Ministerit Skinnari ja Karkiainen kohtasivat rajayhteistyön ytimessä – kaksoiskaupungin viesti maailmalle on nyt ajankohtaisempi ja tärkeämpi kuin koskaan

Ministerit Skinnari ja Karkiainen kohtasivat rajayhteistyön ytimessä – kaksoiskaupungin viesti maailmalle on nyt ajankohtaisempi ja tärkeämpi kuin koskaan

Epävarmassa maailmantilanteessa yhteistyö on tärkeämpää kuin koskaan ennen. Siksi tiivistä rajat ylittävää yhteistyötä pitkään tehneet Tornio ja Haaparanta ovat malliesimerkki paitsi Suomelle, Ruotsille ja muille Pohjoismaille myös koko maailmalle. Kaksoiskaupungin maailmalle välittämä yhteistyön viesti on juuri nyt erittäin tärkeä ja ajankohtainen.

Näissä lämpimissä ja yksimielisissä tunnelmissa alkoi Suomen kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnarin ja Ruotsin siviiliministeri Ida Karkiaisen tapaaminen Torniossa maanantaina.

Asioita tarkasteltava isossa kuvassa

Ministerit kohtasivat Barentsin euroarktisen neuvoston Suomen puheenjohtajuuden merkeissä järjestetyssä rajayhteistyöseminaarissa Tornion kaupungintalolla. Rajayhteistyön ohella seminaarin isoja teemoja olivat pohjoisen ennennäkemättömän suuret investoinnit sekä vihreä siirtymä, joissa odottavat valtavat mahdollisuudet, mutta myös valtava työsarka.

Ministeri Skinnari totesi, että syvenevän yhteistyön edessä on yhä rajaesteitä, joiden poistamiseksi on jatkettava työtä ja siksi myös yksittäisten ongelmien näkyväksi tekeminen on tärkeää. Samalla Skinnari kuitenkin peräänkuulutti yhteistyörakenteiden ja toisaalta rajaesteiden tarkastelua isossa kuvassa.

– Nyt on aika katsoa eteenpäin, tehdä enemmän ja paremmin. Kun hankkeet pilkotaan pieniksi, myös niiden vaikutukset jäävät pieniksi, hän varoitteli.

”Vastuu raideyhteydestä ei voi jäädä kunnille”

Maailman kestävimmän ja integroiduimman alueen rakentaminen edellyttää muun muassa toimivaa logistiikkaa, ja esimerkiksi Suomen ja Ruotsin välinen, toimiva raideyhteys on tässä työssä elintärkeä. Maailmanpoliittisen tilanteen kuohuessa raideyhteys näyttäytyy kokonaan uudessa valossa myös huoltovarmuuden näkökulmasta. Alueen viesti ministereille olikin selvä:

– Maiden ainoa rajanylinen raideyhteys ei voi olla kuntien varassa, vaan valtioiden täytyy ottaa siitä vastuu, Haaparannan kunnanneuvos Sven Tornberg painotti.

Rajaton arki jatkuu, yhteistyö tiivistyy

On myös selvää, että toisiinsa kiinni kasvaneissa kaupungeissa ei toimi sama kansallinen lainsäädäntö kuin muualla Suomessa tai Ruotsissa. Rajat ovat hallinnollisia, kun taas ihmisten arki on rajatonta. Aluetta on kuultava ja sen erityispiirteet on huomioitava. Kaksi vuotta aluetta kurittaneesta pandemiasta on otettava opiksi.

-Haaparanta on Tornion kaupunginosa ja Tornio on Haaparannan kaupunginosa, kaupungit ovat yhtä. Me jatkamme ja tiivistämme yhteistyötä, Tornion kaupunginjohtaja Jukka Kujala lupasi.

Seuraavan kerran Torniossa ja Haaparannalla kokoonnutaan rajayhteistyön äärelle kaksipäiväisessä strategia- ja tulevaisuustyöpajassa maalis-huhtikuun vaihteessa. Tuolloin agendalla on muun muassa rajayhteistyötä koskevan perussopimuksen uudistaminen.

Lue lisää

Sivun alkuun