Kulttuuriyhdistys Kumina esittää Porthanin koulun muuttamista elävän kulttuurin keskukseksi

Kulttuuriyhdistys Kumina esittää Porthanin koulun muuttamista elävän kulttuurin keskukseksi

Kulttuuriyhdistys Kumina ry esittää Tornion kaupungille Porthanin koulun muuttamista torniolaisen ja tornionlaaksolaisen kulttuurin keskukseksi.

Yhdistys esittää, että rakennukseen perustettaisiin työtiloja ammattitaiteilijoille. Lisäksi tiloissa voitaisiin järjestää esimerkiksi erilaisia työpajoja, kursseja, klinikoita, luentoja ja kulttuuritapahtumia, Kumina ehdottaa.

Kulttuuritalo Porthania -aloitteen taustalla on halu saattaa yhteen taiteentekijöitä ja saada uutta nostetta torniolaiseen kulttuurielämään.

– Kyse on siitä, etteivät tekijät kohtaa toisiaan, koska he ovat hajallaan ja omissa oloissaan. Haluamme tuoda tekijät yhteen. Samalla haluamme luoda Torniosta viihtyisämmän ja elävämmän paikan, yhdistys perustelee.

Porthanin koululla työskentelee nyt viisi taiteilijaa

Porthanin koulu on Tornion keskustassa sijaitseva, vuonna 1910 valmistunut koulurakennus, jossa on muun muassa valoisia luokkahuoneita ja juhlasali. Monet sen tilat ovat nyt varastokäytössä, mutta rakennuksessa työskentelee siitä huolimatta tälläkin hetkellä viisi paikallista taiteilijaa. Lisäksi rakennuksessa toimii Tornion kameraseura ja kansalaisopiston kuvataideopetus.

Jotta tiloja voitaisiin ottaa käyttöön laajemmin, niitä tulisi tyhjentää, siivota ja kalustaa. Myöhemmin, kun toiminta on saatu käyntiin, kaupunki ja yhdistys voisivat yhteistyössä hakea ulkopuolista rahoitusta koulurakennuksen remontointiin sekä toimintaan, Kulttuuriyhdistys Kumina esittää.

”Kulttuurikeskus houkuttelisi Tornioon taitelijoita läheltä ja kaukaa”

Kumina näkee hankkeessa mahdollisuuksia paikalliseen, alueelliseen ja kansainväliseen yhteistyöhön. Yhteistyökumppaneita lähellä olisivat esimerkiksi paikalliset oppilaitokset ja museot sekä haaparantalaiset taiteilijat.

Paikallisten taiteilijoiden ei tarvitsisi lähteä etsimään virikkeitä muualta, koska maailman kulttuuriväki voisi tulla kylään Tornioon, yhdistys visioi.

– Tehokkaasti toimiva tila toisi kaupunkiimme säännöllisesti taiteilijoita Suomesta ja ulkomailta. Näin taiteilijoiden välille syntyisi kaivattuja, yllättäviä ja uutta luovia kohtaamisia, aloitteessa kuvaillaan.

Kulttuuriyhdistys Kuminan puheenjohtaja Merja Ruth näkee ehdotuksen win–win -tilaisuutena, josta hyötyisivät niin kaupunki kuin kulttuuritoimijat.

– Oulu on kulttuuripääkaupunki 2026. Tällä tavalla voisimme kantaa kortemme kekoon. Meillä olisi tässä antaa aika valmis paketti, jossa on mukana pitkän linjan tekijöitä kansainvälisellä tasolla. Kulttuuri on sijoitus, ei menoerä, Ruth toteaa.

Kaupunki kutsuu yhdistyksen kuultavaksi

Yhdistyksessä nähdään, että Torniolla on hyvät mahdollisuudet profiloitua omaleimaisena pohjoisen kaupunkina.

– Siinä missä Rovaniemellä on päätähtenään satuolento joulupukki ja Kemissä markkinointi-ihmisten keksimä lumilinna, Torniolla on lyödä pöytään 400 vuotta elävää, kansainvälistä ja omaperäistä kaupunkikulttuuria – 1700-luvun löytöretkeilijöiden ajalta 1970-luvun punk-kulttuuriin ja 2020-luvun uusiin tekijöihin lavealla rintamalla, yhdistys toteaa aloitteessa.

Kaupunki suhtautuu aloitteeseen myönteisesti. Sivistystoimenjohtaja Tarja Konola-Jokinen kertoo, että aloite etenee Tornion kaupungin päätöksenteossa elämänlaatulautakunnan käsiteltäväksi lähitulevaisuudessa.

– Kutsumme myös yhdistyksen kuultavaksi aloitteen johdosta, Konola-Jokinen lisää.

Kulttuuriyhdistys Kumina ry:n aloitteen ovat allekirjoittaneet yhdistyksen puheenjohtaja, ohjaaja ja estraditeknikko Merja Ruth ja kirjailija, toimittaja Pekka Juntti sekä joukko yhdistyksen jäseniä ja tukijoita.

Lue lisää

Kulttuuriyhdistys Kumina ry:n aloite Tornion kaupungille 29.4.2022

Sivun alkuun