Etusivu | Tornio-info | Tornio-info | Päätöksenteko, hallinto ja organisaatio | Asiointi ja yhteystiedot | Kartta | Intranet
Tornion kaupunki - Tarinoita väylän varrelta
 

AINEEN TAIDEMUSEO

 

KOKOELMAT  NÄYTTELYT  PALVELUT  TAPAHTUMAT  TAIDEKASVATUS  YHTEYSTIEDOT

NÄYTTELYT 2011

 

TARINOITA VÄYLÄN VARRELTA

Aineen taidemuseo

5.2.-13.3.2011

VÄYLÄN VARREN IHMISIÄ JA TARINOITA

Tarinoita väylän varrelta -näyttelyyn liittyy dokumenttielokuva, 11 valokuvaa sekä äänimaisema. Tarinoita väylän varrelta -dokumenttielokuva on osa Yleisradion Lönnrot 2017 -hanketta, joka kokoaa tuhat tarinaa Suomesta, itsenäisen Suomen 100-vuotisjuhlien kunniaksi.

Työryhmä Antti Haase (video), Jaakko Heikkilä (valokuva) ja Taito Kantomaa (ääni) lähtivät seurailemaan Elias Lönnrotin, Samuli Paulaharjun ja Matti Saanion viitoittamaa tietä, työkaluinaan valokuva, video ja ääni. He kohtasivat ihmisiä sattumanvaraisesti, kuuntelivat mitä heillä on mielen ja sydämen päällä, juuri sillä hetkellä. Taustalla soljui Tornionjoki ja sen rytmittävä vuodenkierto. Siitä syntyi yhdeksän tarinamuotokuvaa dokumenttielokuvan muodossa Torniojoen varrella asuvista ihmisistä, jotka sitoo yhteen vapaana kuohuva Väylä ja elämän oma virta.

Antti Haase ja Jaakko Heikkilä asuvat molemmat Tornionjoen varrella, toinen vähän pohjoisempana. Taito Kantomaa on paluumuuttaja Rovaniemeltä. Antti Haase (s.1972) on valmistunut filosofian maisteriksi Sidneyn yliopistosta (elokuva ja tv) sekä diplomi insinööriksi Tampereen teknillisestä yliopistosta. Hän työskentelee kehityspäällikkönä Kemi-Tornio AMK:ssa. Antti Haase on käsikirjoittanut ja ohjannut mm. seuraavat elokuvat: Ellin muotokuva 2009, Jos mulla ois valta 2008, Isien merkit 2007, Porouni 2001, Finnish BBQ (Suomalainen grilli) 1998.

Jaakko Heikkilä (s. 1956) on koulutukseltaan diplomi insinööri; hänet tunnetaan kuitenkin valokuvaajana ja taiteilijana. Heikkilä sai valtion valokuvataiteen palkinnon vuonna 2007. Hän on ollut myös kaksi kertaa Foto-Finlandia palkintoehdokkaana.

Taito Kantomaa (s. 1977) on Rovaniemeläinen äänitaiteilija, hän on valmistunut filosofian maisteriksi Tampereen yliopistosta ja hän jatkaa opintoja Lapin yliopistossa. Kantomaa työskentelee Rovaniemen teatterissa äänionisuunnittelijana ja kuuluu Rovaniemeläiseen monitaideyhdistys Piste ry:hyn. Hän on tehnyt moniin video- teatteri tanssiteoksiin äänisuunnittelun ja toteutuksen sekä kirjoittanut lehti- ja taidekatalogiartikkeleita.

Dokumenttielokuvassa Kauko, Kyllikki, Olavi, Tiina, Igor,  Pirkko, Petri, Eija ja Heimo jutustelevat ja samalla kertovat tarinaansa kukin omalla tavallaan ja itse valitsemistaan aiheesta. Elokuvan kesto on 30 minuuttia.

 

Lisätietoja:

Katriina Pietilä-Juntura, museonjohtaja

Aineen taidemuseo | Torikatu 2, 95400 TORNIO | katriina.pietila-juntura@tornio.fi | +358 40 554 9645

Edellinen