Etusivu | Tornio-info | Tornio-info | Päätöksenteko, hallinto ja organisaatio | Asiointi ja yhteystiedot | Kartta | Intranet
Tornion kaupunki - Joulutähti ja talviyö
 

AINEEN TAIDEMUSEO

 

KOKOELMAT  NÄYTTELYT  PALVELUT  TAPAHTUMAT  TAIDEKASVATUS  YHTEYSTIEDOT

NÄYTTELYT 2011

 

Huoneen lävistää nuoli.

Minä vastaan.

Sinä puhut äänelläsi

että lapsi on syntynyt.

Maailman seinään on puhjennut ikkuna,

kohtaan jossa

sitä ei koskaan ennen

ole ollut. (Caj Westerberg)

 

JOULUTÄHTI JA TALVIYÖ

Omista kokoelmista koottu vaihtuva näyttely 24.11.11-15.1.2012 Aineen taidemuseossa.

Joulunaika Suomessa on ollut kekristä nuuttiin. Suomen sanat joulu ja juhla ovat nuorempi ja vanhempi laina samasta muinaisskandinaavisesta kannasta. Pakanallista keskitalven juhlaa on siis vietetty jo ennen kuin joulu sai kristinuskon omaksumisen myötä nykyisen merkityksensä. Germaanit viettivät keskitalvenjuhlaa juuri siihen aikaan, kun pohjoisen Euroopan talvi oli pimeimmillään, päivät alkoivat jälleen pidentyä ja valo voittaa pimeyden. Etelässä kreikkalaiset ja roomalaiset omistivat tuon ajankohdan (17-24.12.) omien jumaliensa, Kronoksen ja Saturnuksen, kylvön ja maanviljelyn suojelijoiden, kunniaksi toimeenpannuille ilojuhlille syöminkeineen ja lahjoineen. Suomalaisten syksyinen sadonkorjuun ja vuodenvaihteen juhla kekri säilyi Savossa ja Karjalassa joulun rinnalla vielä pitkään 1800-luvulla. Nuutinpäivä on kansanomaisesti tärkeä merkkipäivä, johon jouluajan on katsottu päättyvän, kuten osoittaa sananparsi: "Hyvä Tuomas joulun tuopi, paha Nuutti pois sen viepi." Vanhojen lakien mukaan joulurauha kesti 20 päivää ja päättyi siten 13. tammikuuta.

Suomalaiseen jouluun liittyy olennaisena osana joulukirkko, joulupöytä, joulukuusi ja joulusauna. Näyttely ei kuitenkaan esitä teoksia, jotka kuvaisivat joulua tai joulunviettoa. Näyttelystä löytyy kuitenkin esim. kirkko, pöytä, kuusia, punaista väriä. Mutta näyttely ei viittaa vain jouluun, vaan myös talveen ja yöhön, siihen pimeyteen, jossa elämme nyt ja valoon joka tulee maasta, lumesta.

Näyttelyn nimikkoteos on Tero Laaksosen temperateos Joulutähti vuodelta 1992. Talviyö on Anu Tuomisen myssystä ja napeista tehty veistos (2002). Tuomisen teokset koostuvat kirpputoreilta löydetyistä esineistä, arkiesineistä, keittiön, kotitalouksien ja ylipäätään naisellisista tavaroista ja materiaaleista ja arkaaisista jokapäiväisistä rituaaleista (ompeleminen, korttien lähettäminen, ruuan valmistus, lasten kasvatus). Yksi yritys lähentää taidetta ja katsojia on kääntää asiat päälaelleen: nivoa arkipäivän tavaroita taiteeseen, tehdä taiteesta vähemmän juhlavaa ja helpommin lähestyttävää, kuten Anu Tuominen tekee.

Näyttelyn aloittaa ala-aulassa oleva sallalaisyntyisen Markku Keräsen punainen temperamaalaus "Sinitakkinen mies nousi autoon". Teoksessa valo taittuu monissa ohuissa temperamaalikerroksissa ikään kuin maalauksen valo tulisi teoksesta sisältäpäin. Keränen maalaa pintaa, syvyys vaikutelma on pientä, se syntyy kuvion koko- ja värin lämpötilavaihteluilla.

Vuonna 2007 Aineen taidemuseo löysi torniolaisesta koulusta yllättäen Hugo Simbergin grafiikan teoksen kartoittaessaan Tornion kaupungin kokoelmaa. Kuivaneulateos on nimeltään Kelkkamäki. Simberg on tehnyt sen 1909 - jotakuinkin kolmisen vuotta tunnetuimman työnsä Haavoittunut enkeli jälkeen.

Lapland - Popland osastoon kuuluu Rosa Liksomin  Lapland in memoriam -installaatio, joka käsittää suuren metallisen taivaankannen, jonka sisälle Liksom on rakentanut pienen episodin lappilaisesta kylästä sekä Kalle Lampelan teos HC Matkamuistoja (2004). Teoksessa on Lapin matkamuistonukkeja, vähän kovempaa sarjaa (hardcore!), yksi nukeista on puettu joulupukin asuun ja teoksessa on jouluaaton postileima Napapiiriltä sekä viittauksia joulukalenteriin.

 

Katriina Pietilä-Juntura, museonjohtaja

Aineen taidemuseo | Torikatu 2, 95400 TORNIO | katriina.pietila-juntura@tornio | +358 40 554 9645

Edellinen