Nordbergin möljän kupeeseen nousee juhlavuonna 2021 näyttävä Kojamo

Nordbergin möljän kupeeseen nousee juhlavuonna 2021 näyttävä Kojamo

Tornion kaupungin järjestämän veistoskilpailun voittajaksi on valikoitunut torniolaislähtöisten taiteilijoiden Teija ja Pekka Isorättyän teos Kojamo. Kojamo on paikallisesta Outokummun ruostumattomasta teräksestä tehtävä rengasrakenteinen suuri lohi. Teos sijoittuu Nordbergin möljän rantalaiturin kupeeseen.

Raadin mukaan juuri Kojamo sopii hienosti Tornion 400-vuotisjuhlateokseksi, sillä lohen merkitys Torniolle Tornionjokilaakson pääkaupunkina on historiallisesti keskeinen. Kojamo on alueen lohenkalastukseen liittyvää, torniolaista identiteettiä konkretisoiva terästeos, jonka voi myös kokea läheltä ja jota voi koskettaa ja peilata taustalla virtaavaa Tornionjokea vasten.

Kojamo muodostaa möljällä yhtenäisen teosparin taiteilijoiden aikaisemman teoksen, Särkyneen lyhdyn, kanssa. Kaupunkikuvassa veistos on näyttävä ja huomiota herättävä etenkin Tornioon idästä saapuville.

-Kojamo on taiteellisesti korkeatasoinen ja edustaa hyvin aikakauttaan. Se on myös uskottavasti toteutettavissa. Tekijöillä on kokemusta vastaavankokoisten ulkoveistosten toteuttamisesta, kaupunginjohtaja Timo Nousiainen perustelee.

Kojamon budjetti on 100 000 euroa ja se julkistetaan Tornion kaupungin perustamisen 400-vuotisjuhlapäivänä 12.5.2021.

Kojamo tarjoaa upean tilakokemuksen

Isorättyät tekivät ensimmäisen Kojamon pienoismallin vuonna 2015, jolloin myös kaupunki teki teoksen osittaisesta rahoituksesta myönteisen päätöksen. Hanke kuitenkin jäi tuolloin kesken. Veistoskilpailu mahdollisti nyt rengasrakenteisen teoksen lujuuslaskelmien viimeistelyn ja uuden pienoismallin työstämisen. Kilpailuun osallistunut työ on paranneltu versio vuoden 2015 Kojamosta.

Kojamon rengasrakenteen sisälle syntyy upea tilakokemus, taiteilijat lupaavat.

-Veistoksen voi kokea sen sisältäpäin. Leikkisästä teoksesta saa hauskoja kuvia myös kalan suusta ja tietysti sen vatsasta. Kojamo on ”instagrammable”, Isorättyät kuvailevat.

Juuri kaupungin vetovoimaa näyttävän julkisen teoksen toivotaankin lisäävän, sillä parhaimmillaan taide toimii esimerkiksi matkailun vetovoimatekijänä. Taiteen kautta Tornio vahvistaa omaa tunnettavuuttaan. Samalla teos lisää alueen merkityksellisyyttä ihmisten kohtaamispaikkana ja viestii kaupungista, joka on sitoutunut humaaniin arvomaailmaan ja asukkaidensa hyvinvoinnista huolehtimiseen monipuolisesti.

Korkeatasoinen kutsukilpailu

Teosta Nordbergin möljälle etsittiin Tornion kaupungin järjestämässä ammattikuvanveistäjille osoitetussa kutsukilpailussa kuluneen kevään aikana. Kilpailuun kutsuttiin Isorättyöiden lisäksi Tom Engblom Rovaniemeltä, Mia Hamari Simosta, Kirsi Kaulanen Porvoosta ja Sauli Miettunen Pellosta. Kaikilla taiteilijoilla on juuret Pohjois-Suomessa.

Raati kuvailee kilpailutöitä korkeatasoisiksi. Toiselle sijalle kilpailussa raati sijoitti Kirsi Kaulasen Tornionjoen kuohuja, voimaa ja pyörteitä ilmentävän työn ”Kurkkio” ja kolmanneksi Mia Hamarin jokea symboloivan naisfiguurin ”Joella”. Kunniamaininnan raati antoi Tom Engblomin työlle Valon virtaa.

Veistoskilpailun kolme kärkityötä ovat esillä Aineen taidemuseossa sunnuntaihin 28. kesäkuuta asti.

Tornion kaupungin järjestämän veistoskilpailun raatiin kuuluivat kaupunginjohtaja Timo Nousiainen, Aineen taidemuseon johtaja Katriina Pietilä-Juntura, kaupunginarkkitehti Jarmo Lokio, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Markku Ponkala (kesk), Aineen taidemuseon johtokunnan puheenjohtaja Kristiina Aine sekä taiteilijajäseninä Petri Eskelinen ja Minna Kangasmaa. Kilpailuehdotuksissa ei niitä arvioitaessa ollut esillä tekijöiden nimiä vaan työt esiteltiin nimimerkein.

Sivun alkuun