Selviytyjät Pohjola alkaa, HaparandaTornio kutsuu seikkailuun

Selviytyjät Pohjola alkaa, HaparandaTornio kutsuu seikkailuun

Selviytyjät Pohjola sekä Ruotsin Robinson kuvattiin viime kesänä Haaparannan saariston kansallispuiston merellisissä maisemissa. Ohjelma starttaa televisiossa launantaina 27. helmikuuta. Nyt HaparandaTornio panostaa matkailupalveluiden kehittämiseen ja markkinointiin. Matkailijoita kutsutaan tutustumaan televisiosta tuttuihin seikkailijoiden maisemiin. Myös uusia tuotantoja houkutellaan HaparandaTornioon.

– Alueella on mahdollisuus toimia kuvauslokaationa myös jatkossa. Asiaan vaikuttaa toki Selviytyjien osalta koronatilanne, mutta pyrimme siihen, että kehitämme alueen palvelurakennetta yhteistyössä yrittäjien kanssa niin, että alue pystyy palvelemaan niin matkailijoita, kuin eri tuotantoja jatkossa entistä paremmin. Uskomme, että alueen näkyvyys televisiossa herättää kiinnostuksen matkailijoissa. Toivomme, että kansainväliset tuotantoryhmät seuraavat kotimaisten perässä houkutellen kansainvälisiä matkailijoita tulevaisuudessa, kertoo kaupunkien yhteisen matkailun kehittämishankkeen Two Countries – One Destination -hankkeen markkinointipäällikkö Noora Barria.

Barrian luotsaaman EU-rahoitteisen Interreg-hankkeen tehtävänä on varmistaa, että alueen matkailuimago on kiinni ajan hengessä. Kaupunkien yhteinen, uusi matkailumarkkinoinnin ilme on juuri julkaistu, ja hankkeessa myös tuotteistetaan uusia ja kehitetään jo olemassa olevia palveluita ja rajat ylittäviä matkailupaketteja, jotka soveltuvat jo kotimaan markkinoille ja toivottavasti lähitulevaisuudessa myös kansainvälisille matkailijoille.

Koskematon luonto, turvallisuus ja taianomainen valo vakuuttivat tuotantoyhtiöt

Kuvauslokaationa HaparandaTornio tarjoaa loistavat puitteet erilaisille tuotannoille. Selviytyjät Pohjolan ja Robinsonin kannalta ratkaisevaa oli, että alueella oli tarjota kohteeksi saaristo, joka on mahdollisimman pitkälle luonnontilassa ja koskematonta. Samalla kohde oli sopivan syrjässä uteliaiden katseilta eivätkä horisontissa siintäneet kaupunki- ja tehdasmaisemat. Maasto oli lisäksi monipuolista, ja kuvauksia voitiin tehdä erilaisissa paikoissa. Esimerkiksi kilpailijoiden haastatteluja ja juonitteluja voitiin purkittaa toisten katseilta piilossa. Kuvauskohteen toimivuuden, sijainnin ja saavutettavuuden rinnalla, koronapandemian jyllätessä, myös kilpailijoiden ja tuotantoryhmän turvallisuus merkitsi paljon.

Haaparannan ja Tornion edustan saaristossa on pitkiä ja matalia hiekkasaaria ja kivikkoisia ja metsäisiä kareja. Selviytyjiä ja Robinsonia kuvattiin muun muassa Katajan, Koijukarin, Halsön ja Seskar-Furön saarilla. Sarjojen tuotannoista kerrotaan, että alueen ilmasto ja luonto pakottivat kilpailijat olemaan aktiivisia. Tropiikin helteissä päivät kuluvat yleensä maaten, kun taas meillä heimolaiset etsivät aktiivisesti ruokaa ja liikkuivat maastossa. Etenkin pohjoisten leveyspiirien taianomainen, kuvauksellinen valo sai kuvausryhmiltä

Löydä sisäinen seikkailijasi HaparandaTorniossa

HaparandaTornio toivottaa matkailijat tervetulleiksi bongaamaan kuvauspaikkoja ja toki muutenkin lomailemaan merellisessä Lapissa ja kokemaan tuplasti seikkailua. Alueen helmiä saariston ja merellisten kansallispuistojen lisäksi on toki Torniojokiseutu, sen kulttuuri ja luonto. Luontomatkailuun on hyvä yhdistää kaksoiskaupungin monipuoliset palvelut hotelleineen, ravintoloineen ja ostosmahdollisuuksineen. Lisätietoa alueen tekemisistä voi lukea uudistuneelta matkailusivustolta www.haparandatornio.com. Vasta avattu sivusto täydentyy lähiviikkoina.

Kuva Selviytyjien kuvauksista: Mirtta Salonen, tuottaja.

Tausta

Survivor on ensimmäisiä reality tv -formaatteja, ja varmasti maailman suurin seikkailuformaatti. Maailmanlaajuiseksi levinnyt TV-formaatti on saanut alkunsa Ruotsin televisiosarja Expedition Robinsonista. Ohjelmaa tehdään eri nimillä yli 50 maassa ja yhteensä kausia on ehtinyt kertyä noin 260. Survivor, suomalaisittain Selviytyjät, on tähän saakka kuvattu päiväntasaajan korkeudella tropiikin helteessä. Vuonna 2020 korona pakotti perumaan sarjan kuvaukset suurimmassa osassa maita. Suomi ja Ruotsi eivät kuitenkaan antaneet periksi vaan sekä Selviytyjille että Robinsonille löytyi kuvauspaikka Haaparannan saaristosta. Selviytyjät starttaa nelosella ja ruudussa 27.2. ja Robinson TV4:lla maaliskuussa.

Sivun alkuun