Tornionlaakso kesäsiika

Tutkimusta ja kulttuuria Suomen ja Ruotsin rajajoelta


Siianjakoa vuonna 1943.
Kuva: Tornionlaakson maakuntamuseo/Hugo Niemi

Vaellussiian nousu on viimeisten vuosikymmenten aikana muuttunut myöhäisemmäksi. WWF julisti vaellussiian uhanalaiseksi. Tärkeää on, että meillä on jatkossa innokkaita kalastajia, perinnekulttuurien vaalijoita.

Tornionjokivarressa on eläviä perinnekalastuskulttuureja, jotka ovat riippuvaisia kalan hyvinvoinnista.  Kalastustavat ja välineet ovat pysyneet lähes samanlaisina kuin entisaikaan. Esimerkiksi lippous ja kullepyynti ovat muinaisia kalastustapoja, jotka ovat säilyneet Tornionjoella ainutlaatuisella tavalla. Kalastustavat ovat yhteisöllisiä ja laajemmin vaellussiika yhdistää myös jokivarren kyliä.

 

Hanke

Tornionlaakson kesäsiika panostaa siian tutkimukseen mm. mihin asti siika nousee. Tutkimuksen lisäksi kerätään ja esitellään suullista sekä eri lähteistä löytyvää kalastus- ja ruokatietoutta. Perinnekalastusten erilaisista teemoista tehdään helposti lähestyttäviä ja kiinnostavia web-pohjaisia dokumentteja sisältäen tekstit, kuvat, videot, äänitteet. Perinnetiedon kerääminen mahdollistaa lisäksi omien perinteiden paremman hyödyntämisen matkailussa, opetuksessa ja ruoanlaitossa.

Ohjelmaan kuuluu Ruotsin Kukkolan kalastusmuseon uudistaminen sekä koko jokilaakson luontoa esittelevän luontokeskuksen suunnittelu.

Perinnekurssit nuorille, koululaisille ja eri ikäryhmille aktivoivat ja tuovat uutta mielenkiintoa asiaan.

Tornionlaakson kesäsiiassa ovat vahvasti mukana jokivarren kalastuskunnat, suurimpana rahoittajana on EU:n Interreg Nord -ohjelma. Mukana on myös erittäin paljon muita toimijoita molemmin puolin rajaa.

Hanke internetissä

 


Kullepyyntiä Karunginjärvellä 10.7.2016. Kuva: Kenneth Mikko

Yhteystiedot

Jarno Niskala, projektityöntekijä
Puh: 040 646 3325
S-posti: jarno.niskala(at)tornio.fi

Suensaarenkatu 4
95400 Tornio

 

Jaa tämä Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa tämä Twitterissä