Elintarvikelain ja terveydensuojelulain mukaisilta toimipaikoilta aletaan periä vuosittaista perusmaksua

Elintarvikelain ja terveydensuojelulain mukaisilta toimipaikoilta aletaan periä vuosittaista perusmaksua

Terveydensuojelulain ja elintarvikelain mukaisilta toimipaikoilta peritään jatkossa vuosittainen valvonnan perusmaksu 150 euroa. Perusmaksuja aletaan periä vuoden 2022 alusta. Maksut perustuvat terveydensuojelulain muutokseen ja viime keväänä voimaan tulleeseen uuteen elintarvikelakiin.

Ympäristöterveysvalvonnan perusmaksua aletaan periä ensimmäisen kerran vuoden 2022 alusta ja se on suuruudeltaan 150 euroa. Perusmaksun tavoitteena on parantaa kuntien ympäristöterveyden kustannusvastaavuutta ja turvata laadukas valvonta. Valvonnan muista suoritteista peritään maksut entiseen tapaan.

Perusmaksu koskee kaikkia toimipaikkoja, joilla on hyväksyntä tai joilta edellytetään ilmoitusta toiminnastaan kunnan terveydensuojeluviranomaiselle eli käytännössä lähes kaikkia terveystarkastajan valvomia kohteita.

Meri-Lapin alueella perusmaksu koskee noin tuhatta elintarvikehuoneistoa ja terveydensuojelun valvontakohdetta. Elintarvikehuoneistoja ovat mm. ruokaravintolat, kaupat, koulujen ja päiväkotien keittiöt, kioskit, kahvilat ja grillit. Terveydensuojelulain mukaisia kohteita ovat puolestaan mm. oppilaitokset, päiväkodit, majoitustilat, vesilaitokset, vanhainkodit ja osa liikuntapaikoista.

Valvonnan perusmaksun piirin ulkopuolelle jäävät tietyt toiminnot. Elintarvikealan toimipaikoista perusmaksusta on vapautettu muun muassa kyläkaupat, yleishyödyllinen toiminta ja alkutuotanto. Terveydensuojelulain mukaisista toimipaikoista perusmaksun piiriin eivät kuulu esimerkiksi kauneushoitolat, pienet yleiset uimarannat, ryhmäperhepäiväkodit ja kansalaisopistot.

Mikäli samalla toiminnanharjoittajalla on samassa toimipaikassa useampia samaan lainsäädäntöön kuuluvia ilmoitusvelvollisia toimintoja, valvonnan perusmaksu maksetaan vain yhden kerran. Sen sijaan eri toimipaikoissa olevista toiminnoista maksu peritään toimipaikkakohtaisesti. Jos samalla toiminnanharjoittajalla on sekä elintarvikelain että terveydensuojelulain mukaista toimintaa yhdessä toimipaikassa, peritään niistä omat maksut.

Elintarvikelain ja terveydensuojelulain mukaiseen maksullisuuteen voi tutustua Ruokaviraston ja Valviran verkkosivuilla.

Lisätietoja

Pipsa Maikkula, ympäristöpäällikkö, p. 040 755 5891.

Sivun alkuun