Tornion yritysalueet


Torniossa on useita vetovoimaisia yritysalueita eri puolilla kaupunkia. Torpissa ja Pirkkiössä on suurimmat pienteollisuusalueet ja kaupan palvelut ovat keskittyneet nauhamaisesti Tornion Torpista ydinkeskustan kautta Haaparannan Björkaan ulottuvalle 3,5 km pitkälle vyöhykkeelle (E4 Shopping Corridor). Suurteollisuus on sijoittunut sataman läheisyyteen Röyttään.

Ydinkeskusta ja Rajalla-alue

 

Tornion ydinkeskusta ja keskellä Suomen ja Ruotsin rajaa sijaitseva Rajalla - På Gränsen -alue muodostavat yhden Pohjoiskalottialueen merkittävimmistä kaupallisten palveluiden keskittymistä. Alueella vierailee vuosittain lähes 3 miljoonaa kävijää ja ostosmatkailijaa. Tornio-Haaparannan keskusta-alueilla on erittäin monipuoliset kaupalliset palvelut sekä kattava valikoima muita liike-elämän ja julkisen sektorin palveluita.

Kaupunkikeskustan alueella on kolme Suomen ja Ruotsin välistä maantieliikenteen rajanylityspaikkaa ja kahden maan joukkoliikenteen yhdistävä Matkakeskus. Rajan läpi kulkee vuodessa arviolta 12 miljoonaa henkilöä.  

Keskusta-alueella on toteutettu viime vuosina useita alueen viihtyisyyttä ja vetovoimaisuutta lisääviä hankkeita (mm. Victoriantorin rakentaminen, Tornion kävelykatu ja Hallituskadun kävelypainotteinen osuus, Nordbergin möljän kunnostaminen ja Tornionjoen rantareitti). Lähivuosina alueelle tullaan toteuttamaan mm. Rajapuisto sekä Haaparannan puolelle sijoittuva "Barents Center" (mm. kauppakeskus, multiareena, hotelli, koulu).

  

Lisätietoja:

 

Torpin yritysalue 


Torpin yritysalue sijaitsee noin 2 km Tornion keskustasta ja Ruotsin rajalta itään. Torpissa on noin 140 yritystä, jotka edustavat monipuolisesti eri toimialoja pienteollisuudesta vähittäiskauppaan. Lisäksi alueella on mm. kaupungin omistama Torpin monitoimitalo, jossa on eri kokoisia toimitiloja vuokrattavana.

Torpin liikenteellinen sijainti on erinomainen. Aluetta rajaa etelässä valtatie 29 (Kemi-Tornio moottoritie) ja pohjoisessa Kolariin, Helsinkiin ja Ruotsiin johtava rautatie. Alueelle on hyvät bussiyhteydet ja Tornio Itäinen seisakkeella pysähtyvät Helsinki-Kolari radan henkilöjunat. Kemi-Tornion lentoasemalle on matkaa noin 20 km ja Tornion Röyttän satamaan 10 km.

Tornion yleiskaavan mukaisesti alueesta kehitetään viihtyisä tilaa vievän kaupan keskus. Torppiin ohjataan tilaa vievän kaupan toimintoja ja sellaisia tuotantolaitoksia tai pienyrityksiä, jotka harjoittavat vähittäiskauppaa. Alueelle voidaan kuitenkin sijoittaa myös muita palveluja ja työpaikkoja. Läheiset kaupunginosat eli Pudas ja Luotomäki täydentävät kaupan palvelutarjontaa.

Torpissa on edelleen laadukkaita tontteja ja toimitiloja saatavilla hyviltä liikepaikoilta (mm. Kromitien kiertoliittymä)


Lisätietoja:

Pirkkiön teollisuusalue / Kromilaakso

 

Pirkkiön teollisuusalue sijaitsee noin 6 km Tornion keskustasta etelään. Outokummun Tornion tehtaat ja Röyttän satama ovat noin 6 km päässä. Pirkkiön alueella on lähinnä tuotannolliseen toimintaan keskittyvää teollisuutta.

Pirkkiön teollisuusalueen kupeeseen on avattu 2013 uusi Kromilaakson yritysalue. Uuden alueen kokonaispinta-ala on 49 ha ja Kromilaakson arvioidaan mahdollistavan yli 100 000 k-m2 yritysten toimitila-, tuotanto- ja varastorakennuksia varten. Alueella on noin 1,8 kilometriä katuverkostoa. Katujen rakentamisen yhteydessä on toteutettu vesihuolto, sähkönjakeluverkosto, tietoliikenneyhteydet sekä kaukolämpö. Alueen viimeistelyn yhteydessä toimenpiteet ulotetaan myös läheiselle vanhalle Pirkkiön teollisuusalueelle. Koko alueen pinnat valaistus ja kalustus toteutetaan korkeatasoisena ja yhtenäisenä. 

Tällä hetkellä Pirkkiön teollisuusalueella ja Kromilaaksossa toimii noin 110 yritystä.

 

Lisätietoja:

 

Röyttän suurteollisuusalue ja satama


Röyttän suurteollisuusalueella sijaitsee mm. Outokummun Tornion tehtaat, Rajakiiri Oy:n tuulivoimapuisto sekä Tornion satama. Tornion satama-alue on vuokrattu vuoteen 2053 saakka Outokummulle, mutta vuokrasopimus mahdollistaa satamaan myös muun laivaliikenteen. Tornion sataman yhteystiedot ja tekniset tiedot löytyvät Suomen Satamaliiton internet-sivuilta.

Röyttän alueelle on investoitu viime vuosina satojen miljoonien eurojen arvosta pääosin Outokummun toimesta ja tulevaisuudessa alueelle on suunniteltu rakennettavan mm. lisää tuulivoimaa sekä LNG-terminaali.

Röyttän alueella toimii noin 10 yritystä.  Lisätietoja:

 

Jaa tämä Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa tämä Twitterissä