Ilppa – ympäristöterveydenhuollon sairastumis- ja haittailmoitukset näppärästi netissä

Ilppa – ympäristöterveydenhuollon sairastumis- ja haittailmoitukset näppärästi netissä

Mitä tehdä, jos:

  • valmislihapullasta löytyy sinne kuulumaton kappale
  • epäilet saaneesi lounaspaikasta ruokamyrkytyksen
  • talousvetesi haisee omituiselta
  • uimarannalla käynnin jälkeen sairastut
  • huomaat uimarannalla sinilevää

Kaikista näistä voit tehdä sähköisen sairastumis- ja haittailmoituksen ilpassa.

Mikä on ilppa?

Ilppa on Ruokaviraston ylläpitämä palvelu, jonka kautta maaliskuusta 2023 alkaen myös kuntalaiset ovat voineet jättää elintarvikkeisiin sekä talous- ja uimavesiin liittyviä sairastumis- ja haittailmoituksia. Vuodesta 2020 toiminut palvelu on sitä ennen toiminut elintarvike- tai terveydensuojelutoiminnan toiminnanharjoittajien ilmoitusväylänä.

Mihin ilppa-ilmoitus siirtyy?

Kun täytät ilppa-ilmoituksen ilppa.fi-sivustolla, se välittyy automaattisesti oman alueesi ympäristöterveysvalvontaan. Meri-Lapin ympäristöterveysvalvonnan alueella eli Torniossa, Kemissä, Keminmaassa, Tervolassa ja Simossa viestit tulevat nähtäväksi niille terveystarkastajille, joille on haettu oikeus niitä käsitellä. Terveystarkastaja hyväksyy tekemäsi ilmoituksen ja ryhtyy tarvittaviin toimenpiteisiin.

Mitä ilppa-ilmoituksessa kysytään?

Ilppa-ilmoitusta varten sinun ei tarvitse rekisteröityä tai tunnistautua palveluun. Ilmoituksessa kuitenkin kysytään aina yhteystietosi. Mikäli kysymyksessä on sairastumistapaus, voit tehdä ilmoituksen sairastuneena tai sairastuneen edustajana, esimerkiksi lapsen sairastuessa hänen huoltajanaan. Ilmoitukseen kirjaat, milloin oireet ovat alkaneet ja hellittäneet sekä millaisia oireita on ollut. Haittailmoituksessa puolestaan ilmoitat, mitä poikkeavaa olet huomannut uima- tai talousvedessä tai elintarvikkeessa. Kaikki ilmoituksen tiedot käsitellään luottamuksellisesti eikä luovuteta eteenpäin.

Miksi kannattaa tehdä ilppa-ilmoitus, jos epäilee jotain vedessä tai elintarvikkeessa?

Terveellinen elinympäristö kuuluu meille kaikille. Sen vuoksi kannattaa ilmoittaa, mikäli epäilee tämän vaarantuneen elintarvikkeen tai veden vuoksi. Näin haittoihin päästään vaikuttamaan mahdollisimman nopeasti.

Lisätietoja ja neuvoja saat tarvittaessa Meri-Lapin ympäristöterveysvalvonnasta.

Lue lisää: https://www.ruokavirasto.fi/tietoa-meista/asiointi/sahkoinen-asiointi/ilppa–ymparistoterveydenhuollon-sahkoinen-ilmoituspalvelu/

Sivun alkuun