Tornio on valopilkkuja täynnä – upea PIOT-valofestivaali lähestyy

Tornio on valopilkkuja täynnä - upea PIOT-valofestivaali lähestyy

Kuva: Joni Lammela.

Tornio juhlii 400-vuotista historiaansa eri tapahtumien muodossa. Yksi tapahtumista on upouusi PIOT-festivaali, joka on jo nyt kiinnittänyt huomiota katukuvassa. Mutta mikäs tämä PIOT oikein on? Käytännössä kyseessä on Tornion kaupungin järjestämä ja Tapahtumien kehittäminen Torniossa -EAKR-hankkeen mahdollistama poikkitaiteellinen valofestivaali Rantakadun puistossa lauantaina 6. marraskuuta. Tapahtuma on maksuton ja kaikille avoin. Mutta mitä se ihan oikeasti on?

Torniolainen ja poikkitaiteellinen valotapahtuma tarkoittaa tekijöidensä mukaan yhdessä näkemistä ja kokemista. Myös korona-ajan keskellä ihminen tarvitsee toisten ihmisten kohtaamista ja yhdessä tekemistä, tapahtuipa se sitten lähikontaktissa tai pihalla turvavälein. Marraskuun alussa Tornion Rantakadun puistoon pystytetään ensimmäistä kertaa poikkitaiteeellinen PIOT-festivaali.

– Tuottajana ja suunnittelijana täytyy nähdä, miltä ennen näkemätön näyttää ja tietää, miten se saadaan muuttumaan todeksi – pitää pystyä kuvittelemaan, miten vaikka nyt torniolainen Rantakadun puisto ja Aineen taidemuseon ympäristö muuttuu elämykseksi, jonka läpi voi kulkea ja kävellä ja vielä turvallisesti yhdessä, vastaava tuottaja Julius Oförsagd kuvailee tiiminsä suunnitelmia marraskuun tapahtumaan.

– Meidän tavoitteena on luoda koko kaupungin yhteinen elämys. Tapahtuma-alueelle tulee valoteoksia, performanssia, tanssia, ruokaa ja juomaa. Toisaalta tapahtuma ulottuu myös päätapahtuma-alueen ulkopuolelle Valopilkuin ja näyttää koko 400-vuotiaan kaupungin uudessa valossa, Oförsagd sanoo.

Lue lisää

Sivun alkuun