Rajanylittäjien koronatestaamista Torniossa tehostetaan edelleen

Rajanylittäjien koronatestaamista Torniossa tehostetaan edelleen

Lapin aluehallintovirasto on määrännyt Tornion kaupungin järjestämään terveystarkastuksen kaikille henkilöille, jotka tulevat maahan Torniossa sijaitsevien rajanylityspaikkojen kautta. Määräys perustuu tartuntatautilain 15. pykälään, ja on voimassa maaliskuun ajan. Määräys koskee myös muita Lapin kuntia, joissa sijaitsee rajanylityspaikkoja.

Kaikki Ruotsista Suomeen saapuvat matkustajat ohjataan Torniossa terveystarkastus- ja neuvontapisteelle, jos heillä ei ole esittää joko 1) enintään 72 tuntia vanhaa negatiivista koronatestitulosta tai 2) todistusta puolen vuoden sisällä sairastetusta koronavirustaudista. Työssäkäyvien osalta todistus negatiivisesta koronavirustestistä voi olla enintään seitsemän (7) vuorokautta vanha.

Rajaliikennettä valvovalla rajavartiolaitoksella on lupa tiedustella rokote- tai sairaustodistuksia, sillä Tornion kaupunki on tehnyt Länsi-Suomen merivartiostolle virka-apupyynnön rajaliikenteen ohjaamisesta terveystarkastukseen rajanylityspaikalla Torniossa. Todistusten esittäminen rajavartiostolle nopeuttaa rajan ylitystä.

Terveystarkastus- ja neuvontapisteellä rajanylittäjät ohjataan terveystarkastukseen, joka tarkoittaa käytännössä koronavirusnäytteenottoa.

Jos rajanylittäjä kieltäytyy terveystarkastuksesta, hänet ohjataan seuraavaksi terveydenhuollon arvioon. Jos rajanylittäjän epäillään sairastavan koronaa, hänet voidaan pakkotoimena joko määrätä terveystarkastukseen tai karanteenin tartuntatautilain §16 nojalla. AVI:n ohjeen mukaan karanteenimääräys tehdään aina, kun se on tarpeen väestön terveysturvallisuuden takaamiseksi.

Äärimmäisessä tapauksessa terveystarkastuksesta kieltäytyvä voi syyllistyä terveydensuojelurikkomukseen, josta voidaan tuomita sakkorangaistus tai enintään kolme kuukautta vankeutta.

Sivun alkuun