Raja pysyy auki, on maanantaina avatun Krannisillan viesti maailmalle

Raja pysyy auki, on maanantaina avatun Krannisillan viesti maailmalle

Enemmän siltoja, vähemmän muureja – näihin sanoihin tiivistyi tunnelma, kun Torniossa ja Haaparannalla, valtakunnan rajalla, vihittiin käyttöön uusi Krannisilta (Grannbron).

Vaikka tuuli sillalla oli hyinen, oli tunnelma lämmin. Kevyen liikenteen sillan vihkimistilaisuuteen oli kokoontunut monikymmenpäinen joukko torniolaisia ja haaparantalaisia, jotka juhlallisten puheiden ja nauhojen leikkaamisen jälkeen pääsivät kättelemään ja halaamaan toisiaan rajalla, tai vaikka sen yli.

Oman vihkimispuheensa piti sekä Tornion kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Pelttari että haaparantalainen kunnanvaltuutettu ja kansanedustaja Ida Karkiainen. Kumpikin totesi, että yhteistyö kannattaa nyt ja jatkossa, sillä yhdessä kaupungit ovat paljon enemmän kuin yksinään – voimakkaita, kiinnostavia ja ainutlaatuisia.

Siitä saakka, kun raja tuli vuonna 1809, on alueella tehty töitä sen eteen, että rajaa ei olisi, Karkiainen totesi.

– Meillä on loputtomasti mahdollisuuksia, Karkiainen viittasi kaksoiskaupunkiin, jonka puolikkaita yhdistävät muun muassa elinkeinoelämä, matkailu ja vilkkaat liikennevirrat sekä monet yksittäiset, jo aiemmin toteutuneet yhteistyöhankkeet, kuten vaikkapa Kielikoulu.

Pelttarin mukaan jo viides rajanylityspaikka samalla alueella osoittaa, että kaupungit halutaan rakentaa rohkeasti yhteen ja pitää raja auki, vaikka muualla rakennetaan rajoja ja tehdään muureja.

– Yhdessä tekeminen ei ole maailmalla suuressa huudossa, mutta juuri se on meidän vahvuutemme, Pelttari tiivisti.

Myös Erkki Hanhirova, Ruotsin kunniakonsuli Suomessa, ja Eivor Olofsson, Suomen kunniakonsuli Ruotsissa, olivat hyvillään uudesta sillasta.

Olofsson ihasteli, kuinka ihmisten luovuus pääsee kukoistamaan, kun sääntöjä ei ole – tai kun niihin ei liikaa takerruta. Torniossa ja Haaparannalla ajatus lentää vapaana, ja toisella puolella rajaa voi tavata ihmisiä, joilla on myös ideoita. Näistä aineksista syntyy paljon hyvää.

– Nyt meidän on entistäkin helpompi tavoittaa toisemme, Olofsson ihasteli uutta, Suomen ja Ruosin väreissä komeilevaa siltaa.

– Pääsisiköhän tässä seuraavaksi vihkimään riippusiltaa Kukkolankoskelle, Hanhirova puolestaan pohdiskeli ja kirvoitti yleisöstä väliaplodit.

Krannisilta – Grannbron

  • Krannisilta on 25 metriä pitkä kevyen liikenteen silta Tornion ja Haaparannan välillä.
  • Sillan runko on terästä, kansi puuta.
  • Sillan on tehnyt torniolainen metallialan yritys Faumek.
  • Sillan virallisia avajaisia vietettiin maanantaina 10.6.
  • Sillan nimi ratkaistiin yleisölle avoimessa nimikilpailussa. Krannisilta – Grannbron sai äänestyksessä 243 ääntä ja oli ylivoimainen voittaja. Toiseksi sijoittui ehdotus Jopparinsilta – Smugglarbron ja kolmanneksi BOTH –Bridge of TornioHaparanda.
Sivun alkuun