PIOT tuo Tornioon maailmanluokan valotaidetta

PIOT tuo Tornioon maailmanluokan valotaidetta

Poikkitaiteellinen valofestivaali PIOT järjestetään Torniossa nyt toista kertaa 10.-11. marraskuuta. Tornion 400-vuotisjuhlavuonna 2021 ensimmäisen kerran järjestetty tapahtuma tuo Tornioon maailmanluokan valotaidetta.

Tapahtuman päätaiteilijaksi on valikoitunut maailmallakin nimeä niittänyt monialainen taiteilija Niko Tiainen. Tiainen on erikoistunut interaktiivisiin ulkoprojisointeihin sekä video-, ääni- ja valoinstallaatioihin. Tiaisen teoksia on ollut näyttelyissä ja taidefestivaaleilla yli 20 eri maassa, kuten Japanissa, Italiassa ja Amerikassa. PIOT- tapahtumassa hänen teoksiaan on esillä kaksi.

Kaupungintalo saa ylleen huikean interaktiivisen valoteoksen ”Autapse”

Taiteilija Niko Tiaisen teos Autapse koristaa Tornion kaupungintalon ulkoseiniä PIOT-tapahtuman ajan. Infrapunakameraa ja liikesensoreja hyödyntäen Autapse-videoinstallaatio muokkautuu yleisön liikkeiden mukaan, teoksen algoritmejä muokaten. Tekniikan avulla valoteos pystyy itsessään luomaan loputtoman määrän eri variaatioita, joita pääsemme ihastelemaan tapahtumassa.

Valoteoksia, näyttelyitä ja poikkitaidetta Rantakadun ympäristöön

PIOT-festivaalin päätapahtuma-alue rakentuu Tornion Rantakadun ympäristöön. Alueelle tehdään tunnelmaa näyttävin aluevalaistuksin, musiikein ja esityksin. Pääosassa ovat valoteokset, joita tullaan näkemään kymmenittäin.

Rovaniemeläisen taiteilijan Mia Mäkisen uv-valoon perustuva SHELTER-valoteos tuo alueelle maagista tunnelmaa. Niko Tiaisen Kaanon 023 -teos puolestaan vie Åströmin kartanon ulkoseinän uusiin ulottuvuuksiin antaen yleisön ohjata valoteoksen äänimaisemaa. Turkulainen Aura of Puppets tuo Tornioon kaksihenkisen taiteilijatiimin, joka kuljettaa Varpunen-valoteosta ympäri tapahtuma-aluetta.

Lapset ja nuoret osallistuvat myös tapahtumaan. Kokkokankaan ja Hannulan koulun 5.–6.-luokkalaiset ovat osallistuneet Vesi, Rakkaani -yhteisötaideteoksen tuottamiseen. Yhteisötaideteos tuo esille veden merkityksen. Teos on yhteistyötä Lumo-valofestivaalin ja taiteilija Pia Leppäsen ja valotaiteilija Indrek Virrosen kanssa. Vesi, Rakkaani -teokset ripustetaan kirjaston tiloihin ilahduttamaan kävijöitä loppiaiseen saakka. Tornion nuorisotoimi tuo PIOT-tapahtumaan valomaalausta sekä selfieseinän ja heijastinpuun.

Lapin ammattikorkeakoulun ja Ammattiopisto Lappian media- ja kuvataiteen oppilaat ovat laajasti mukana tuottamassa teoksia tapahtumaan. Heiltä nähdään päätapahtuma-alueella yhteensä yli 20 teosta, esimerkiksi led-animaatioita, valomaalauksia, projisoituja videoteoksia ja mediataidetta.

Alterables – tanssia yleisön joukossa. Pirkanmaan Tanssin Keskus.

Tornionlaakson museon ja Aineen taidemuseon näyttelyihin on vapaa pääsy PIOT-festtivaalin ajan. Taidekamari näyttelyineen on myös auki koko tapahtuman ajan, ja kamarin kuistissa on nähtävillä Johanna Ponkalan ja Jyrki Hakomäen Sivellintanssi-valotaideteos ja sisäpihalla Pirjo Rantalan Valonkantaja-valoveistos.

Tapahtuman esityksistä vastaa valovannetaiteilija Liina Leppänen, Tanssikoulu STAGE, pianisti Paula Präktig, Alterables-tanssijat Pirkanmaan Tanssin Keskuksesta sekä moni-instrumentalisti Julius Rantala.

PIOT tuo ihmiset yhteen

PIOT luo valoa ja iloa vuoden pimeimpään aikaan ja tuo ihmiset kotiensa koloista yhteen nauttimaan kulttuurista ja taiteesta. PIOT-festivaalin päätapahtuma-alueelle Rantakadulle luodaan ravintola-alue pöytineen ja tulipatoineen. Alueella ihmiset voivat ostaa syötävää ja juotavaa ja samalla ihastella alueen maagista tunnelmaa.

Torniolaiset yhdistykset yhdistävät voimansa jo perinteiseen tyyliin kulkueeksi. Valokulkue starttaa perjantaina 10.11. klo 17.30 Victoriantorilta päätapahtuma-alueelle. Kulkuetta luotsaa tänä vuonna Torniotupa ja siinä ovat mukana Meän talo, Perheiden talo, Senioripiste, SPR ja Tornion sydänyhdistys. Kulkue on kaikille avoin. Ota mukaan heijastimet ja led-valot ja liity mukaan kulkueeseen!

PIOT tuo myös lapset yhteen ja tanssimaan. Alakouluikäisille lapsille PIOT tarjoaa valodiscon kirjaston lastenosastolla perjantaina 10.11. klo 18-20. Valodiscon järjestävät yhteistyössä Tornion nuorisotoimi, kirjasto ja kulttuuritoimi.

Valopilkkuja ympäri kaupunkia 9.-12.11.

Tornion kaupungin eri osissa on nähtävillä erilaisia ”valopilkkuja”, oheisohjelmia, jotka tapahtuvat välillä 9.-12.11. Oheisohjelmia järjestävät yritykset, yhdistykset ja muut organisaatiot sekä kaupungin eri toimialat. Valopilkkuja on yhteensä noin 20. Ohjelmistossa on muun muassa Horizont-purkutalon valaiseminen, seurakunnan järjestämä Jipun Valo voittaa -konsertti, kansalaisopiston äänimaljarentoutusta sekä Fear of the Dark -valaistus vanhalla sähkölaitoksella. Haaparannan rautatieasemalla järjestetään sunnuntaina 12.11. Äänifestivaalit.

Lisätietoja ja koko PIOTin ohjelma: www.piot.fi.

Tapahtuman tuottaa ja koordinoi Tornion kulttuuritoimisto.

Sivun alkuun