Kansalaisopiston sadat erilaiset kurssit kutsuvat torniolaisia

Kansalaisopiston sadat erilaiset kurssit kutsuvat torniolaisia

Tornion kansalaisopiston kursseilla käy vuosittain 4 000 opiskelijaa. Kursseilla on tilaa ja opinto-ohjelmassa pyritään aina vastaamaan myös opiskelijoiden ja opettajien toiveisiin. Opinto-ohjelman kasaamisesta vastaa kansalaisopiston koulutuskoordinaattori Arja Jaako, pitkän linjan opistolainen ja todellinen moniosaaja.

Kansalaisopiston kevätlukukausi on juuri pyörähtänyt käyntiin ja perinteikkään opistotalon luokkahuoneet Seminaarinkadulla täyttyvät ihmisistä ja puheensorinasta.

Kädentaitojen ja kielten kurssit, tanssi ja kuvataiteet, musiikki ja tietotekniikka sekä erilaiset elämänhallintaa ja terveyttä edistävät kurssit houkuttelevat torniolaiset jälleen liikkeelle koronavuosien jälkeen.

– Kursseilla on jo noin 4 000 opiskelijaa, iloitsee kansalaisopiston koulutuskoordinaattori Arja Jaako.

Arja itse on Tornion kansalaisopiston moniottelija, johon voi törmätä kursseilla niin opettajan kuin oppilaan roolissa, sillä hän vetää koulutuskoordinaattorin työnsä ohessa tietotekniikan kursseja ja antaa digineuvontaa ajanvarauksella. Digineuvonta on kuntalaisille maksutonta.

Omaan vapaa-ajan opinto-ohjelmaansa Arja on ujuttanut kursseja suklaan ja juurileivän valmistuksesta.

– Onhan se hyvä käydä välillä katsomassa, miten joku toinen opettaa ja ohjaa, ettei pääse kangistumaan kaavoihin oman opetuksen kanssa, Arja hymyilee.

Opiskelijoiden toiveet pyritään aina täyttämään

Arjan oma työhuone sijaitsee opistotalon toisessa kerroksessa. Siellä syntyy muun muassa vuosittainen kansalaisopiston opinto-ohjelma, jonka tietojen kokoamisesta ja järjestelystä Arja yhdessä opistosihteeri Birgit Kadeniuksen kanssa.

Lukuvuonna 2022-2023 suosittuja aineita ovat olleet muun muassa lastentanssit, jooga ja keramiikka. Niitä kaikkia varten perustettiin uusia ryhmiä, jotta kaikki halukkaat pääsevät mukaan.

– Opiskelijoiden toiveet pyritään aina täyttämään. Opettajat voivat myös itse tarjota toivomiaan kursseja opinto-ohjelmaan. Tammikuussa alkoi esimerkiksi ukulelen soitto opettajan omasta aloitteesta.

Voi toki olla niinkin, että jollekin kurssille ei löydykään opettajaa tai oppilaita. Joskus esteenä kurssin järjestämiselle voi olla se, että sopivia tiloja ei kerta kaikkiaan ole.

– Meiltä toivotaan säännöllisesti esimerkiksi ruumisarkkukurssia, mutta se vaatisi työskentely- ja säilytystilat, joita meillä ei ole, Arja perustelee.

Myös kansalaisopiston kursseilta mahdollisuus saada opintopisteitä

Tornion kansalaisopiston koulutuskoordinaattori Arja Jaako istuu pöydän ääressä ja selaa kansalaisopiston opinto-ohjelmaa.
Tornion kansalaisopiston koulutuskoordinaattori Arja Jaako vetää työnsä ohessa tietotekniikan kursseja ja antaa kuntalaisille digineuvontaa ajanvarauksella.

Koulutuskoordinaattori saa työssään olla mukana monessa mukana. Työpäiviin tuovat väriä erilaiset kehittämishankkeet ja tehtävät kansalaisopiston hallinnon ja talouden parissa.

– Työ on monipuolista ja vaihtelevaa. Parasta tässä työssä on kuitenkin se, että saan olla tekemisissä erilaisten ihmisten kanssa, Arja kehuu.

Aivan uutta koulutuskoordinaattorin työssä on osaamisperustaisten kurssikuvausten käyttöönotto syyslukukaudella 2022. Osaamisperusteisesti kuvatun ja arvioidun kurssin suorittamisesta saa opintopisteitä.

Kun myös vapaan sivistystyön oppilaitosten kurssit kuvaillaan ja opiskelijoiden suoritukset arvioidaan osaamisperustaisesti, osaaminen tulee näkyväksi ja se on helppo esimerkiksi lukea opiskelijan hyväksi muissa oppilaitoksissa.

Digiosaamisen tarve kasvaa

Myös korona on muuttanut kansalaisopiston arkea. Monet koronan vuoksi etäopetuksena järjestetyt kurssit jäivät elämään verkossa. Verkossa voi opiskella vaikkapa MediYogaa tai espanjaa, jonka opettaja ja osa opiskelijoistakin osallistuu tunneille Espanjasta.

Toisaalta korona-aika pakotti kansalaiset kertaheitolla erilaisten sähköisten palvelujen pariin ja tietotekniikan osaamiselle on nyt selvästi enemmän tarvetta. Kansalaisopistossa kasataan tietotekniikan kursseja tarpeen mukaan.

– Esimerkiksi Apple- ja Android-laitteista järjestetään omia kursseja, joilla käydään läpi käyttäjätunnuksiin, salasanoihin, pääsykoodeihin, sovelluksiin ja kirjautumiseen liittyviä asioita, Arja kertoo.

Kaikkea ei tietenkään tehdä etänä. Tornion kansalaisopisto toimii aktiivisesti ympäri laajaa kuntaa noin kolmessakymmenessä eri toimipisteessä ja opistossa pyörii vuosittain keskimäärin 350 erilaista kurssia.

Tornion kansalaisopiston opinto-ohjelma jaetaan Torniossa syksyisin joka talouteen. Opinto-ohjelmaan voi tutustua myös verkossa osoitteessa tornio.fi/kansalaisopisto sekä osoitteessa uusi.opistopalvelut.fi/tornio, jossa kursseille voi myös ilmoittautua.

Tervetuloa kursseille!

Seuraa kansalaisopistoa somessa

Facebook
Instagram

Sivun alkuun