Lapin kullanmurut tukee nuoria pohjoisia kuvataiteilijoita

Lapin kullanmurut tukee nuoria pohjoisia kuvataiteilijoita

Aineen taidemuseo Torniossa on valittu Jenny ja Antti Wihurin rahaston alueelliseksi kummimuseoksi ja toteuttaa vuosina 2020-2021 Lapin kullanmurut taiteilijaresidenssi- ja näyttelyhankkeen. Hanke on alkanut syyskuussa 2020 ja jatkuu kesäkuuhun 2021 saakka.

Lapin kullanmurut esittelee kuusi nuorta kuvataiteilijaa, joista jokainen vuorollaan asuu Aineen taidemuseon vieressä sijaitsevassa viehättävässä Viippola-residenssissä. Residenssijakson päätteeksi kukin taiteilija pitää yksityisnäyttelyn. Lapin kullanmurut levittäytyy museoseinien ulkopuolelle, sillä näyttelyitä järjestetään ympäri Torniota. Näyttelyiden tarkoituksena on myös elävöittää kaupunkikulttuuria. Kesällä 2021 Aineen taidemuseossa esitellään kaikki hankkeen kuusi taiteilijaa yhteisnäyttelyssä.

Lapin kullanmurut haluaa tukea nuoria kuvataiteilijoita työskentelemään pohjoisessa sekä kehittää vuorovaikutusta taiteilijan ja taidemuseon välillä. Tämän vuorovaikutuksen toivotaan kantavan pitkälle taiteilijan omalla uralla. Samalla taiteilija tutustutetaan taidemuseotyöhön ja käytänteisiin.

– Tiedonvälityksen lisäksi tavoitteena on olla mukana yhteisössä vaikuttamassa sen asenteisiin ja arvoihin, sanoo museonjohtaja Katriina Pietilä-Juntura.

Lapin kullanmurut -taiteilijat

Juho Könkkölä
Mira Kankaanranta
Ristomatti Myllylahti
Johannes Heikkilä
Milla Aska
Noora Ylipieti

Ensimmäisenä residenssivieraana origameihin erikoistunut Juho Könkkölä

Ensimmäisenä residenssivieraana syyskuun ajan Torniossa on origameihin erikoistunut Juho Könkkölä (s.1997). Könkkölä on asunut, opiskellut ja valmistunut kuvataiteilijaksi Torniossa Lapin ammattikorkeakoulussa vuosina 2017–2020.

Könkkölä on harrastanut origamien tekoa jo lapsuudestaan. Juuri ennen Tornion residenssiin saapumistaan Könkkölän taideteokset olivat osa Amos Rexin ryhmänäyttelyä Generation 2020 Helsingissä. Könkkölän origamit keräävät huomiota myös sosiaalisessa mediassa ympäri maailmaa, esimerkiksi Reddit-sivustolla elokuun lopussa julkaistut teoskuvat keräsivät hetkessä 128 000 tykkäystä.

– Amos Rexin näyttely oli mahtava kokemus. Torniossa odotan pohjoisessa oloa ja sitä, miten tämä paikka inspiroi omaa työskentelyä. Täällä on niin paljon tilaa. Olen tosin ehtinyt vallata suuresta residenssitalosta varmaan jo kaikki pöydät ja lipastot origamien käyttöön. Saa nähdä loppuvatko pöydät talosta kesken, Könkkölä kertoo tunnelmiaan Viippola-residenssissä.

Uniikkien origami-taideteosten työstäminen on hidasta, suunnittelutyö vie useita kuukausia ja taiteilija kertoo tekevänsä pitkää päivää halutun lopputuloksen saavuttamiseksi. Residenssijakson päätteeksi Könkkölä valmistaa näyttelyn Tornion keskustaan.

Lapin kullanmurut Juho Könkkölä
Näyttely 1.10.–25.10.2020 Galleria Tila
Hallituskatu 14, 95400 Tornio 

Lisätietoja

Tuottaja Amanda Hakoköngäs, amanda.hakokongas@tornio.fi, +358 (0)50 597 1189
Aineen taidemuseon johtaja Katriina Pietilä-Juntura, katriina.pietila-juntura@tornio.fi, +358 (0)40 554 9645

Aineen taidemuseo – Lapin kullanmurut
Lapin kullanmurut Facebookissa
Lapin kullanmurut Instagramissa

Sivun alkuun