Etusivu | Tornio-info | Tornio-info | Päätöksenteko, hallinto ja organisaatio | Asiointi ja yhteystiedot | Kartta | Intranet
Tornion kaupunki - Tornio-info
 

Tornio-info: Erityispiirteitä ja tietoja


Tornion ja Haaparannan keskustat kasvavat yhteen
Tornion ja Haaparannan keskustat kasvavat yhteen.
Lue lisää suunnitelmistamme. "Barents Center". Etualalla multiareena urheilulle ja tapahtumille.
(Kuva: Barents Center)Tornio on vuosisatainen Lapin portti, jonka menestys kauppa- ja markkinapaikkana perustuu edulliseen sijaintiin Tornionjoen ja Perämeren yhtymäkohdassa keskellä Perämerenkaarta. Revontultentie alkaa Torniosta.

Tornio sai kaupunkioikeudet 1621 kuningas Kustaa II Adolfilta ja nykyinen valtakunnanraja on profiloinut kaupunkia vuodesta 1809 (ks. myös Tornion aikajana).

Tänään Tornio ja Ruotsin Haaparanta muodostavat 32 500 asukkaan kansainvälisen kaksoiskaupungin rajalla. Ainutlaatuisen rajayhteistyön tavoitteena on saavuttaa "kahden maan edut - yhden maan velvoitteet". Lisätietoja kunta-, alue- ja rajayhteistyöstä.  

 

Kansainvälinen elinkeino- ja osaamiskeskittymä rajalla

Tornio on vahva teollisuuskeskittymä, jonka tunnetuimpia osaamisaloja ovat mm. teräs- ja tekstiiliteollisuus. Kaupungissa on monipuolinen koulutustarjonta ja useita oppilaitoksia kuten Lappia/Kemi-Tornion ammattikorkeakoulu, Humanistinen ammattikorkeakoulu ja Peräpohjolan Opisto. Tornion vahvuuksiin nojaavia kehitettäviä osaamiskeskuksia ovat JaloteräsStudio (OSKE 2007-2013, liitännäisjäsen), Mediapolis ja Pohjoisen Kulttuuri-insituutti. (Lue lisää: Työ, yrittäminen ja elinkeinot Torniossa -osiosta )

 

Elämyksellinen vierailukohde


Kauppakeskus Rajalla-På Gränsen

 

Tornio-Haaparanta on rajakaupan keskus (IKEA, kauppakeskus Rajalla), joka tarjoaa hengästyttäviä tutustumiskohteita kulttuurin ja luonnon ystäville: Alatornion kirkko (UNESCO), Tornion kirkko, Aineen taidemuseo, maakuntamuseo, kansallispuistot ja lohestaan tunnettu Tornionjoki. GreenZonen golfkentällä voit ylittää valtakunnan rajan ja aikavyöhykkeen yhdellä lyönnillä. Kaupungeilla on yhteinen matkailutoimisto.

 


Merkittävä historiallinen käyntikohde Hedvig Eleonoran kirkko
eli Tornion kirkko valmistui v. 1686.

 

Viihtyisää asumista

Voit asua Suomessa, Ruotsissa, rajalla, keskustassa, meren rannalla, lohijoen äärellä tai maaseudun rauhassa. Kahden maan palvelut ovat käden ulottuvillasi. Hyvien liikunta- ja harrastusmahdollisuuksien keskellä viihdyt varmasti!

Kulkuyhteydet

Hyvät maantieyhteydet eri puolilta.
Junalla: Tornion itäinen seisake 2 km keskustasta, Kemin rautatieasema 25 km.
Lentäen: Kemi-Tornion lentoasema 18 km, suorat lennot Helsingistä.
Rajanylityspaikat Ruotsista: Etelätulli, Krannikatu, Näränperä, rautatieyhteys.
Satama: Röyttä 10 km


Tunnukset ja nimikkolajit


Viestintä

Kuntalaisten hyvä palvelu edellyttää tehokasta viestintää. Viestinnän tarkoitus on tarjota tietoa Tornion kaupungin palveluista, toiminnasta, suunnitelmista ja tavoitteista. Viestinnällä edistetään torniolaisten hyvinvointia ja mahdollistetaan osallistuminen päätöksentekoon ja palvelujen kehittämiseen.

Vuorovaikutteisella viestinnällä kehitetään palveluita tarpeita vastaaviksi ja ohjataan palveluiden käyttämistä taloudelliseksi ja tehokkaaksi.

Kaupungin tiedotus- ja viestintätoiminta on organisoitu hajautetusti. Palvelualueen tiedottamisesta kokonaisuudessaan vastaa palvelualueen päällikkö. Palvelualueille on nimetty tiedottajat.

 

Graafinen profiili – yhteinen ilmeemme

Tunnus ja graafinen profiili ovat Tornio-Haaparannan kasvot ulospäin. Yhtenäisen ja johdonmukaisen linjan pitäminen massiivisen informaatiotulvan keskellä on tärkeää. Asukkaiden ja täällä kävijöiden tulee tietää, että ”Perämerenkaaren huipulla tapahtuu!”.

Miksi Tornio-Haparanda? Tornio ja Haaparanta ovat jo pitkään tehneet yhteistyötä sekä pienissä että suurissa asioissa. Vuonna 1998 hyväksyttiin yhteinen visio raja-alueen kehittämiseksi.

Nyt visio on toteutunut. Yhteinen, kaupunkien ja valtakuntien rajalla sijaitseva kaupallinen keskus ”På Gränsen-Rajalla” liittää kaupungit vielä tiiviimmin yhteen. Näin vahvojen siteiden ollessa kyseessä, olisi tyhmää jättää hyödyntämättä tämä kaupunkien muodostama voimakas yhteys, ja siksi kaupungit profiloituvat yhdessä Tornio-Haaparantana.

Toivomme, että sinä samoin kuin me, olet ylpeä voidessasi profiloida kaupunkejamme, sekä täällä kotona että kauempana.

Tiedotusvastaava Marja-Leena Larsson
Puh: 050 597 1331

 


Kuvia Torniosta:


TornioHaparanda info ja TornioNyt -lehdet pdf-muodossa:TornioHaparanda kaupunkiesiteStrategiat ja säädökset


Tornion kaupungin palvelustrategia
Tornion kuntastrategia 2021 (KV. 9.11.2009) (pdf)
Kaikki strategiat
Kunnallinen sääntökokoelma

TornioHaparanda graafiset ohjeet (pdf)


Organisaatio ja päätöksenteko


Kunta-, alue- ja rajayhteistyö


Suomen kunnat

Kunnat.net
Suomi.fi -palvelu
Tornio Suomi.fi palvelussa


Uutisia Lapista: Ampparit.com
YHDYSHENKILÖ

Yrjö Nurkkala FM verkkopalvelusuunnittelija
puh: 0400 365 498
s-posti: etunimi.sukunimi@tornio.fi

Suensaarenkatu 4
95400 Tornio


Edellinen


Avainsanoja: kunnat, kunta-ala, julkinen sektori