Lapsen sairastuminen ja koronanäytteenotto – päivitetty ohje

Lapsen sairastuminen ja koronanäytteenotto - päivitetty ohje

Ohje päivitetty 27.8.2020

Perusperiaate on, ettei sairaana mennä kouluun tai päiväkotiin. Edelleenkin on tärkeää pitää 1-2 metrin turvaväli, pestä käsiä, yskiä hihaan ja käyttää ruuhkatilanteissa suu-nenäsuojusta, jos lapsi osaa ja haluaa sitä käyttää.

Jos lapselle tulee lieviäkin koronavirustautiin viittavia oireita, tulee hänelle tehdä koronavirustesti. Lapsen tulee olla kotona vähintään testituloksen valmistumiseen asti. Jos testitulos on negatiivinen, lapsi voi palata kouluun tai päiväkotiin, kun hänen oireensa ovat selvästi vähenemässä. Joskus lievä nuha ja yskä voivat jatkua pitkään hengitystieinfektion jälkeen.

Jos lapsi saa näytteenottoajan vasta muutaman päivän päähän, mutta on tuolloin jo täysin oireeton, hän voi palata kouluun tai päiväkotiin ilman testiä.

Jos perheessä on useammalla lapsella samaan aikaan samanlainen hengitystieinfektio, riittää yhden lapsen testaaminen, jos tulos on negatiivinen.

Jos lapsi on hyvin lieväoireinen eikä hän ole altistunut varmistetulle koronatapaukselle eikä perheenjäsenistä kukaan ole matkustellut edeltävän 14 vuorokauden aikana, voi lapsen oireita seurata kotona ilman testausta. Lapsi ei kuitenkaan oireisena voi mennä kouluun eikä varhaiskasvatukseen.

Jos lapsi on flunssakierteessä, riittää, että hänet viedään koronatestiin, kun oireet ilmaantuvat ensimmäisen kerran. Flunssaoireista lasta ei tarvitse testata toistuvasti, jos oireet pysyvät samankaltaisina tai jos ei epäillä koronavirustartuntaa esimerkiksi altistumisen seurauksena.

Koululla tai päiväkodilla ei ole oikeutta vaatia todistusta lapsen koronatestistä eikä edellyttää, että todistus on ehto kouluun tai päiväkotiin palaamiselle. Koronatestauksessa on kyse henkilökohtaisesta terveystiedosta samalla tavoin kuin minkä tahansa muun potilastiedon kohdalla.

Jos lapsi sairastuu päivän aikana koulussa tai päiväkodissa, oireinen lapsi siirretään välittömästi erilliseen tilaan odottamaan huoltajaa aikuisen valvonnassa. Aikuinen välttää lähikontaktia sairastuneeseen säilyttäen riittävän etäisyyden.

Koronavirustartunnan saanut on tartuntatautilääkärin päätöksellä pois koulusta tai päiväkodista yleensä vähintään 14 vuorokautta oireiden alkamisesta.
Hoitava lääkäri arvioi, voiko lapsi, jolla tai jonka perheenjäsenellä on vaikea perussairaus tai joka tarvitsee säännöllistä puolustuskykyä lamaavaa lääkitystä, osallistua lähiopetukseen tai varhaiskasvatukseen.

Oireettomat perheenjäsenet voivat olla koulussa, päiväkodissa tai töissä, kun testitulosta odotetaan, ellei ole vahvaa epäilystä, että testitulosta odottavalla perheenjäsenellä on koronavirustartunta.

Sivun alkuun