Tervetuloa Aineen taidemuseon Väylän väki -näyttelyn avajaisiin sekä Tornio-päivien tapahtumiin!

Tervetuloa Aineen taidemuseon Väylän väki -näyttelyn avajaisiin sekä Tornio-päivien tapahtumiin!

Aineen taidemuseon uusi kokoelmanäyttely Väylän väki esittelee taidetta ja tekijöitä Tornionjokilaaksosta. Vuonna 2022 Rajakartanon ollessa remontissa Aineen taidemuseo on jalkautunut eri puolille Torniota. Kesän kokoelmanäyttelyn paikkana on kauppakeskus Rajalla ja sen toisessa kerroksessa sijaitseva Galleria Kortteeri, jonne Väylän väki levittäytyy.

Suomalaisessa mytologiassa sana väki viittaa esimerkiksi johonkin paikkaan tai olentoon liittyvään yliluonnolliseen voimaan. Väellä tarkoitettiin myös ihmisen voimaa tai taikavoimaa. Elementeistä vedellä katsottiin olevan erityisen paljon väkeä. Tornionjokilaaksossa ihmisten ja ympäristöä hallitsevan vesielementin suhteen voidaan nähdä olevan erityisen väkevä. Väylän väki -näyttelyssä tutkitaan sitä, miten paikan voima näkyy taiteessa ja välittyy siten eteenpäin aikojen ja matkojen päähän.

Näyttelyn avaa torstaina 12.5. klo 13 Business Tornion toimitusjohtaja Marko Alamartimo ja avajaisten elävästä musiikista vastaavat Adam Huuva ja Mika Mustonen.

Avajaisten yhteydessä alkaa myös näyttelyyn liittyvä Tapaa taiteilija -ohjelmisto, jossa päästään kuulemaan kokoelmataiteilijoiden ajatuksia Väylän varren taiteesta. Ensimmäisenä on vuorossa valokuvaaja Jaakko Heikkilä, joka kertoo avajaisyleisölle työskentelystään.

Galleria Kortteeri sijaitsee Rajalla-kauppakeskuksen toisessa kerroksessa, osoitteessa Länsiranta 10.

Avajaisten lisäksi Aineen taidemuseolla on paljon muutakin ohjelmaa Tornio-päivien aikana: 

Tiistaina 10.5. klo 13 Ateljeevierailu Porthanin koululle 

Tapaa taiteilija! Tutustutaan yhdessä Aineen taidemuseon kanssa kahden torniolaisen taiteilijan, Jouko Alapartasen ja Sanna Haimilan työskentelyyn paikan päällä, taiteilijoiden ateljeetiloissa Porthanin koululla.

Porthanin koulu, Porthaninkatu 16.

Keskiviikkona 11.5. klo 18–20 Sinun maailmanperintösi 

Toukokuun 11. päivä Alatornion kirkossa järjestetään Struve-tapahtuma, jossa on hieno mahdollisuus nähdä yksi museon vanhoista taideaarteista. Kirkkoon tulee esille Aineen Kuvataidesäätiön kokoelmaan kuuluva Werner Holmbergin maalaus Tornio keskiyön auringossa (1849).

Alatornion kirkko, Kirkonmäentie 85.

Perjantaina 13.5. klo 14 (Suomen aikaa) Taidebussi 

Tutustu Tornion ja Haaparannan julkiseen taiteeseen suomeksi ja ruotsiksi opastetulla kierroksella! Tule mukaan jännittävälle, rajat ylittävälle matkalle tutustumaan Torniolaakson yhteiseen kulttuuriin, taiteeseen ja kulttuuriperintöön.

Reitin alkupiste on Victoriantori, Ensio Seppäsen teos Rajaleikki, josta siirrymme Aineen taidemuseon pihaan ja siellä odottavaan ”taidebussiin”. Reitti kulkee Torniosta Haaparannalle.

Kesto: noin 1.5 h, jossa neljä pysähdystä (kaksi Torniossa, kaksi Haaparannalla)

Huom! Ilmoittaudu taidebussi-retkelle 12.5. mennessä:

Virpi Kanniainen, Aineen taidemuseo virpi.kanniainen@tornio.fi

Kaikkiin Aineen taidemuseon Tornio-päivien tapahtumiin on vapaa pääsy. Lämpimästi tervetuloa! 

Sivun alkuun