Etusivu | Tornio-info | Tornio-info | Päätöksenteko, hallinto ja organisaatio | Asiointi ja yhteystiedot | Kartta | Intranet
Tornion kaupunki - Veli Aine
 

AINEEN TAIDEMUSEO

 

KOKOELMAT  NÄYTTELYT  PALVELUT  TAPAHTUMAT  TAIDEKASVATUS  YHTEYSTIEDOT

VELI AINE

  

Veli (Valo) Aine kuoli tiistaina 30. päivänä joulukuuta 2008. Hän oli syntynyt Torniossa 17.2.1919. Veli Aine kävi koulunsa Torniossa ja pääsi ylioppilaaksi 1939 Tornion yhteislyseosta. Hän oli vapaaehtoisena mukana talvisodassa ja osallistui sekä jatkosotaan että Lapin sotaan. Sotilasarvoltaan Veli Aine oli reservin majuri. Hän suoritti välirauhan aikana 1941 Suomen Liikemiesten kauppaopiston ylioppilasluokan Helsingissä valmistuen ylioppilasmerkonomiksi. Sen lisäksi Veli Aine suoritti kauppatieteiden opintoja Helsingin kauppakorkeakoulussa. Opinnoistaan Veli Aine on sanonut, että hän on tehnyt itselleen väkivaltaa lähtiessään liikemaailmaan "Minun olisi pitänyt lähteä opiskelemaan humanistisia aineita. Se on kyllä ehdoton totuus[--]". 

Veli Aineen vanhemmat olivat karunkilaissyntyinen Eelis Iikka Aine (1893-1974) ja hänen puolisonsa Elsa Elina (s. Kantola) Aine (1890-1982). He olivat asettuneet asumaan Tornioon heti kansalaissodan jälkeen. Iikka Aine perusti Pohjois-Suomen ensimmäisen autoliikkeen Tornioon vuonna 1923, ja pian sen sivuliikkeen Rovaniemelle (1925). Heti kieltolain kumoamisen jälkeen hän perusti Tornion Kaupunginhotellin vuonna 1932.

Sodan jälkeen vuonna 1945 Veli Aine käynnisti uudelleen autoliikkeen Tornioon. Sota oli katkaissut autokaupan, eikä hänen isänsä perustamasta Aineen Autoyhtiöstä ollut jäljellä kuin nimikilpi ja yhteydet tavarantoimittajiin. Iikka Aineen perustama Tornion Kaupunginhotelli paloi vuonna talvella 1956. Kaupunginhotelli rakennettiin uudelleen, mutta ei aivan samalle paikalle. Veli Aine toimi jonkin aikaa hotellin johtajana ja sen omistajana 1980-luvun alkuun saakka. Elämäntyönsä Veli Aine on tehnyt omistamassaan yrityksessä: vuosina 1945-1973 Aineen Autoliikkeen toimitusjohtajana sekä vuosina 1973-1990 Aine Oy:n toimitusjohtajana ja hallituksen puheenjohtajana. Hän jäi eläkkeelle vuonna 1979 Aine Oy:n johdosta.

Veli Aine on vaikuttanut merkittävästi sekä lappilaiseen että pohjoissuomalaiseen taide- ja kulttuurielämään koko sotien jälkeisen ajan. Hän aloitti taideteosten ostamisen 1940-luvulla, seuraavalla vuosikymmenellä taiteen kerääminen muuttui systemaattisemmaksi. Lapin ja Oulun läänin taiteellista ja tieteellistä toimintaa Veli Aine ja hänen puolisonsa Eila Aine (s.1920) ovat tukeneet kulttuurirahastojen yhteyteen perustamiensa Lapin taiderahaston ja Pohjois-Pohjanmaan kuvataiderahaston kautta. Veli Aine on toiminut puheenjohtajana mm. Lapin Kulttuurirahaston hoitokunnassa ja Suomen Taideyhdistyksessä. Hän on saanut useita koti- ja ulkomaisia ansiomerkkejä ja palkintoja, mm. valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon vuonna 1980. Kauppaneuvoksen arvo hänelle myönnettiin vuonna 1969. Lisäksi Aineet ovat yksityisesti tukeneet taloudellisesti taitelijoita, kirjailijoita ja tutkijoita rahoittamalla mm. opintomatkoja ja opintoja tai taiteen tekemistä. Aineen Kuvataidesäätiö perustettiin 1974.

Veli Aineen kiinnostus kuvataiteita kohtaan johti taiteen systemaattiseen keräilyyn, sitä kautta kokoelman syntymiseen ja myöhemmin julkiseen kokoelmaan ja sen myötä taidemuseon syntymiseen Tornioon. Hänen työnsä suomalaisen ja lappilaisen kulttuurin edistämisessä ja tukemisessa on ollut mittavaa ja pyyteetöntä. Aineen taidemuseo avattiin yleisölle 7.3.1986. Aineen Kuvataidesäätiön kokoelma on yksi merkittävimmistä Helsingin ulkopuolisista suomalaisen taiteen kokoelmista.

Veli Aine toimi Aineen taidemuseon lautakunnan puheenjohtajana 1985-1992 ja Aineen taidemuseon johtokunnan puheenjohtajana 1992-2002. Veli Aineelle myönnettiin Lapin yliopiston taiteen kunniatohtorin arvo vuonna 1999 ansioistaan suomalaisen ja lappilaisen taiteen ja kulttuurin edistämisessä ja tukemisessa.

 

Katriina Pietilä-Juntura, museonjohtaja

Aineen taidemuseo I Torikatu 2, 95400 TORNIO I katriina.pietila-juntura@tornio.fi I +358 40 554 9645

 

Edellinen