Etusivu | Tornio-info | Tornio-info | Päätöksenteko, hallinto ja organisaatio | Asiointi ja yhteystiedot | Kartta | Intranet
Tornion kaupunki - Luomakunnan kruunu ja raaka va
 

AINEEN TAIDEMUSEO

 

KOKOELMAT  NÄYTTELYT  PALVELUT  TAPAHTUMAT  TAIDEKASVATUS  YHTEYSTIEDOT

NÄYTTELYT 2011

 

LUOMAKUNNAN KRUUNU JA RAAKA VALO

Nuoren miehen deponointikokoelma ja uusia hankintoja

18.3.-24.4.2011

Aineen taidemuseo on ottanut vastaan vuoden 2010 lopulla pohjoissuomalaisen miehen kokoelmadeponoinnin. Deponointi pitää sisällään 16 taideteosta. Deponointi tarkoittaa talletusta, esineen tai kokoelman hallinnan siirtoa. Se on eräänlainen pitkäaikainen laina museolle. Museotalletuksessa käyttöoikeus siirtyy museolle ja teoksesta tai esineestä tulee kokoelmien osa. Omistusoikeus ei kuitenkaan siirry ja myös käyttöön saattaa liittyä rajoituksia.

Deponointikokoelmassa on Aineen taidemuseon kokoelmissa olevien taiteilijoiden, mm. Juho Karjalaisen, Topi Ruotsalaisen ja Juha Tervon töitä sekä teoksia taiteilijoilta joiden tuotantoa ei museon kokoelmissa ole: Helena Kankaansyrjän sekä virolaisen Maarit Murkan teoksia. Kokoelma pitää sisällään kiinnostavaa nykytaidetta ja kokoelman keskeinen hahmo näyttäisi olevan mies, Luomakunnan kruunu. Näyttelyssä mies on sekä kuvaamisen että katseen kohde.

Kokoelman kerääjä on tällä hetkellä 44-vuotias mies, joka osti ensimmäisen teoksensa n. 20 vuotta sitten isoäidiltään saamillaan rahoilla. Hän oli ihastunut Juho Karjalaisen grafiikkaan ja taitavaan tekniikkaan ja siitä kaikki alkoi. Hänen vanhempiensa koti täyttyi nuorten taiteilijoiden grafiikanvedoksista. Pian hän löysi Juha Tervon (1964-2005) taiteen ja siitä alkoi ystävyys- ja 'työsuhde' Tervon kanssa. Kovin montaa taiteensa tukijaa Tervo ei elinaikanaan saanut. Maarit Murkan (1981) taiteeseen keräilijä törmäsi Tallinnassa eräässä galleriassa, hän otti Murkaan yhteyttä ja tilasi teoksen Murkalta. Myöhemmin tulivat oululainen Helena Kankaansyrjä ja Topi Ruotsalainen.

Kokoelman keräilijä näyttäisi olevan aito keräilijä, vähän niin kuin Veli Aine oli. Aito keräilijä ei tähtää taloudelliseen hyötyyn ja pohdi hankintatilanteissa teosten arvonnousua, eikä taiteen keräilijällä ole välttämättä mitään yksittäistä konseptia tai teoriaa, jonka perusteella hän kokoelmaansa kartuttaa. Perusteluiksi riittää henkilökohtainen pitäminen, jota myös Veli Aine painotti ja henkilökohtainen suhde taideteoksiin ja ehkä myös taiteilijoihin.

Raaka valo on Maria Laineen (1983) öljyvärimaalaus vuodelta 2009. Se on Aineen Kuvataidesäätiön viimeisin hankita. Maria Laine voitti viime kesänä Salmelan Nuorten taiteilijoiden kuvataidekilpailun. Hän on valmistunut Lahden taideinstituutista (AMK) 2008.

Laine käyttää pohjana valokuvaa jonka ruuduttaa, samoin hän ruuduttaa kankaan ja maalaa sitten kirkkaita vastavärejä alakerroksiksi. Sitten seuraa monia ohuita kerroksia siveltimellä hitaalla prosessilla, öljyvärein. Aineen Kuvataidesäätiön omistama teos esittää taiteilijaa itseään. Muita Aineen Kuvataidesäätiön uusimpia hankintoja ovat mm. Topi Ruotsalaisen teos Oldtimers sekä Tero Laaksosen Poseidon. Aineen taidemuseon hankintoja ovat Valtteri Halmetojan puupiirros "Elämä on kuin pieru, tehdään kimppalotto" ja Tuomas von Boehmin Miehen muotokuva".

Näyttelylle ei pidetä tavanomaisia avajaisia, vaan luento nykytaiteesta, jonka pitää kuvataiteen tohtori, kuvataiteilija Jyrki Siukonen keskiviikkona 23.3. klo 18.00.

 

Katriina Pietilä-Juntura, museonjohtaja

Aineen taidemuseo | Torikatu 2, 95400 TORNIO | katriina.pietila-juntura@tornio.fi | +358 40 554 9645

Edellinen