Roskat kuuluvat roskakoriin – käytäthän vessanpönttöä oikein

Roskat kuuluvat roskakoriin - käytäthän vessanpönttöä oikein

Oletko yksi niistä, joilla on tapana vetää wc:stä alas kaikenlaista roskaa? Siinä tapauksessa on aika miettiä uudestaan. Vessanpöntöstä saa huuhdella alas vain virtsaa, ulostetta, ruumiinnesteitä ja vessapaperia. Älä käytä vessanpönttöä roskakorina!

Haaparannan jätevedenpuhdistamolle* – jossa myös Tornion jätevedet käsitellään – koituu isoja ja kalliita seuraamuksia siitä, että ihmiset eivät noudata vessanhuuhtelua koskevia ohjeita. Kosteuspyyhkeet, vanupuikot, kuukautissuojat ja kondomit ovat vain joitakin esimerkkejä asioista, jotka juuttuvat pumppaamoihin ja aiheuttavat vikoja. Nuuskapussit, tupakantumpit ja ruoantähteet ovat myös yleisiä, samoin ihme kyllä, myös tekstiilit.

Eri puolilla Ruotsia on tehty lukuisia yrityksiä, joilla on haluttu saada ihmiset lopettamaan roskien heittäminen vessanpönttöön. Vuodesta 2014 lähtien marraskuun 19. päivä on ollut YK:n virallinen ”Maailman vessapäivä”. Ruotsissa halutaan kyseisenä päivänä kiinnittää huomio yllä kuvailtuun ongelmaan. Toimialajärjestö Svenskt Vattenin mukaan noin 15 000 tonnia roskaa huuhdellaan vuosittain Ruotsin viemäreihin.

WC on tarkoitettu vain virtsalle, ulosteelle, muille kehon nesteille ja wc-paperille. Kaikki muu on pidettävä poissa viemäristä.

Kun vessaan kuulumattomat tavarat huuhdellaan pytystä alas, pumppaamoissamme syntyy tukoksia, mikä puolestaan johtaa tulvimiseen. Silloin jätevedet virtaavat käsittelemättöminä lähimpään ojaan ja saastuttavat luontoa.

Kondomit ovat myös osa päivittäistä roskasatoa, joka aiheuttaa vikoja pumppaamoissa. Valokuva: Haaparannan kaupunki.

WC:stä huuhdellut kemikaalit vahingoittavat vettä

Väärien asioiden huuhtelu WC:stä viemäriin vaikuttaa vahingollisesti veteen. Jätevedenpuhdistamot eivät esimerkiksi pysty poistamaan kaikkia kemiallisia aineita. Tämän seurauksena osa aineista päätyy vesistöihimme. Tällä on tuhoisat seuraukset kaloille, linnuille ja nisäkkäille, jotka käyttävät ravinnokseen vesieläimiä ja -organismeja.

Kemikaaleja sisältävät tuotteet, kuten kynsilakanpoistoaine, maalijäämät ja liuottimet kuten lacknafta, on aina vietävä kierrätyskeskukseen. Parasta ennen -päiväyksen ylittäneet lääkkeet tulee palauttaa apteekkiin.

 

*Tornion Vesi Oy toimittaa jäteveden käsiteltäväksi Bottenvikens Reningsverket Ab:n (BRAB) jätevedenpuhdistamoon Haaparannalle. BRAB:n omistavat Tornion kaupunki (65 prosenttia) ja Haaparannan kunta.

Artikkeli: Haaparannan kaupunki.

Artikkelin pääkuva: Kuvassa näkyy tekohampaat, lääkeputki ja jos jonkinlaista muuta, mikä ei kuulu vessanpönttöön. Puhdistuslaitoksen henkilökunta käsittelee päivittäin mitä erilaisimpia esineitä, jotka rikkovat pumput juuttuessaan niihin. Valokuva: Haaparannan kaupunki.

 

Lisää Maailman vessapäivästä

World Toilet Organization perusti Maailman vessapäivän vuonna 2001, ja vuodesta 2014 lähtien se on ollut virallinen YK-päivä. Teemapäivällä järjestö haluaa kiinnittää huomiota maailmanlaajuiseen saniteettikriisiin, joka syntyy, kun kolmasosa maailman väestöstä elää ilman mahdollisuutta käyttää wc:tä.

Sivun alkuun