Tornion koronaneuvonta- ja testauspiste toimii Tornion ja Haaparannan välisellä rajanylityspaikalla

Tornion koronaneuvonta- ja testauspiste toimii Tornion ja Haaparannan välisellä rajanylityspaikalla

Tornion koronaneuvonta- ja testauspiste toimii Tornion ja Haaparannan välisellä rajanylityspaikalla. Paikalla on kaksi konttia, joista toisessa otetaan koronanäytteitä ja toisessa annetaan koronaneuvontaa.

Ruotsista Suomeen saapuvat matkustajat ohjataan rajanylityspaikalla koronavirustestiin, mikäli heillä on oireita tai epäily koronavirustartunnasta. Näytteenoton jälkeen asiakkaille annetaan ohjeet omaehtoisesta karanteenista. Testituloksen asiakas saa 1-2 vuorokaudessa näytteenotosta puhelimitse. Mikäli näyte on positiivinen, karanteenimääräyksen antaa lääkäri asiakkaan omassa kotikunnassa.

Oireettomille matkustajille tarjotaan koronapisteessä vapaaehtoista, yleistä koronaneuvontaa.

Myös kaikkien koronatestiin hakeutuvien torniolaisten näytteenotto on keskitetty rajanylityspaikalla sijaitsevaan koronapisteeseen. Lisäksi koronapiste tukee ja neuvoo muiden länsirajan rajanylityspaikkojen viranomaisia ja kansalaisia koronaan liittyvissä kysymyksissä niin puhelimitse kuin chatissa.

Neuvontaa ja testausta tarjoavan koronapisteen perustaminen vilkkaalle rajanylityspaikalle Tornioon on osa sosiaali- ja terveysministeriön koordinoimaa valtakunnallista terveysturvallisuuden edistämisen suunnitelmaa. Toiminnan tavoitteena on minimoida ulkomailta Suomeen tulevien koronavirustartuntojen määrä ja estää viruksen leviäminen väestössä.

Länsirajan osalta moniammatillista asiantuntija- ja viranomaisyhteistyötä koordinoi ja johtaa Tornion kaupunki perusturvajohtaja Leena Karjalaisen johdolla. Työryhmässä ovat edustettuna Länsi-Pohjan ja Lapin sairaanhoitopiirit, Lapin aluehallintovirasto, Lapin rajavartiosto, Länsi-Suomen merivartiosto sekä Tornion tulli.

Lisätietoja
Leena Karjalainen, perusturvajohtaja, Tornion kaupunki
leena.karjalainen@tornio.fi, p. 040 554 9270

Sivun alkuun