Ohjeita Tornion kaupungin kotisivujen käyttäjille


Tornion kotisivut ovat pääasiassa kuntalaisia varten. Yrittäjiä ja matkailijoita varten on omat kotisivunsa, joita ylläpitää Tornion elinkeinojen kehittämisyhtiö Team Botnia Oy.

Tornion Internetsivujen palveluista ja sisällöistä vastaa kukin kunnan toimipiste itse yhtenäisen ohjeistuksen ja teknisen järjestelmän avulla. Verkkopalvelujen kehittämis- ja parannusehdotukset tulee osoittaa suoraan palvelun tarjoavalle toimipisteelle.

 

Vasemman reunan keltapohjainen -valikko

Tämä asiakaspalvelut -osa vastaa kysymykseen: "Mitä kuntalainen elämässään tarvitsee ja mitä Tornion kunta voi siihen tarjota". Näkökulma noudattaa valtakunnallista JHS 145-suositusta kuntien ja valtionhallinnon verkkopalveluista. Oikoteitä palveluihin löytyy lisäksi sivun alareunan Oikotiet -osasta.

Sivuston yläreunan hakukenttä

Kirjoita "Hae Tornion sivuilta" kenttään haluamasi termi, jolloin haet tietoa Tornion netin tekstisisällöstä ts. kaikilta sivuiltamme.  Löytyneet hakutulokset esitetään listamuodossa avautuvan Hakusivun alaosassa. Hakusivun yläosassa on työkaluja hakujen tarkentamiseen tarvittaessa mikäli haku tuotti runsaasti tuloksia, jotka eivät vastaa tarkoitustasi.  Muista, että Tornion kotisivujen tekstisisältö on hyvin laaja ja monialainen, joten käyttämälläsi hakutermillä voi olla runsaasti eri merkityksiä asiayhteydestä johtuen.

Jos hakutuloksia tuli runsaasti ja haluat rajata sekä tarkentaa hakua niin toimi seuraavasti:
Kirjoita ylimpään kenttään (Vapaa hakusana) lisäehdoksi uusi lisämääre ja paina "Hae" nappia. Nyt haku etsii jo löydettyjen sivujen joukosta ne joissa vain annettu lisäehto löytyy.

Sivuston yläreunan hakukenttä ja ennustava tekstinsyöttö

Kirjoittaessasi "Hae Tornion sivuilta" kenttään tekstiä yli neljä merkkiä käynnistyy ennustava tekstinsyöttö toiminto, joka ehdottaa järjestelmään syötettyjä valmiita hakusanoja. Voit nyt valita avautuneesta listasta ehdotetun hakusanan syöttöruutuun ja painaa "Hae" nappia. Järjestelmä hakee vain ne sivut, joille on etukäteen syötetty kyseinen hakusana.

Hakujen osuvuutta on haluttu lisätä antamalla Tornion kotisivuille hakusanoja, jotka eivät välttämättä näy sivujen tekstisisällössä. Käytössä olevat hakusanat näkyvät Hakusivun valintalistassa. Verkkopalvelut vastaa tämän sanaston ylläpidosta.

Haku varsinaisella hakusivulla (http://www.tornio.fi/Haku )

Siirry hakusivulle yläreunan sinisen rivin oikeassa päässä olevalla "Hae" painikkeella. Nyt käytössäsi on useita hakumenetelmiä, joita voit käyttää ristiin ja rajata näin laajoja hakutuloksia:

 1. Kirjoita "Vapaa hakusana" kenttään haluamasi termi, jolloin haet tietoa Tornion netin tekstisisällöstä ts. kaikilta sivuiltamme.  Tornion kotisivujen monialaisuudesta johtuen hakutulos sisältää todennäköisesti runsaasti osumia, joista osa on haluamiasi.
   
  Jos hakutuloksia tuli runsaasti ja haluat rajata sekä tarkentaa hakua niin toimi seuraavasti:
  Kirjoita ylimpään kenttään (Vapaa hakusana) lisäehdoksi uusi lisämääre ja paina "Hae" nappia. Nyt haku etsii jo löydettyjen sivujen joukosta ne joissa vain annettu lisäehto löytyy.
   
 2. Suoraan aihelistasta (Aiherajaukset) hakeminen. Valitse listasta sopiva termi tai termit. Termin tai termien valinnan jälkeen paina valintalistan alapuolella olevaa "Hae" painiketta niin saa listan sivuistamme, joille on annettu kyseinen hakusana tai hakusanat. Hakusaname on ryhmitelty merkityksellisiin ryhmiin, joiden otsikot näkyvät lihavoituna valintalistassa.
   
  Jos hakutuloksia tuli runsaasti ja haluat rajata sekä tarkentaa hakua niin toimi seuraavasti:
  Kirjoita ylimpään kenttään (Vapaa hakusana) lisäehdoksi uusi lisämääre ja paina "Hae" nappia. Nyt haku etsii jo löydettyjen sivujen joukosta ne joissa vain annettu lisäehto löytyy.

 

Vinkkejä

 • Voit hakea myös sanan osalla. Esimerkiksi hakusana kato löytää sanat katos ja katolla.
 • Selainsivun sisäinen etsimistyökalu avautuu Ctrl+F näppäinkomennolla sivun alareunaan.

 

Suomeksi | In English | På svenska

Julkaisujärjestelmä on kolmikielinen. Valitettavasti englannin ja ruotsinkielisten sivujen sisältö on merkittävästi suppeampaa. Osassa sivustoa on vain suomen kieliset sivut.

Aloitussivun kieli määräytyy käyttämäsi selainohjelman kielestä. Esimerkiksi jos surffailet englanninkielisellä selainohjelmalla www.tornio.fi -sivulle avautuu pääsivu aluksi engalannin kielisenä. Kieli vaihdetaan oikeasta yläreunasta kohdasta: Suomeksi | In English | På svenska.

Sivukartta ja Oikotiet

Sivukartta ja Oikotiet löytyvät sivun alareunasta. Sivukartta sisältää kaikki järjestelmään tallennetut kotisivut otsikkoina. Sivukartan termiä klikkaamalla voidaan siirtyä suoraan kyseiselle sivulle. Avaa sivukartta tästä.

Tornio-info ja Päätöksenteko -painikkeet

Yläreunan siniseltä riviltä löytyvä Tornio-info ja Päätöksenteko -painikkeet avaavat hallinnollisen lähestymistavan Tornioon.

Verkkoasiointi ja lomakkeet

Verkkoasiointi ja lomakkeet löytyvät oikean reunan valintalistasta.


Missä olen tällä hetkellä ja paluu pääsivulle tai edelliselle tasolle

Nykyinen sijaintisi Tornion kaupungin laajalla kotisivustolla näkyy havainnollisesti yläreunassa olevan tumman sinisen rivin alapuollella olevalla rivillä. Rivin taustaväri on vaalean sininen. Rivin sisältö elää sen mukaan missä kohtaa kunnan sivustoa kulloinkin olet.

Pääset palaamaan pääsivulle klikkaamalla yläosan tumman sinisen rivin alla olevaa Tornion kaupunki -sanaa, tai Etusivu -sanaa, ks. kuva.

Kaikki sanat tällä vaalean sinisellä rivillä ovat aktiivisia linkkejä.  Kuvan esimerkissä ollaan Aloitteet ja ehdotukset -sivulla. Klikkaamalla Päätöksenteko -sanaa rivillä siirrytään Päätöksenteko -sivulle, jonka alaisuudessa Aloitteet ja ehdotukset -sivu sijaitsee.Tornion kaupungin kaava- ja tonttitori ja Dynasty for SQL tietopalvelu Kokouslistat -sivustoilta palataan selainohjelman takaisin -painikkeella.


Käyttäjistä kerättävä tieto

Kotisivujen käyttöä seurataan Google Analytics työkalulla ja säännöllisillä käyttäjätutkimuksilla. 

Internet käyttäjätutkimukset:

 

AdobeReader ja Flash Player

Saatat tarvita seuraavia ohjelmia osalla Tornion kaupungin sivuilla. Voit hakea apuohjelmat seuraavista linkeistä ja asentaa ohjelmat koneellesi:

Get Adobe Reader  Get Flash PlayerSivun jakaminen kaverin kanssa Facebookissa tai Twitterissä

Voit jakaa sivumme Facebook- tai Twitterkaverisi kanssa helposti sivun alaosasta löytyvällä "Jaa tämä Facebookissa" tai "Jaa tämä Twitterissä" linkeillä. Toiminto edellyttää, että sinulla on profiili mainituissa sosiaalisen median palveluissa.

 

 

 

Jaa tämä Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa tämä Twitterissä