Peräpohjolan markkinat tuovat historian havinaa Rantakadulle

Peräpohjolan markkinat tuovat historian havinaa Rantakadulle

Historiallishenkiset Peräpohjolan markkinat siirtyvät takaisin Tornion Rantakadulle ja Åströmin kartanolle.  Markkinat toteutetaan uuteen ajankohtaan perjantaina 1.9. klo 15-19 ja lauantaina 2.9. klo 11-16.

Markkinat tarjoavat kävijöilleen aikahypyn 1900-luvun alkupuolen Tornioon. Aikakausi näkyy niin markkinoiden ohjelmassa ja tarjonnassa kuin myyjien pukeutumisessakin. Peräpohjolan markkinat tunnetaan korkeatasoisesta käsityötuotteiden, leivonnaisten ja design-tuotteiden tarjonnastaan.

Ohjelmassa muun muassa toriteatteria, posetiivimusiikkia ja markkinatanssit

Molempina markkinapäivinä pääsee katsomaan toriteatteriesitystä, joka seuraa erilaisten naisten värikkäitä elämäntarinoita vuoden 1907 Torniolaaksossa. Naiset saavat Suomessa maailman ensimmäisinä äänioikeuden, kieltolaista äänestetään, automobiileista kuullaan huhuja ja kaukomailta keisarikuntaan saapuva musiikki alkaa kuulostaa melkoisen erikoiselta. Näytelmän alkaa Jatulintarhalta ja eri kohtauksia esitetään ympäri markkina-alueen.  Näytelmässä on yli 20 paikallista eri ikäistä näyttelijää. Näytelmän ohjaajana on Elina Kannelsuvanto.

Musiikki on iso osa markkinoiden ohjelmaa. 1800- ja 1900-lukujen suurilta markkinoilta tuttu soitin, posetiivi, soi myös Peräpohjolan markkinoilla. Posetiivari Marcello viihdyttää kävijöitä ja luo historiallista tunnelmaa molempina markkinapäivinä. Sekä perjantain että lauantain viimeisenä markkinatuntina järjestetään lisäksi Åströmin kartanon Riihessä perinteiset markkinatanssit, jossa trio Rantala, Salomaa, Lauri vie kävijät musiikin pyörteisiin.

Tornionlaakson museoon on vapaa pääsy markkinoiden ajan ja siellä voi käydä vuokraamassa itselleen ajan henkeen sopivan asun sekä käydä tekemässä lauantaina oman tuohisormuksen.

Tornion seurakunta järjestää Tornion kirkossa lauantaina klo 10.00 aamusaarnan, jossa käytetään vuoden 1886 virsikirjaa.

Pohjan Tyttöjen ja Sissien markkinaravintolasta voi ostaa lohikeittoa, makkaraa ja lättyjä. Arpelan kyläyhdistyksen 1940-luvun Sisubussissa voi puolestaan nauttia munkkikahvit.

Peräpohjolan markkinoiden kanssa samaan aikaan vietetään alueella myös Tornion Neulefestarit sekä Tornion kirjaston avajaisviikkoa.

Markkinat tuottaa Tornion kulttuuritoimisto yhteistyössä Tornion kansalaisopiston, Tornionlaakson museon ja Pohjan Tyttöjen ja Sissien kanssa. Mikäli markkinoiden aikaan sataa, siirretään tapahtuma Åströmin kartanon sisätiloihin.

Markkinoiden nettisivut: www.tornio.fi/perapohjolanmarkkinat/

Sivun alkuun