Lampaansyöjät kaupunginhotellissa – Tornio elokuvissa

Lampaansyöjät kaupunginhotellissa – Tornio elokuvissa

Tornion katuja ovat aikojen saatossa tallanneet elokuvatähdet Tapio Rautavaarasta Heikki Kinnuseen ja Vesa-Matti Loirista Sulevi Peltolaan. Siinä samassa on ikuistettu filmille Hallituskatua ja Hannulan siltaa usealla eri vuosikymmenellä. Kokosimme juhlavuoden kunniaksi muutamia poimintoja Tornion tähtihetkistä valkokankaalla.

Lasse Pöystin ohjaamassa Salakuljettajan laulussa (1952) Tapio Rautavaara esittää salakuljetusliigaan soluttautuvaa tullietsivää. Tapahtumat sijoittuvat suurimmalta osaltaan Tornioon, Haaparantaan ja jokivarteen. Näemme komeissa mustavalkokuvissa mm. Tornion raatihuoneen, Hannulan sillan, vanhan kaupunginhotellin sekä Haaparannan vesitornin. Elokuva on katsottavissa Yle Areenasta.

 

Kaksikymmentä vuotta myöhemmin Heikki Kinnusen ja Leo Lastujärven esittämät Lampaansyöjät (1972) yöpyvät vuorostaan uudessa kaupunginhotellissa. Ehtivätpä he rellestykseltään käymään myös elokuvissa VPK:n legendaarisessa elokuvateatterissa. Elokuva on katsottavissa Yle Areenasta.

 

Kaupunginhotellissa yöpyy myös Vesa-Matti Loiri Veikko Huovisen lyhyet erikoiset -tv-sarjan jaksossa Viinankätkijä (1986). Loirin ilmiömäisesti esittämä Ilmari Ahde kärvistelee hotellissa omalaatuisen setänsä (Martti Kainulainen) seurassa. Koko sarja on saatavilla DVD-levyllä, mutta Viinankätkijän voi katsoa myös Youtubesta kahdessa osassa.

 

Matti Ijäksen kulttielokuva Katsastus (1988) kertoo Viltterin (Vesa Vierikko), Öövinin (Sulevi Peltola) ja Junnun (Markku Maalismaa) epäonnisesta seuranhakumatkasta Tornion viikonloppuyössä. Lohturuokailu nakkikioskillakin äityy veriseksi. Sateinen Hallituskatu kimaltelee 1980-luvun neonvaloissa. Katsastus ilahduttaa katsojia Yle Areenassa.

 

Kaija Juurikkalan ohjaama Kyytiä Moosekselle (2001) on nuorten käsikirjoittama ja näyttelemä episodielokuva, jossa tulkitaan Raamatun kymmentä käskyä uusiksi. Torniolaisten nuorten osuudessa nähdään muun muassa Peräpohjolan opistoa ja Hallituskatua – sekä tietysti Hannulan siltaa. Elokuva on valitettavasti saatavilla ainoastaan VHS-kasettina.

 

Arto Koskisen Jussi-palkittu Kahlekuningas (2002) kuvaa nuorten poikien ystävyyttä ja vihanpitoa 1970-luvun Torniossa ja Haaparannalla. Ajankuva on toteutettu huolella. Erityisesti Suomen ja Ruotsin yhdistävä rautatiesilta näyttelee merkittävää osaa, mutta Tornion keskustaakin nähdään laajasti. Elokuva on saatavilla DVD-levynä.

Jatko-osa?

Edellä mainituista elokuvista päätellen Hannulan silta edustaa Torniota samassa määrin kuin Eiffelin torni Pariisia. Tämä ei kuitenkaan ole kattava lista. Rajasimme tarkastelun tällä kertaa fiktioelokuviin. Torniota ja sen ihmisiä kuvaavia dokumentteja löytyy monia, ehkä jopa enemmän kuin fiktiivisiä filmejä.

Monia mainioita Tornio-kuvauksia jäi epäilemättä myös mainitsematta. Mikäli keksit sellaisen, vinkkaa meille! Kuka tietää vaikka tekisimme artikkelille jatko-osan, mikäli ehdotuksia tulee tarpeeksi.

Moni Tornio-kuvaus on myös niin tuore, ettemme ole ehtineet sitä vielä edes nähdä. Tällaisia ovat esimerkiksi Emilia Hernesniemen lyhytdokumentti Hei hei Tornio (2021), Antti Haasen uutuus Panimomestari (2021) sekä paraikaa tekeillä oleva, Niklas Lindgrenin ohjaama ja yhdessä Karoliina Lindgrenin kanssa käsikirjoittama Huonot naiset, jota odotetaan ensi-iltaan vuonna 2022. Pitäkäähän siis silmät auki, Tornion ja elokuvan ystävät!

 

Juttu on osa Tornion 400-vuotisjuhlavuoden sisältöä. Yksi juhlavuoden teemoista on ”Rajatonta kulttuuria – pääsispä Tornioon!” Muut sarjan jutut löytyvät täältä.

Teksti: Taneli Lassila

Leffavinkit voi lähettää osoitteeseen anna-erika.heikkila@tornio.fi

Sivun alkuun