Yhteisyrityksen valmistelu Länsi-Pohjassa etenee

Lisätty: 14.11.2017

Tornion kaupunginvaltuusto on päättänyt perustaa yhdessä Kemin kaupungin, Keminmaan ja Simon kuntien kanssa sosiaali- ja terveyspalvelujen yhteisyrityksen, jonka yhtiökumppaniksi valitaan Mehiläinen-ryhmittymä. Valtuuston päätös syntyi äänin 25–18. Myös Kemin, Keminmaan ja Simon valtuustot näyttivät maanantaina vihreää valoa yhteisyrityksen perustamiselle.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin jäsenkunnista myös Ylitornio päätti maanantaina osallistua Länsi-Pohjan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän toiminnan valmisteluun. Tervolan kunnanvaltuustolta odotetaan vastaavaa päätöstä torstaina.

Sopimus allekirjoitetaan joulukuussa


Seuraavaksi sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän perustamista käsitellään Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin kuntayhtymän hallituksessa perjantaina 17. marraskuuta.

Tornion kaupunginjohtaja Timo Nousiaisen mukaan yhteisyrityksen perustamisella tavoitellaan muun muassa alueen työpaikkojen sekä mahdollisimman laajan perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon palvelukattauksen turvaamista alueen asukkaille. Päätöksen taustalla on huoli Länsi-Pohjan keskussairaalan roolin pienenemisestä ja erikoissairaanhoidon keskittämisestä Lapin keskussairaalaan.

-Tämä on kuntien tahtotila. Tätä tahtoa täytyy toteuttaa. Toki edessä on vielä ylämäkeä ja paljon tekemistä, Nousiainen sanoo.

Sopimus yhteisyrityksestä on tarkoitus allekirjoittaa joulukuussa. Se solmitaan 15 vuodeksi. Sopimus allekirjoitetaan joulukuussa, vaikka valtuustojen päätöksistä tehtäisiin valituksia, ja se on irtisanottavissa, mikäli päätöksiä kaatuisi valitusten myötä hallinto- tai markkinaoikeudessa.

Jos kaikki etenee suunnitelmien mukaan, Mehiläinen aloittaa toiminnan haltuunoton keväällä yhteistyössä kuntien kanssa. Myös yhteistoimintamenettely pyörähtää nyt käyntiin. Tornion kaupungin henkilöstöpäällikkö Anja Huhtasen mukaan sairaanhoitopiirin ja Mehiläisen kanssa tehdään tiivistä yhteistyötä.

-Periaate on, että kaikkia kuullaan ja että jokainen voi sanoa oman käsityksensä. Hyvällä yhteistyöllä luodaan myönteinen ilmapiiri, jonka avulla saadaan asiat onnistumaan, Huhtanen sanoo.

Sopimuksen mukaan henkilöstö siirtyy yhteisyritykselle vanhoina työntekijöinä.

Selvitys vuodenvaihteeseen mennessä


Samalla, kun sosiaali- ja terveyspalvelujen ulkoistaminen Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella etenee, tekevät omaa arviointityötään sosiaali- ja terveysministeriön nimittämät selvittäjät, kemiläinen Maija Rask sekä Tornion entinen kaupunginjohtaja Hannes Manninen.

Raskilta ja Manniselta odotetaan vuoden loppuun mennessä ehdotusta siitä, kuinka erikoissairaanhoidon työnjako Lapin ja Länsi-Pohjan keskussairaaloiden välillä voitaisiin järjestää.

Äänestys


Tornion kaupunginvaltuusto hyväksyi yhteisyrityksen perustamisen äänin 25-18.

Puolesta äänestivät: Aho, Kirsti (KESK), Berg, Juha (KESK), Husa, Marja-Liisa (KESK), Juntura, Sari (KESK), Jutila, Lasse (SDP), Kaarlela, Antti (KOK), Kari, Jarmo (KESK), Keinänen, Outi (KESK), Koskimäki, Marko (KESK, varavaltuutettu), Lankila, Matti (KESK), Liikamaa, Arto (KESK), Hacklin, Pekka (KOK, varavaltuutettu), Marin, Satu (KOK), Ollila, Kosti (SDP), Olsen, Janne (SDP), Pelttari, Pekka (KESK), Pigg, Pasi (KESK), Pirttimaa, Pertti (KESK), Ponkala, Markku (KESK), Pukero, Päivi (KESK), Rainio, Olli (KESK), Sadinmaa, Markku (KESK), Sainmaa, Jari (TMK), Taramaa, Markku (KESK) ja Urpilainen, Ismo (KESK). 

Vastaan äänestivät: Alatalo, Hannu (KESK), Auniola, Vilho (KESK), Hakomäki, Jan-Mikael (VAS), Hyöppinen, Sauli (VAS), Juuso, Kaisa (PS), Kapraali, Ilkka (VAS), Keränen, Toni (VAS), Kulmuni, Katri (KESK), Lampela, Jenni (VIHR), Lappalainen, Mauri (SDP), Muhonen, Marjo (VAS), Parkkila, Olavi (VAS), Petäjämää, Katariina (SDP), Huhtalo, Heikki (PS, varavaltuutettu), Tikkanen, Vilho (PS), Tuomaala, Mari (SDP) ja Välimaa, Risto (KESK).

 

Takaisin

Jaa tämä Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa tämä Twitterissä