PERÄPOHJOLAN MARKKINOIDEN MYYJIEN HUOMIOITAVAKSI

 

 

 

Peräpohjolan markkinoiden 1800-luvun alun yleisilme ja tunnelma syntyy markkinamyyjien ja heidän avustajiensa puvustuksen, myyntipöytien sekä myyntituotteiden, -pakkausten ym. esillepanon avulla. Tästä syystä kaikkien myyjien on noudatettava seuraavia ohjeita, joilla on vaikutusta sekä yleisön viihtyvyyteen että myyntitulokseen. Tarvittaessa Peräpohjolan Markkinoiden edustaja kiinnittää huomiota em. asioihin ja jos on huomauttamista myyjän on korjattava mahdolliset puutteet. Myös ruotsalaiset asiakkaat kannattaa huomioida merkitsemällä hinnat myös kruunuissa. Tuotetiedot yms. tulisi mahdollisuuksien mukaan antaa myös ruotsinkielellä.

Ilmoittaudu Peräpohjolan markkinoille myyjäksi! Ilmoittautumisia otetaan vastaan 10.6. asti. Tark. tied. p. 050 597 1944.

Puvut, asusteet:
Peräpohjolan markkinoiden sivuilta www.tornio.fi/markkinat löytyvät ohjeet naisten ja miesten pukujen sekä asusteiden malleista, väreistä ja materiaaleista.


Erikseen haluamme kiinnittää huomioita seuraaviin yleisimmin toistuviin valintoihin:

 • Asuun ei voi yhdistää esim. nykyaikaisia miesten liivejä, muovinappisia edestä avattavia kauluksellisia paitoja/paitapuseroita, kuvioneuleisia kirkkain tai pastellivärisistä langoista virkattuja hartiahuiveja tai villatakkeja.

 • Hameiden tulee olla riittävän leveitä ja ulottua nilkkaan asti. Myyjillä tulee olla päähineet päässään (naisilla huivit/myssyt, miehillä huopaiset lierilakit, nurkista solmitut liinat tms

 • Kenkien, päähineiden, huivien yms. tulee soveltua historialliseen yleisilmeeseen. Koruja ei käytetä. Kännyköitä ja kelloja ei saa olla näkösällä.

Myyntiastiat, pakkaukset, hinta- tuoteselostuslaput ym.

 • Muoviastioita tai -pusseja ei käytetä (vain kuljetuksessa tai säilytysastioina, mutta ei näkyvissä myyntipöydällä /pöydän alla). Jos myyntipöydän alla säilytetään esineitä tai tuotteita muovikoreissa/-laatikoissa/-pusseissa, pahvilaatikoissa tms. pöytä on peitettävä hyvin tyyliin sopivalla juuttikankaalla tai tekstiileillä, etteivät säilytettävät tavarat näy asiakkaille. Sen sijaan maalaamattomat pärekorit, puusaavit ja -laatikot, puiset kärryt yms. soveltuvat hyvin tuotteiden säilytykseen ja samalla myös esittelyynkin. Jos myyjä käyttää omaa pöytää se on peitettävä em. tavoilla yhtenäisen ilmeen säilyttämiseksi.

 • Tuotteet on pakattava ruskeisiin paperipusseihin tai käytettävä pakkauksissa paperia, pahvi-rasioita tai kangasta. Muovipusseja tai pakasterasioita ei saa olla myyntipöydällä näkyvillä.
  - Myytävä leivonnaisvalikoima voidaan esitellä esim. koreissa, osin liinalla peitettynä. Irtotuotteiden myynnissä on käytettävä pihtejä tai muita ottimia, paperilappuja/serviettejä tai valkoisia puuvillahansikkaita. Jos leivonnaistuote on välttämätön antaa asiakkaalle muovipusseissa/ -rasioissa esim. tahrautuvuuden takia, muovipussit ja -rasiat on myyntipöydällä peitettävä siistillä käsinkudotulta vaikuttavalla liinalla/pyyhkeellä. Ts. ei painokuvioituja leivinliinoja!

 • Leivonnaisten myyjät noudattavat lisäksi Tornion kaupungin terveysvalvonnan ohjeita koskien leivonnaisten valmistusta, säilytystä, esillepanoa ja pakkausiin merkittäviä tuotetietoja, sis. myös valmistuspäivämäärän (ks. liite/linkki).

 • Hintalaput (hinnat euroissa ja kruunuissa!), tekstiili- tms. tuotteiden hoito-/pesuohjeet ohjeet sekä myyjän yhteystiedot yms. tulee laatia myös siisteille kylteille tai pahveille tai erillisille tuotepakkaukseen liimattaville lapuille. Myyntipöydän/kojun tuotteita voi markkinoida myös tyyliin sopivalla nimikyltillä.

 • Pöytää voi elävöittää tyyliin sopivilla rekvisiitalla (puusta, pajusta tms. valmistetut tarjoiluastia kangasliinoineen, luonnon kukat, marjapensaan-/puiden oksat, kivet painoina jne.)

 • Myytävän tuotteen hinnoittelu ratkaisee myyntituloksen. Asiakkaat osaavat arvioida tuotteen laatua/käyttökelpoisuutta suhteessa hintaan.

Järjestelyt markkinapäivinä, ilmoittautumiset, laskutukset:


Myyntipöydät varataan myyjille ilmoittautumisjärjestyksessä. Katoksella varustetut myyntipöydät annetaan myös ilmoittautumisjärjestyksessä ja ensisijaisesti elintarvikemyyjille 1 katospöytä/myyjä. Vuokrattavia pöytiä on rajoitetusti. Hinta on sama pöydän koosta tai katoksesta riippumatta. Huom.! Ilmoittautumista ei vahvisteta järjestäjien toimesta erikseen. Ainoastaan siinä tapauksessa otetaan yhteyttä myyjään, mikäli pöytää ei ole enää vuokrattavissa. Myyntituotteiden järjestely pöydille alkaa  2 h ennen markkina-ajan alkamista (pe 1.7. klo 14.00 - 16.00 ja la 2.7. klo 8.00 - 10.00).  Myyjät voivat keskenään vaihtaa pöytäpaikkoja tarvittaessa.


Sateen sattuessa tuotteet voidaan suojata esim. harmailla tai vihreillä pressuilla.

Parkkipaikkana käytetään Aittakentän viereistä parkkialuetta, myyjät voivat jättää autonsa ent. lukion parkkipaikalle. Autoja ei saa ajaa markkina-alueelle ennen markkinoiden päättymistä (pe klo 20.00 ja la klo 15.00) vaikka myynti olisi lopetettu. Parkkipaikkoina käytetään kirjaston, torikentän ja muun lähialueen parkkipaikkoja sekä katujen varsia.

Myyntituotteiden (ei elintarvikkeiden) varastointiin pyritään järjestämään tarvittaessa omavastuisia tiloja (tiedustelut ilmoittautumisen yhteydessä)

.

Sitovat ilmoittautumiset markkinamyyjiksi on tehtävä 10.6. mennessä. Mahdolliset peruutukset 17.6. mennessä. Sen jälkeen tehdyistä peruutuksista/myyntipaikan käyttämättä jättämisestä peritään koko maksu.

Osallistumismaksut ja pöytävuokrat laskutetaan elokuun loppuun mennessä.


Markkinamyyjät vastaavat itse vakuutuksistaan, muonituksestaan ja tarvittaessa majoituksestaan.

 

TERVETULOA TEKEMÄÄN ELÄMYKSELLISTÄ JA ONNISTUNUTTA PERÄPOHJOLAN MARKKINATAPAHTUMAA!


Tark. tietoja: Peräpohjolan markkinat, p. 050 597 1944, arja.karhu(at)tornio.fi www.tornio.fi/markkinat

 

 

 

Sivun alkuun

 

 

Jaa tämä Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa tämä Twitterissä