Kaupunkipyöriä, kulttuuria ja rannat kuntoon, toivovat torniolaiset

Kaupunkipyöriä, kulttuuria ja rannat kuntoon, toivovat torniolaiset

Miltäpä kuulostaisi eläkeläisille tarjottu ilmainen käynti uimahallissa ja sen päälle mahdollisuus ruokailla edullisesti kouluruokalassa? Entä jos keskustassa olisi tarjolla kaupunkipyöriä ja sähköpotkulautoja, joilla voisi suhailla sujuvasti paikasta toiseen? Tai jos Pikisaaressa olisi kalastuslaituri ja kaupunginlahden kalakantaakin kehitettäisiin?

Tällaisia ehdotuksia tekivät torniolaiset, kun pyysimme heitä lähettämään terveiset Tornion kaupunkistrategiaa valmisteleville viranhaltijoille ja luottamushenkilöille. Keräsimme kuntalaisten palautteita, toiveita ja kehittämisideoita lokakuussa niin Tornion kaupungintalon avoimien ovien päivässä, Tornion perinteisillä syysmarkkinoilla kuin kaupungin sosiaalisen median kanavissa.

Oma lähiympäristö kirvoittaa kuntalaisilta kaikkein eniten palautetta

Kaikkein eniten kuntalaisilta kirvoittavat palautetta omaan lähiympäristöön liittyvät asiat, esimerkiksi katujen ja katuvalojen, pyöräteiden sekä erilaisten polkujen ja kävelyreittien kunto, kierrätyspisteiden määrä ja liikenneyhteyksien toimivuus sekä kaupungin sisällä että sen lähialueilla.

Myös vapaa-ajanviettoon liittyviä toiveita esitettiin paljon. Monet toivoivat kaupunkiin lisää torielämää, kulttuuria, taidetta ja muuta huvia, ilmaisia liikuntamahdollisuuksia kuten lenkkipolkuja ja ulkokuntosaleja sekä lasten, nuorten ja nuorten aikuisten harrastusmahdollisuuksia.

– Torniossa on kohtuu hyvin kiinnitetty huomiota alle 18-vuotiaiden sekä senioreiden vapaa-ajan toimintaan ja aktivointiin. Nyt voisi olla aika huomioida myös 18–20 –vuotiaat AMK-opiskelijat. Mitä kaupunki voisi tehdä vetovoiman lisäämiseksi? Tällä hetkellä Tornio ei ole opiskelijoita houkutteleva kaupunki, haastetaan yhdessä postikorteista.

Kyliä ja keskustaa kehitettävä tasapuolisesti

Postikorttiterveisten perusteella erityisesti ranta-alueet ovat torniolaisille rakkaita. Esimerkiksi Pikisaaren ja uimarantojen, jokirantoja mukailevien kävely- ja pyöräilyreittien sekä saariston kulkuyhteyksien kehittämistä toivotaan lukuisissa palautteissa.

Lisäksi pinnalle nousivat muun muassa alueen oman sairaalan puolustaminen, toimivan rajayhteistyön vaaliminen ja koko Tornion tasapuolinen kehittäminen jokaista kylää myöten.

– Tornio on paras paikka koko Suomessa. Haaparanta ja Ruotsin läheisyys ja yhteistyö on tärkeää, kirjoittaa eräs kuntalainen.

– Kyliin aktionia, toteaa toinen.

Palautteiden perusteella torniolaisten arki on pääosin hyvää ja sujuvaa. Kaupunki on kaunis, palvelut toimivat ja elämä rullaa ihan mukavasti, ja suurin osa palautteista olikin myönteisiä.

– Tyhjää marinaa on paljon. Torniossa on hyvä asua, tuumataan yhdessä postikorteista.

Strategian valmistelu jatkuu työpajoissa, luonnos alkuvuodesta

Kuntalaisten terveisiä strategiatyöhön on kasassa vajaat pari sataa. Terveiset antavat hyvän kuvan siitä, millaisiin seikkoihin kuntalaisten huomio omassa arjessa kiinnittyy sekä siitä, millaiset seikat torniolaisten arjessa toimivat hyvin ja huonosti.

Kuntalaisten palautteita, toiveita ja kehittämisideoita hyödynnetään Tornion kaupunkistrategian päivitystyössä, joka etenee Torniossa hyvää vauhtia.

Strategiatyö jatkuu seuraavaksi kaupunginvaltuustolle järjestettävän seminaarin merkeissä joulukuun alkupuolella. Myös torniolaiset järjestöt kutsutaan osallistumaan kaupunkistrategian valmisteluun, kun Torniossa järjestetään virtuaaliset Järjestötreffit heti joulukuun alussa (linkki). Lisäksi plakkarissa on jo muutamia luottamushenkilöille ja kaupungin henkilöstölle järjestettyjä työpajoja, joissa on käyty vilkasta keskustelua niin strategisista tavoitteista kuin toimenpiteistä.

Raportoimme työn etenemisestä sekä erilaisista osallistumismahdollisuuksista verkkosivuillamme ja sosiaalisen median kanavissamme. Suunnitelmien mukaan luonnos uudeksi kaupunkistrategiaksi on valmis lausuntokierrokselle ensi vuoden alkupuolella.

Sivun alkuun