Kulttuuripalkinto kuvataiteilija Jouko Alapartaselle ja kulttuurin moniottelijalle Jukka Piiroiselle

Kulttuuripalkinto kuvataiteilija Jouko Alapartaselle ja kulttuurin moniottelijalle Jukka Piiroiselle

Torniossa palkitaan vuosittain kulttuurin eri aloilla ansioituneita torniolaisia yksityishenkilöitä tai yhteisöjä. Käytäntö on ollut voimassa vuodesta 1977 lähtien. Rahapalkintojen ja diplomien lisäksi saajille luovutetaan Tornion kulttuurin avaimet. Tänä vuonna elämänlaatulautakunta on päättänyt jakaa kulttuuripalkinnon kahdelle tekijälle.

Jouko Alapartanen

Jouko Alapartanen on torniolainen vuonna 1992 Lapin taidekoulusta valmistunut kuvataiteilija. Lisäksi hän on opiskellut klassista kuvataidetta Kotkan Repin-instituutissa. Päätoimisena kuvataiteilijana hän on toiminut jo lähes 30 vuotta. Urallaan Alapartanen on tehnyt myös kansainvälistä jalanjälkeä esimerkiksi Tanskassa. Maalauksissaan hän tuo esille nykytaiteen ja perinteisen ilmaisun rajapinnat.

Alapartasen teoksissa on usein kantaaottava näkökulma ajankohtaisiin aiheisiin. Taiteilijan työskentelyä leimaa tekninen taituruus ja syvä eläytymiskyky. Työskentelyn lähtökohtana on ihminen kaikessa pienuudessaan luonnon edessä kurkottamassa kohti henkistä. Ihmiskuvissa Alapartasen taidokas anatomian hallinta hakee Pohjois-Suomessa vertaistaan. Viime vuosina Jouko on työskennellyt galleriassaan Rovaniemellä, mutta viime vuonna Jouko palasi takaisin kotikonnuilleen Tornioon.

Jouko Alapartasen teos Jäämeri vuodelta 2010

Jukka Piiroinen

Jukka Piiroinen on kulttuurin moniottelija. Hänet tunnetaan niin taidokkaista valokuvistaan kuin paikallisena jazzmusiikin vaikuttajana. Piiroinen on pitkään ollut luotsaamassa paikallista Riverside Jazz ry:tä. Hän on toiminut yhdistyksen puheenjohtajana 18 vuoden ajan sen alkuvuosina 1989-2007 ja on yhdistyksen toiminnassa edelleen aktiivisesti mukana. Vuosien varrella Riverside Jazz on tuonut torniolaisten korvien ja silmien eteen pitkän rivin niin kotimaisesti kuin kansainvälisestikin tunnettuja jazzmusiikin huippuja.

Piiroinen on ollut myös mukana rakentamassa jo 37.vuoden perinteen omaavaa Kalottjazz & Blues -festivaalia. Varsinaiselta ammatiltaan Piiroinen on luokanopettaja. Piiroinen on myös taitava, koulutettu valokuvaaja. Kuvaajana Piiroinen tunnetaan parhaiten jazzkuvistaan, joissa toistuu valon ja varjon yhteispeli, joka luo kuviin tilan tuntua.

Jukka Piiroisen ottama jazzkuva Jaska Lukkarinen Triosta.

Palkintojen saajat julkistettiin tänä vuonna etänä ”Tornio-päivät Online 2020” -tapahtumassa livestriimin kautta. Tallenne Tornio-päivien päätapahtumasta on katsottavissa myös jälkikäteen tapahtuman sivuilla.

Sivun alkuun