Etusivu » Ajankohtaista » Älä jätä lasi- tai muoviesineitä auringonpaisteeseen, polttopisteestä voi syttyä tulipalo

Älä jätä lasi- tai muo­vie­si­nei­tä au­rin­gon­pais­tee­seen, polt­to­pis­tees­tä voi syttyä tulipalo

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) tietoon on tullut tapauksia, joissa auringonvaloon jätetty esine on muodostanut polttopisteen ja sytyttänyt lähistöllä olevaa paloherkkää materiaalia tuleen. Polttopisteen on voinut muodostaa esimerkiksi vedellä täytetty kastelupallo tai juomakannu, peili tai vaikkapa silmälasit. Esineet ovat sytyttäneet lähellä olevia istutuksia, paperia tai jopa kalusteita tuleen. Kannattaa siis olla tarkkana kotona ja mökillä ja kerätä tällaiset esineet pois auringosta, jotta paloilta vältyttäisiin.

Erilaisten koriste-esineiden, heijastavien pintojen, kastelupallojen ja astioiden auringonvalossa muodostamista polttopisteistä tulee Tukesille säännöllisesti ilmoituksia. Polttopisteet aiheuttavat tyypillisesti omaisuusvahinkoja erilaisille pinnoille, kuten terassikalusteille. Kun polttopiste osuu herkästi syttyvään materiaaliin, vaarana on usein huomaamatta ja salakavalasti kehittyvä tulipalo. 

Miten polttopiste muodostuu? 

– Polttopisteen voi muodostaa esimerkiksi kupera valoa heijastava esine, josta heijastuvat auringonsäteet keskittyvät pienelle alueelle esineen lähelle. Normaalit kodinesineet aiheuttavat vaarallisen polttopisteen yleensä vain esineen välittömään läheisyyteen, sanoo Tukesin ylitarkastaja Jere Heikkinen

Tyypillisiä polttopisteen aiheuttavia esineitä ovat esimerkiksi vedellä täytetyt juomakannut ja muut astiat, pyöreät koriste-esineet, silmälasit tai suurentavat peilit. Herkästi syttyviä materiaaleja näiden esineiden lähellä ovat esimerkiksi kuivat istutukset tai lehdet, tekstiilit, pahvit ja paperit.

Polttopisteen aiheuttamat vauriot esimerkiksi pihapöydässä voivat ulkonäöltään muistuttaa savukkeen polttamia jälkiä, eikä niitä siksi aina osata yhdistää vaurion varsinaiseen aiheuttajaan. 

– Erityisen korkean riskin tuotteita ovat kasteluvahteina käytettävät kastelupallot, koska niiden on tarkoitus huolehtia kasvien vedensaannista asukkaan poissa ollessa. Tällaisessa tilanteessa paikalla ei välttämättä ole ketään havaitsemassa alkavaa tulipaloa, Heikkinen varoittaa.  

Vältä paloriskit ja ole huolellinen 

Huolellisuus on tarpeen palovaaran välttämiseksi. Kerää kirkkaat lasit ja muoviesineet pois auringosta aina käytön jälkeen. Huolehdi myös siitä, että esimerkiksi ikkunalaudoilla ja muualla suorassa auringonpaisteessa ei säilytetä silmälaseja tai pyöreitä heijastavia koriste-esineitä. 

Jos käytät kasteluvahteja, kuten kastelupalloja pihallasi auringonvalossa, kannattaa olla erityisen varovainen. Valitse käyttöön mieluummin muotoilultaan tai väriltään vain sellaisia tuotteita, jotka eivät muodosta palovaaraa aiheuttavaa polttopistettä. 

Lisätietoja

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes)

Kuva: Auringonvaloon jätetyn lasiesineen polttopiste voi aiheuttaa tulipalon. Kuva luotu tekoälyä käyttäen (DALL-E 3). Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes).