Rajatila – Tornio kuvataiteessa

Rajatila – Tornio kuvataiteessa

Tornio on historiansa aikana paistatellut monien kuvataiteilijoiden huomion kohteena. Hurmaavat puutalot, yöttömät yöt sekä vapaana virtaava joki ja maalaiselämä ovat viehättäneet taiteilijoita vuosisadasta toiseen. Kävimme Aineen taidemuseossa tutustumassa heidän kokoelmiensa maalaamaan kuvaan Torniosta.

Werner Holmberg loi taianomaisen Juhannusyö Torniossa -teoksensa (1849, Aineen kuvataidesäätiön kokoelma) käymättä koskaan Torniossa. Hän otti yllä nähtävään maisemaansa mallia Anders Skjöldebrandin kaiverruksista. Hillitympää kuvausta edustaa Eetu Iston seesteinen näkymä Tornionjoelta (1901), tosin se voi kuvata myös ylempää jokivartta. Jos Iston teoksen tarkka sijainti onkin tulkinnanvarainen, H. Ahtelan Viime jäät (1906) on tunnistettavasti Tornion seutua talven ja kevään kiikkerällä rajalla.

 

Raisa Mesilaakso: Kunnalliskoti (1983), Aineen kuvataidesäätiön kokoelma.

Paraikaa esillä olevassa Ennen yötä -näyttelyssä on Raisa Mesilaakson Kunnalliskodin (1983) lisäksi useita muitakin Tornio-teoksia. Niitä ovat muun muassa Hanna Oinosen Sillat (2012), joka kuvaa sittemmin purettua puusiltaa Raumolla. Torsten Wasastjernan Handolinin silta (1920) sekin esittää vain kymmenen vuoden päästä maalaushetkestä hävitettyä siltaa.

 

Osmo Nummi: Kunnalliskoti (1987), Tornion kaupungin kokoelma.

Osmo Nummen hyökkäävä näkemys empiretyylisestä kunnallistalosta asettuu hauskaan kontrastiin Mesilaakson samaa kohdetta pelkistetymmin kuvaavan teoksen kanssa. Osoitteessa Keskikatu 36 sijaitseva rakennus, entinen koulu ja vanhainkoti, on nykyään toimistokäytössä.

 

Stephen Pratt: ”Mitään ei koskaan tapahdu Torniossa” (2006-7), Aineen taidemuseon kokoelma.

Vielä pidemmälle vietyä, liioiteltua realismia edustaa Stephen Prattin mainio maisemamaalaus ”Mitään ei koskaan tapahdu Torniossa” (2006-7). Öljyväreillä ja terästehtaan kuonalla maalattu taulu sanoo epäilemättä jotain, mutta mitä, se jääköön katsojan silmiin.

Juttu on osa Tornion 400-vuotisjuhlavuoden sisältöjä. Yksi juhlavuoden teemoista on ”Rajatonta kulttuuria – pääsispä Tornioon!” Muut sarjan jutut löytyvät täältä.

Teksti: Taneli Lassila

Sivun alkuun