Matkailun Master Plan muotoutuu yhteistyössä, valmista tulee syksyksi

Matkailun Master Plan muotoutuu yhteistyössä, valmista tulee syksyksi

Matkailuopas Eija-Sinikka Juho tuo taululle ryhmätyössä esiin nostetut Tornion-Haaparannan alueen matkailun kärjet, vierellä työpajan Kukkolaforsenilla vetänyt konsultti Markku Nissi FCG:ltä.

Ainutlaatuinen sijainti, joki ja meri, Kukkolankoski, yhteistyö – mistä Tornion-Haaparannan alue tunnetaan maailmalla? Entä mitä ovat ne kärjet, joiden avulla alueen matkailu saataisiin kasvuun?

Tätä pohdittiin kymmenien matkailuyrittäjien ja muiden matkailualan toimijoiden, oppilaitosten edustajien sekä Tornion ja Haaparannan kaupunkien kesken järjestetyssä Matkailun Master Plan -työpajassa Ruotsin Kukkolankoskella torstaina.

Keskustelu kävi kiivaana, kun alueen vahvuuksia ja muista erottavia piirteitä pantiin järjestykseen. Läpileikkaavia teemoja nousi esiin useita, esimerkiksi luonto, kulttuuri ja raja. Laajojen teemojen alle ropisi arjen luksusta ja arktista eksotiikkaa kuvaavia sanoja aina puhtaudesta ja hiljaisuudesta pimeään ja pakkaseen, yöttömiin öihin ja revontuliin, historiaan, tutkimusmatkailijoihin ja aikahyppyihin valtakunnan rajalla. Myös teemojen tuotteistamiseksi heiteltiin jo ilmaan monia hauskoja ideoita. Miltä kuulostaisi vaikkapa ”100 tapaa ylittää raja”?

Tilannekuvasta työpajoihin

Tornion kaupunki on tehnyt viime keväästä asti ahkerasti pohjatyötä alueen matkailun kehittämiseksi kokonaisvaltaisesti ja pitkäjänteisesti. Tavoitteena on luoda Tornion matkailun kehittämistä ohjaava, yrittäjä- ja liiketoimintalähtöinen matkailun Master Plan. Hankkeen asiantuntijapalveluista vastaa FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy.

Hankkeessa on nyt edetty työpajoihin, joissa määritellään esimerkiksi matkailusisältöjä. Kasassa on jo paljon tutkimustietoa, jota kerättiin erilaisilla kyselyillä viime syksynä, ja johon työpajassakin perehdyttiin.

Asukkaat tyytyväisiä liikuntatiloihin, kehittävää talviurheilumahdollisuuksissa

Tornion kaupungin sivuilla lokakuussa avoinna ollut asukaskysely poiki yli 260 vastausta. Vastaajat antoivat Tornion-Haaparannan alueen virkistys- ja vapaa-ajan palveluille yleisarvosanaksi ”kohtalainen” (47%) tai hyvä (39%).

Tyytyväisimpiä asukkaat olivat sisäliikuntatiloihin, vesiliikuntapaikkoihin, ulkokenttiin ja liikuntapuistoihin sekä liikunta- ja ulkoilureitteihin. Tasaväkisiä olivat myös kalastusalueet, virkistys- ja retkeilyalueet sekä eläinurheilualueet.

Kehittämisehdotuksissa toistuivat muun muassa urheilu- ja etenkin talviurheilumahdollisuuksien parantaminen, uintipaikkojen kunnostus ja uusien uimarantojen perustaminen, opasteiden puute ja reittien huono merkintä sekä lapsiperheiden ajanviettomahdollisuuksien parantaminen.

Matkailijakysely paljastaa, että kärjet vaativat kirkastusta

Verkossa tehtiin syksyllä myös matkailijakysely, jossa alueen kiinnostavimmiksi kohteiksi nousivat Kukkolankoski, saaristo ja IKEA. Talviohjelmaan vastaajat toivoivat muun muassa hiihtoa, luistelua ja safareja ja kesäohjelmaan pyöräilyä ja vesiaktiviteetteja, risteilyjä sekä kävelyretkiä luonnossa. Kehittämistoiveissa korostui vesistön parempi hyödyntäminen.

Useat vastaajat olivat vierailleet alueella useammin kuin kerran, mutta eivät silti osanneet nimetä alueen matkailuvaltteja. Tämä kielii siitä, että matkailun kärkien kirkastaminen on todella tarpeen.

Matkailun Master Plan valmistuu syyskuussa.

Sivun alkuun