Kaupunkikuva kaunistui katutaideteoksilla – joko löysit nämä teokset Torniosta?

Kaupunkikuva kaunistui katutaideteoksilla – joko löysit nämä teokset Torniosta?

Joko huomasit, että kävelykadulla polskivat lohet? Näitkö Apteekinpuistossa vienossa kesätuulessa heilahtelevan värikkään rajapyykin? Entä joko tapasit Felixin puistossa pupun, joka muistuttaa, että roskata ei saa?

Tornion katukuvaan ilmestyi aivan juhannuksen alla kolme pientä katutaideteosta. Teokset ovat syntyneet Tornion kaupungin ja Lapin ammattikorkeakoulun yhteistyönä. Teosten takana ovat kolme kuvataideopiskelijaa Tornion kampukselta – Maria Makkonen, Elmiina Orjasniemi sekä Mia Törmänen.

Maailmalla katutaidetta on runsaasti ja Torniossakin pohdittiin, miten sitä saataisiin myös tänne. Kaupunginarkkitehti Jarmo Lokio esitti ajatuksen yhteistyöstä ammattikorkeakoululle, jossa lehtori Eija Rajalin otti siitä kopin.

Kaikki ovat lopputulokseen silminnähden tyytyväisiä.

– Tämä on tämän kaupungin kokoinen ratkaisu, Lokio kuvailee ja kertoo, että katutaidetta on luvassa lisääkin. Ajatuksena on, että katutaideteosten määrä kasvaisi pienimuotoisesti, pikkuhiljaa.

– Haluamme tehdä tästä vuotuisen perinteen, Lokio vahvistaa.

Painava sanoma kesäisen keveässä asussa

Perjantaina valmistuneet työt ovat sekä kauniita että kantaa ottavia. Pupun on maalannut Elmiina Orjasniemi, joka käyttää myös taiteilijanimeä Elmapupu. Hän päätti valita kohderyhmäkseen lapset ja maalasi sähkökaappiin Felixin puistossa pupun, joka muistuttelee, että ympäristöä ei saa roskata.

Orjasniemi kertoo, että teos ”Pupu sanoo ei roskaamiselle” keräsi jo maalausvaiheessa paljon yleisöä ja ihastelua kuin vahvistuksena sille, että ihmiset todella haluavat ympärilleen tällaista ”pientä ihasteltavaa”.

– Minulle itselle on tärkeää pitää ympäristöstä huolta, Orjasniemi perustelee motiivejaan.

Opiskelijat saivat itse vapaasti valita paikan omalle työlleen keskusta-alueelta. Maria Makkosen työ ”Rajapyykki” keinahtelee tuulessa Tornionjoen tuntumassa, Apteekinpuistossa. Se on tehty muovipusseista.

Työssä on sekä kesäistä keveyttä että painava sanoma, joka sopii hyvin myös Tornioon, joen ja meren kaupunkiin. Iloisissa väreissä hehkuva Rajapyykki tuo esiin myös likaiset asiat.

– Maailman merissä on 15 miljoonaa tonnia roskaa. Pian roskaa on merissä enemmän kuin kaloja, Makkonen tiivistää.

Mia Törmäsenkin työ, ”Joki” liittyy puhtaisiin vesiin. Kävelykadulle kauppakeskustan edustalle maalattu sinisenä aaltoileva joki, jossa lohet hyppelevät, on varmasti mieluista silmänruokaa torniolaisille.

– Olen kotoisin Torniosta, ja vesi on rakas elementti minullekin, Törmänen kuvailee.

Sivun alkuun