekeskus Luuppi. Erikoispalkinnon sai Rauman merimuseo.Vuoden museo -palkinnot jaettiin toista kertaa. Palkinnot ojensi voittajille viime vuoden voittajan Forssan museon johtaja Kati Kivimäki Lappeenrannan linnoituksessa järjestetyssä Museogaalassa. Vuoden museo -palkinto on kuvanveistäjä Pekka Kauhasen Esko-veistos.

"Serlachius-museo on uudistanut toimintaansa rohkeasti ja innovatiivisesti, silti museon taustalla olevan säätiön perustajan tahtoa kunnioittaen ja sisältö edellä. Koko museoalan näkökulmasta on hienoa, että uudistetun museon merkitys paikkakuntansa vetovoimatekijänä on tunnustettu laajalti. Museon uudistamisen näkyvin osa on vanhaan kartanorakennukseen yhdistetty uudisrakennus, joka tarjoaa erinomaiset toimintaedellytykset kokoelman hoidolle ja kartuttamiselle sekä uusien kiinnostavien vaihtuvien näyttelyiden esittämiselle. Uusi konsepti laajentaa myös museon mahdollisuuksia toteuttaa perustajansa Gösta Serlachiuksen tahtoa hankkia ja tuoda näytteille oman ajan taidetta Mänttään", palkintoraati perusteli valintaansa.


Vuoden museo ja Vuoden viestintäteko -kiertopalkintoa tavoitteli kaikkiaan 32 museota. Vuoden museo -finaaliin selvisi neljä museota: Lappeenrannan museot, Sagalundin museo, Serlachius-museo Gösta ja Tornionlaakson maakuntamuseo  - Tornedalens museum. Viestintätekopalkinnon finalisteja olivat EMMA - Espoon modernin taiteen museo, Helsingin kaupunginmuseo, Joensuun museot sekä Oulun museo- ja tiedekeskus Luuppi. 


Vuoden museo -kiertopalkinto myönnetään museolle, joka on omalla toiminta-alueellaan edistänyt merkittävällä tavalla museoalan yhteiskunnallista näkyvyyttä ja vaikuttavuutta. Museon toiminta on tuonut uusia tai erilaisia näkökulmia, ideoita ja ajatuksia museoalalle. Palkinnon jakavat Suomen museoliitto ja ICOM - Suomen komitea.

 

Museopalkintoraadin jäseniä ovat Anne Sjöström, Merja Heiskanen, Kimmo Levä, Liisa Lindgren, Päivi Salonen, Kaisa Viljanen ja Ditte Winqvist. Sihteerinä toimii Eeva-Liisa TaivassaloSuomen museoliitosta.

 

Museogaala on osa Lappeenrannassa järjestettävien Valtakunnallisten museopäivien ohjelmaa. Suomen museoliitto on vuonna 1923 perustettu museoiden keskusjärjestö.

     

     

KANSAINVÄLINEN MUSEOPÄIVÄ
Ma 18.5. 11-19

Kansainvälisenä museopäivänä ilmainen sisäänpääsy museoon, museo avoinna 11–19. Maksuton yleisöopastus näyttelyyn suomeksi klo 17 ja ruotsiksi klo 18. Opastuksen kesto noin tunti.

Tervetuloa!

DSC0288korj.jpg

     
 
     

(4.5.2015)

     
 
     
Kevtkeskiviikko_web.jpg      
 
     

(julkaistu 2.4.2015)

KEVÄÄN TAPAHTUMAT MUSEOSSA


pissikivi.jpgLöytöretki lapsille ja perheille Rantakadulla

la 9.5. klo 11 ja 13

Löytöretki lapsille ja perheille Rantakadulla Tornionlaakson maakuntamuseon opastamana, lähtö maakuntamuseon aulasta. Kierros on maksuton ja kestää noin tunnin. Löytöretkellä suunnistetaan yhdessä pisteeltä toiselle. Kierroksella kuullaan entisajan elämästä Rantakadulla ja kokeillaan vanhan ajan taitoja. Miten pelataan pissikivillä ja mitkä oikein ovat ämmänlänget?

 

Erikoisopastus "Rajan synty ja seuraukset Tornionlaaksossa"
su 10.5. klo 13.00-14

Teemaopastus näyttelyssä pääsymaksun hinnalla (5/3/0€)

 

 

 

Kansainvälinen museopäivä
ma 18.5.

Kansainvälisenä museopäivänä ilmainen sisäänpääsy museoon, museo avoinna 11–19. Maksuton yleisöopastus näyttelyyn suomeksi klo 17 ja ruotsiksi klo 18. Kesto noin tunti.

 

     
 
     
       

 (13.3.2015)

ESITELMÄ UNESCON MAAILMANPERINTÖKOHTEISTA
Ma 23.3. klo 18.30 museon opetustilassa

 

bbbb

Esitelmä Unescon erilaisista maailmanperintökohteista ja niiden valinnasta. Luennoitsijana Tarja

Virtanen, joka on toiminut erilaisissa Unescon johtotehtävissä. Vapaa pääsy!

 

     

 
     

(23.2.2015)

VISNING PÅ SVENSKA I MUSEET PÅ TORSDAGEN DEN 26 FEBRUARI

 

Vi bjuder på en guidad tur i utställningen på svenska den 26 februari kl. 17 svensk tid, välkommen att bekanta dig med områdets intressanta historia och det förnyade museet! Visningen ingår i entrépriset, 45/25 kr. Visningen är en del av evenemanget Vinterglöd i TornioHaparanda.

Se hela programmet här.

 

 vintergld2015_netti.jpg

     
 
     
       
 (9.2.2015)

LASKIAISTAPAHTUMA 17.2. MAAKUNTAMUSEOSSA, AINEELLA JA KIRJASTOSSA

     

     
       
(28.1.2015)

TORNIONLAAKSON MAAKUNTAMUSEO VUODEN MUSEO -KILPAILUN FINAALIIN

Tornionlaakson maakuntamuseo - Tornedalens museum, Lappeenrannan museot, Sagalundin museo ja Serlachius-museo Gösta on valittu jatkoon tavoittelemaan Vuoden museo 2015 -palkintoa.

Vuoden museo -kilpailuun ilmoittautui kaikkiaan 13 museota. Hakijoiden taso oli korkea, eikä raadin valinta helppo. Kilpailu etenee lähikuukausina, kun palkintoraati vierailee finalistimuseoissa. Voittaja julkistetaan Valtakunnallisilla museopäivillä, jotka järjestetään Lappeenrannassa 18.-20.5.2015.

Suomen museoliiton ja ICOMin Suomen komitean Vuoden museo -palkinto myönnetään museolle, joka on omalla toiminta-alueellaan edistänyt merkittävällä tavalla museoalan yhteiskunnallista näkyvyyttä ja vaikuttavuutta. Sen toiminta on tuonut uusia tai erilaisia näkökulmia, ideoita ja ajatuksia museoalalle.

Museopäivillä julkistetaan myös Vuoden museoviestintäpalkinnon saaja. Palkinnolla halutaan huomioida onnistunut, positiivisesti erottuva museoalan viestintäteko. Halutessaan raati voi myöntää myös Vuoden erikoispalkinnon.

Palkintoraadin jäseniä ovat Anne Sjöström, Merja Heiskanen, Kimmo Levä, Liisa Lindgren, Päivi Salonen, Kaisa Viljanen ja Ditte Winqvist. Sihteerinä toimii Eeva-Liisa Taivassalo Suomen museoliitosta.

Tornionlaakson maakuntamuseo - Tornedalens museum on maailman ainoa rajanylinen, kahden maan yhteinen museo. Museo täytti 100 vuotta vuonna 2014 ja avautui uudelleen yleisölle peruskorjauksen jälkeen. Museota laajennettiin ja perusnäyttely uudistettiin täysin. Myös museon toiminta laajeni molemmille puolin Suomen ja Ruotsin rajaa: museosta tuli Tornion ja Haaparannan yhteinen museo. Tämä näkyy myös uuden perusnäyttelyn sisällössä ja nimessä, joka on Kohtaamisia rajalla - yhteinen jokilaaksomme.

     

     
       

JOULUNAIKA MUSEOSSA

13.12.-11.1.

Näyttelyn pirttiin on tullut joulu. Koristeet muuttavat arjen juhlaksi ja jouluruoka odottaa pöydällä. Joulupukkikin on saapunut, mutta näyttää vähän erilaiselta kuin nykyään...

Joulu on erilaisten perinteiden täyttämä juhla-aika - tuntuu melkein, että joulu jää tulematta, jos asioita ei tehdä joka vuosi juuri samalla lailla. Mutta miksi jouluna syödään riisipuuroa? Miksi joulupukin nimessä on "pukki"? Miten joulutunnelmaa luotiin ennen vanhaan?

Tornionlaakson maakuntamuseon joulukoristellun pirtin luona pääsee perehtymään jouluperinteiden ihmeellisyyksiin. Näyttelyn kurkistusluukkujen takaa taas voi etsiä jouluisia yllätyksiä. Jouluasuista pirttiä voi tulla katsomaan koko joulunajan 13.12 alkaen aina 11.1. saakka.     
 _________________________________________________________________________      
       

(9.12.2014) 

 

JOULUPOLKU-TAPAHTUMA 13.12. klo 13-16

 

Koko perheen Joulupolku-tapahtuma täyttää Tornion kulttuurikartanon alueen lauantaina. 

Tornionlaakson maakuntamuseossa voi askarrella itselleen kuusenkoristeen vanhanajan malliin.

Näytillä on muitakin menneiden vuosikymmenten itsetehtyjä koristeita museon kokoelmasta.

Näyttelyn kurkistusluukuista voi etsiä jouluisia yllätyksiä ja pirtin luona pääsee perehtymään jouluperinteiden historiaan. Jouluasuista pirttiä voi tulla katsomaan koko joulunajan aina 11.1. saakka.

Joulupolku-tapahtuma on maksuton. 

 

Joulupolun tapahtumapaikat ja koko ohjelma

 

     

     
       
 (29.9.2014)

NOITIA JA KUMMITUKSIA MUSEON TARINOISSA HALLOWEENINA 30.10.

Tule kuuntelemaan hyytäviä juttuja hautausmaista ja kummituksista ja tarinoita paikallisista noidista. Lyhyet opastukset maakuntamuseolla klo 17.15 ja 17.45. Koko Kulttuurikartano muuttuu kauhukartanoksi: 
     

     
       
 (5.6.2014)      
       
 SEMINAARI TORNIONLAAKSOLAISESTA KULTTUURISTA MAAKUNTAMUSEOSSA 29.8.      
       
Tornionlaakson maakuntamuseo - Tornedalens museum täyttää 100 vuotta. Museon peruskorjatut tilat ja uusitut näyttelyt avataan yleisölle 31.8. Avajaisia edeltää avoin juhlaseminaari.


Juhlaseminaari pidetään perjantaina 29.8.2014 Tornionlaakson maakuntamuseolla klo 10.00-17.00 ja seminaarin otsikkona on Tornionlaaksolainen kulttuuri. Juhlaseminaari on kaikille avoin tilaisuus, mutta seminaariin edellytetään ilmoittautumista. Kaikki esitelmät tulkataan suomeksi ja ruotsiksi. Järjestäjinä ovat Tornion Kotiseutuseura, Tornionlaakson maakuntamuseo ja Pohjola-Norden.

Ilmoittaudu ennakkoon 2.6.-15.8. sähköpostilla, maakuntamuseo@tornio.fi, tai numeroon 050 597 1559.

 

Seminaariohjelma:

10.00 Avaus: Tornion Kotiseutuseuran pj. Henri Nordberg

Klavikordimusiikkia Anna Maria McElwain

Yliopistonlehtori, FT, Matti Enbuske, Oulun yliopisto, historianlaitos: Tornionlaaksolaisten juuret

Prof. Lars Elenius: Ruotsin tornionlaaksolaisten identiteeteistä

Dosentti Jyrki Siukonen, Torniolaiset ja eurooppalainen maailmankuva

Klavikordimusiikkia Anna Maria McElwain

Ruokailu (omakustanteinen)

Klavikordimusiikkia Anna Maria McElwain

Vt. pääsihteeri Kjell Skoglund, Pohjola-Norden, Pohjoismainen yhteistyö on edellen tärkeää

Kirjailija Sara Frykman: Kaupungin kohokohta - Haaparannan kaupunginhotellin historia

Museonjohtaja Sigrid Skarstein Varangin museo: Om kveenen och Tornedalen.

Prof. Helena Ruotsala, Turun yliopisto: Haaparanda-Tornio, regionauttien kaupunki

17.00 Loppusanat Haaparannan kulttuurijohtaja Jytte Rydiger

 

Tornionlaakson laulu

 

     
       
 
     
       
(3.4.2014)      
       
EI ENÄÄ NIIN HARMAA MUSEO - AVAJAISET 31.8.2014      
       
       
Keväällä 2014 pystytetään perusnäyttelyn rakenteita. Kuva Elisa Tarkkanen TLMM      
       
Uusi perusnäyttely Kohtaamisia rajalla avataan yleisölle 31.8.2014. Kokonaan uudistettu perusnäyttely esittelee Tornionlaakson rajanylittävää historiaa ja kulttuuria. Tänä vuonna vietetään myös Tornionlaakson maakuntamuseon 100-vuotisjuhlia.


TERVETULOA AVAJAISIIN!
     
       
 
     
       
(12.11.2013)      
       
MUOTOILUA ETTÄ PERINNETTÄ      
       
Muotoilua että Perinnettä -näyttely Tornionlaakson maakuntamuseossa 18.11-29.11.2013.


MUSEO AVOINNA:


18.11-29.11.2013 joka päivä klo 10.00 - 16.00

Tornionlaakson maakuntamuseo
Torikatu 4 95400 Tornio


VAPAA PÄÄSY!


Näyttely esittelee kalannahasta ja kalastusperinteestä kummunneita tuoteideoita, Poukama-muotoilukilpailun palkitut työt sekä Tornionjoella viime heinäkuussa ollutta Iso Siika -ympäristötaidetapahtumaa.


Katariina Salo lukee Iso Siika -kirjoituskilpailun tekstejä

la  23.11.2013 klo 12-13 ja 14-15
su 24.11.2013 klo 12-13 ja 14-15
Näyttely on osa Maaseudun Sivistysliiton Poukama-hanketta.

Lisätietoja: http://www.poukama.eu/


     
 
     
       
(25.6.2013)      
       
MATKA LAPIN MUSEOIHIN -ESITE JULKAISTU      
       
 

Lappiin suuntaavien matkailijoiden avuksi – ja myös paikallisille itselleen – on laadittu uusi esite, josta löytyy runsaan kolmenkymmenen museon tiedot ja sijainti. Kulttuurimatkailuesitteitä on kesäkuusta 2013 lähtien saatavissa Lapin museoista ja matkailupisteistä.

 

Esite on luettavissa myös sähköisesti:

 

Matka Lapin museoihin - Opas matkailijoille

En museiresa i Gränstrakten - En turistguide till resenärer

A journey to Lapland´s museums - A guide for visitors

Ïóòåøåñòâèå ïî ìóçåÿì Ëàïëàíäèè - Òóðèñòè÷åñêèé ãèä

     
 
     
       
(24.6.2013)      
       
MUSEO AVOINNA PERÄPOHJOLAN MARKKINOIDEN AIKAAN      
       
 

Maakuntamuseo on avoinna Peräpohjolan markkinoiden ajan pe 28.6.2013 klo 16-20 ja la 29.6.2013 klo 10-15. Museossa esillä Soihtu saapuu -paneelinäyttely (1952 olympialaiset) sekä Arktiset tulet -elokuva ja Perämeren hylkeenpyytäjät -dokumentti. Perämeren hylkeenpyytäjien pituus on 14 min ja Arktisten tulien 42 min. Arktiset tulet alkaa aina tasatunnein.

 

Vapaa pääsy!

 

 

Peräpohjolan markkinat: http://www.tornio.fi/index.php?p=Markkinat
     
       
 
     
       
(16.5.2013)      
       
MAAKUNTAMUSEO AVASI OVENSA TOUKOKUUKSI      
       
Tornionlaakson maakuntamuseossa avattiin lauantaina 11.5.2013 kaksi näyttelyä. Avajaisissa vieraili yhteensä 124 henkilöä. Les Feux Arctiques - Arktiset tulet ja Soihtu saapuu! näyttelyt ovat esillä toukokuun loppuun asti arkisin klo 11.00 - 18.00. Näyttelyihin on vapaa pääsy.
     
 
Museovieraat Hilla ja Helmi tutkimassa näyttelyä itse keksimästään kurkistusaukosta.
     
       
 
     
       
(13.5.2013)      
       
MERI-LAPIN MUSEOIDEN YHTEINEN VERKKOSIVUSTO AVATAAN 15.5.2013      
       

Meri-Lapin museot (Aineen taidemuseo, Kemin historiallinen museo, Kemin taidemuseo, Tornionlaakson maakuntamuseo) saavat yhteisen verkkosivuston osoitteeseen www.merilapinmuseot.fi. Sivusto avataan yleisölle keskiviikkona 15.5.2013.

 

Yhteisen verkkosivuston tavoitteena on tuottaa museoiden asiakkaille lisää materiaalia ja palveluita verkkoon ja näin parantaa saavutettavuutta eri kohderyhmille ajasta ja paikasta riippumatta. Erityisesti kohderyhmistä keskiössä on koululaisille tuotettu materiaali, kuten myös erilaiset verkkonäyttelyt. Lisäksi yhteinen sivusto tiivistää Meri-Lapin museoiden yhteistyötä verkossa ja mahdollistaa yhteisten verkkohankkeiden tuottamisen. Sivustosta on myös erityisesti matkailijoille suunnatut versiot ruotsiksi, englanniksi ja venäjäksi.

 

Museovirasto myönsi 22.3.2012 Kemin kaupungille 28 000 euron valtionavustuksen käytettäväksi Kemin taidemuseon vetämään Meri-Lapin museoportaali (VEPA) -hankkeeseen. Projektikoordinaattorina hankkeessa on toiminut Minna Miettunen. Projekti kestää 31.5.2013 asti.

     
 
     
(29.04.2013)      
       
MAAKUNTAMUSEOLLA KAKSI NÄYTTELYÄ TOUKOKUUSSA      
       
Les Feux Arctiques - Arktiset tulet ja Soihtu saapuu! Tornionlaakson maakuntamuseossa 12.5-31.5.2013. Näyttelyjen avajaiset 11.5.2013 klo 15.00.


MUSEO AVOINNA:


su 12.5. klo 11.00 - 15.00
13.-31.5. arkisin 11.00 - 18.00

VAPAA PÄÄSY!

Tornionlaakson maakuntamuseo
Torikatu 4 95400 Tornio


Les Feux Arctiques -näyttely esittelee Lapin yliopiston, Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun ja Ammattiopisto Lappian opiskelijoiden yhteistyössä toteuttamia pohjoisia elokuva- ja mediaproduktioita.

Soihtu saapuu! -näyttely kertoo Helsingin vuoden 1952 olympialaisista sekä soihtuviestin järjestelyistä. Helsingin kisojen olympiatuli sytytettiin 25.6.1952 Kreikan Olympiassa. Kreikasta tuli kuljetettiin lentoteitse Tanskaan, josta se juostiin viestinä edelleen Ruotsin halki Suomen Tornioon. Torniossa tuleen yhdistettiin Pallastunturin Taivaskerolla sytytetty ja Lapin alueen läpi kulkenut keskiyön auringon tuli. Viestin Suomen osuus kesti kaikkiaan 13 vuorokautta ja sen aikana pidettiin soihtujuhlia kaikkiaan 50 paikkakunnalla.
     

 
     
       
(22.02.2013)      
       
TORNIONLAAKSON VUOSIKIRJA 2012 ON JULKAISTU      
       
Tornionlaakson vuosikirja 2012 julkaistiin eilen. Kirjan julkaisijana toimii Tornionlaakson neuvosto ja Tornionlaakson maakuntamuseo.

Uutta vuosikirjaa voi ostaa muun muassa Tornionlaakson maakuntamuseosta, Kompassi asiakaspalvelukeskuksesta sekä Tornion ja Haaparannan kirjastosta. Vuosikirjaa voi tilata myös osoitteesta henri.nordberg(at)tornio.fi.

Tornionlaakson vuosikirjan vanhempia painoksia voi tiedustella maakuntamuseon toimistosta puh. 050 597 1559 tai 050 597 1564.
     
       

 
     
       
(11.01.2013)      
       
MAAKUNTAMUSEON PERUSKORJAUS VALMIS      
       
Maakuntamuseon syksyllä 2011 alkanut peruskorjaus on valmis. Rakennuksen saneerauksen toteutti Rakennusmega Oy ja suunnittelijana toimi Arkkitehtitoimisto SIPARK. Tulevan kevään aikana tehdään vielä museon pihatyöt.

Uudistettuihin tiloihin rakennetaan myös kokonaan uusi perusnäyttely Kohtaamisia rajalla, joka avataan yleisölle vuonna 2014.
     
       
 


     
           
Kuvat: Elisa Tarkkanen TLMM      
 
     
       
       
       


Jaa tämä Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa tämä Twitterissä