Tornio ja Haaparanta allekirjoittivat rajayhteistyön päivitetyn pääsopimuksen

Tornio ja Haaparanta allekirjoittivat rajayhteistyön päivitetyn pääsopimuksen

Tornion kaupunginjohtaja Jukka Kujala ja Haaparannan kunnanneuvos Sven Tornberg allekirjoittivat perjantaina kaksoiskaupungin rajayhteistyötä ohjaavan pääsopimuksen.

Päivitetty rajanyhteistyön pääsopimus allekirjoitettiin HaparandaTornio-yhteishallituksen kokouksessa Cape Eastissa Haaparannalla. Samalla taakse jätettiin yhteistyöorganisaation vanha nimi, Provincia Bothniensis, ja käyttöön otettiin uusi nimi, HaparandaTornio.

Rajayhteistyön pääsopimuksessa määritellään yhteistyön, hallinnon ja päätöksenteon periaatteet sekä yhteistyöorganisaatio.

Tornion ja Haaparannan yhteistyön tavoitteena on käyttää tehokkaasti yhteisiä resursseja ja parantaa yhteisten palvelujen tarjontaa sekä kehittää kuntien muuta toimintaa.

– Tornio ja Haaparanta ovat yhdessä paljon kiinnostavampia niin asukkaiden kuin yritysten näkökulmasta, Tornion kaupunginjohtaja Jukka Kujala toteaa.

Sujuvasta yhteistyöstä iloitsee myös Haaparannan kunnanneuvos Sven Tornberg.

– Yhteistyön ansiosta voimme sekä saada että tarjota paljon enemmän palveluja ja elämyksiä kuin muut 9 500 asukkaan kunnat Ruotsissa. Kirkastamme yhteistyötä, kun jätämme Provincia Bothniensis -nimen taakse ja jatkamme kansainvälisesti eteenpäin yhteisen HaparandaTornio-lipun alla, Tornberg kuvailee.

Tausta

Tornion ja Haaparannan välinen rajat ylittävä yhteistyö juontaa juurensa 1960-luvulle.

Vuonna 1987 rajayhteistyö siirrettiin vapaaehtoiseen Provincia Bothniensis -rajayhteistyöorganisaation tehtäväksi. Tuolloin kaupunginvaltuustoissa päätettiin myös rajayhteistyön muodoista, organisoitumisesta, tärkeimmistä teemoista ja rahoituksesta.

Vuonna 1989 kaupungit päättivät jatkuvasta rajayhteistyöstä ja vuonna 2000 laadittiin kaupunkien välinen rajayhteistyön pääsopimus, jonka ohella Tornio ja Haaparanta ovat sopineet muun muassa yhteisistä julkisista viroista, investoinneista ja kehittämisprojekteista erillisillä sopimuksilla.

Sivun alkuun