Kovaa peliä rajalla – tule pelaamaan Tornionlaakson museon uusi näyttely

Kovaa peliä rajalla – tule pelaamaan Tornionlaakson museon uusi näyttely

Tornionlaakson museossa on käynnissä näyttely Transit – rajapostia, joka kertoo rajoja rikkovasta yhteistyöstä Suomen ja Ruotsin välillä ensimmäisen maailmansodan pyörteissä vuosina 1914–1918.

Tornio ja Haaparanta olivat keskeisiä kaupunkeja viestinnän ja liikenteen kauttakulkuliikenteessä Manner-Euroopan ja Venäjän välillä ensimmäisen maailmansodan puhjettua. Vaikeista olosuhteista huolimatta molempien maiden postilaitosten henkilökunnan ja virkamiesten sitoutuneisuus työhönsä mahdollisti ihmisten välisen yhteydenpidon ja ihmisten liikkumisen maiden rajan yli. Rajasta muodostui ihmisten, tavaroiden ja valuutan kauttakulku- ja vaihtopaikka. Aikaa leimasivat paitsi lähimmäisenrakkaus ja auttamisenhalu, myös kiskonta, salakuljetus, bisnes- ja rikastumismahdollisuudet.

Pääosaan näyttelyssä nousevat postilaitosten henkilökunta ja virkamiehet sekä kaupunkilaiset. Kriisiajan tarinoista ja arjen kertomuksista voi löytää sensuuria, pakolaisia, sotainvalideja, postinkulkua sekä maailman ainoan posti-ilmaradan.

Näyttely on rakennettu kartan päälle, jonka päälle levittyy peli. Peli johdattaa ensimmäisen maailmansodan aikaisiin jännittäviin tapahtumiin rajan molemmilla puolilla. Peliin on mahdollista tutustua joko itsenäisesti tai rooliopastuksella. Opastetut kierrokset on varattava etukäteen.

Näyttely pohjautuu Ruotsin Postimuseon tuottamaan Transit-näyttelyyn, joka oli esillä Tukholmassa vuoden 2018. Suomen Postimuseo ja Tornionlaakson maakuntamuseo laajensivat näyttelysisältöä avaamaan tarkemmin ensimmäisen maailmansodan tapahtumia Torniossa myös Suomen näkökulmasta. Näyttely oli esillä Postimuseossa Tampereella vuoden 2019.

Transit – rajapostia on avoinna Tornionlaakson museossa 16.8. asti.

Tervetuloa!

Lisätietoja:

Museonjohtaja Minna Heljala, puh. 050 597 1559, minna.heljala@tornio.fi

Sivun alkuun