Tornion juhlavuoden erityispalkintojen ja kulttuuripalkintojen saajat

Tornion juhlavuoden erityispalkintojen ja kulttuuripalkintojen saajat

Juhlavuoden erityispalkinnot

Tornion 400-vuotisjuhlavuoden kunniaksi palkitaan useampi torniolainen eri aloilta. Tornio 400 -juhlatoimikunta on päättänyt palkinnon saajat.

Ympäristötekopalkinto

Tornio 400 -juhlavuoden kunniaksi palkitaan henkilö, joka pitkäaikaisella, esimerkillisellä ja pyyteettömällä toiminnallaan on edesauttanut Tornion kaupungin viihtyisyyttä ja siisteyttä vuosikymmenien ajan.

Palkinnon saaja on Erkki Rissanen eli tutummin Pullo-Eki. Erkki on torniolainen arjen sankari, joka on torniolaisille hyvin tuttu näky katukuvassa. Hän on arvostettu henkilö, joka omalla toiminnallaan huolehtii siitä, että Tornion katukuva on siisti ja moitteeton. Hänen kunniakseen ollaan järjestetty viime viikolla myös Ole Eki! -roskienkeruukampanja osana Kestävä kesä –ympäristötempauksia.

Nuorisotekopalkinto

Juhlavuoden nuorisotekopalkinto voidaan myöntää yksittäiselle henkilölle, yhteisölle tai vapaalle toimintaryhmälle, joka on:

  • tehnyt työtä nuorten hyväksi ja edistänyt toiminnallaan torniolaista nuorisotyötä
  • edistänyt toiminnallaan nuorten osallisuutta ja yhteisöllisyyttä
  • toiminut nuorten kasvun ja elämänhallinnan edistämiseksi

Palkinnon saaja on Rajalla kauppakeskuksen yhteisömanageri Eija-Sinikka Juho. Hänellä on positiivinen, vastuullinen ja kasvatuksellinen ote nuoriin, hän on hyvin yhteistyökykyinen ihminen, joka on avoin erilaisille ideoille ja ymmärtää moniammatillisen työn merkityksen. Hän on antanut torniolaisille nuorille ja nuorisotyölle tilaa ja mahdollisuuden järjestää toimintaa ja näin rakentaa yhteisöllisyyttä kauppakeskuksessa – yhdessä nuorten kanssa laadittujen pelisääntöjen puitteissa. Eija-Sinikka on toiminnan ihminen, jolla riittää ymmärrystä ja energiaa toiminnan kehittämiseksi Rajalla myös nuorten toiveet ja osallisuus huomioiden.

Kulttuuritekopalkinto

Tornio 400 -juhlavuoden kunniaksi jaetaan kulttuuritekopalkinto henkilölle, joka on tuonut esille Tornion ja Tornionlaakson historiaa vuosikymmenien ajan. Palkittava henkilö on pitänyt esillä kaupungin tarinaa kymmenissä luennoissaan ja julkaisuissaan. Laajaa aineistoa voivat hyödyntää myös tulevaisuuden torniolaiset.

Palkinnon saaja on Ilkka Teerijoki. Hän on ollut mukana Tornionlaaksoa käsittelevässä historiankirjoituksessa vuodesta 1993. Vuosina 2007 ja 2010 julkaistut Tornion historiat osat 2 ja 3 ovat mittava 1200 sivun tietopaketti kaupungin historiaa. Kaikki tämä julkaisutyö on edellyttänyt vuosien taustatyöskentelyn niin Ruotsin kuin Suomenkin arkistoissa. Teerijoki on viimeisimpänä saanut valmiiksi Karungin historian, joka myös toteutui tilausta huomattavasti laajempana teoksena. Ilkka Teerijoki on kolmenkymmenen vuoden aikana pitänyt esillä Tornion historiaa myös lukuisissa yleisöluennoissaan ja artikkeleissaan. Teerijoen omistautuminen kaupunkimme historialle on ollut ainutlaatuista ja hänen teoksiaan voivat hyödyntää myös tulevaisuuden torniolaiset.

Liikuntatekopalkinto

Tornio 400 -juhlavuoden kunniaksi palkitaan liikuntatekopalkinnolla henkilö, joka on vapaaehtoisella työllään edesauttanut ja mahdollistanut lasten ja nuorten liikunnan harrastamista. Hänen toimintansa ja panostuksensa torniolaisen liikunnan hyväksi on esimerkillistä ja inspiroivaa.

Palkittava henkilö on Markku Kasala. Markku on toiminut laajasti useiden vuosien ajan hänen edustamansa seuran muiden aktiivisten aikuisten ja lasten innostajana ja esikuvana. Hänen toimintansa on ollut ennakkoluulotonta, väsymätöntä ja positiivisia yllätyksiä täynnä. Maininnan arvoisia saavutuksia aiemmilta vuosilta on esimerkiksi paikallisten jääkiekkojunioreiden ja heidän vanhempiensa yhteisen kesäleirin organisointi ja käytännön johtaminen Itävallassa, jossa torniolaiset saivat pelata muutaman pelin itävaltalaisia ikätovereitaan vastaan ja vaellella kauniissa alppimaisemmissa.

Muutama vuosi sitten Yleisradion uutisetkin huomioivat hänen ansiokkaan toimintansa ja kävivät paikan päällä kuvaamassa luistelevia ja kiekkoilevia lapsia Raumojoen jäällä. Myöhemmin Markun omalle pihalleen hankittu jääkiekkokaukalo innosti entisestään lapsia ja nuoria harrastuksen pariin ja lisäsi heidän jääaikaa. Markku Kasala toimii laji- ja harrastusrajat ylittävänä esimerkkinä kaikille torniolaisille vanhemmille siitä, millä tavoin voi omien ja naapureiden lasten henkistä sekä fyysistä kasvua ja kehitystä tukea.

Juhlavuoden torniolainen

Tornio 400 –juhlavuoden kunniaksi palkitaan torniolainen henkilö, joka työllään ja toiminnallaan on luonut Tornioon me-henkeä ja vahvistanut torniolaista identiteettiä. Tekijä on tuonut Torniota maailmalla esille positiivisella tavalla ja näin ollen ollut lisäämässä Tornion vetovoimaa pohjoisen omintakeisimpana kaupunkina.

Palkinnon saaja on Kaj Kostiander. Kaj on toiminut torniolaisen panimoperinteen jatkamisen kantavana voimana. Kaj on osaava, ajassa kiinni ja yhteistyön puolestapuhuja. Kaj on innostanut torniolaiset mukaan yhteistoimintaan ja rakentanut torniolaista me-henkeä. Kaj on varmistanut, että Tornio tunnetaan hyvästä oluestaan niin historiassa kuin nykypäivässäkin. Kajn luotsaama työ Tornion panimolla on palkittu useilla kansainvälisilläkin palkinnoilla ja panimo tuo esille Torniota monin tavoin. The Magical Gin of Lapland on moninkertaisesti palkittu ja tunnetuin Tornion Panimon tislaamon tuote. Tornion Panimon Ice tea pääsi Big Brother –realitysarjan tuotteeksi. Onpa Tornion Panimo saanut julkisuutta myös Guinness World 2021-kirjassakin. Nyt, juhlavuoden kunniaksi, Tornion on aika tunnustaa Kaj Kostianderin tekemä kotiseututyö Tornion panimolla.

Tornion kulttuuripalkinnot 2021

Elämänlaatulautakunta on päättänyt 6.5. kokouksessaan jakaa perinteiset Tornion kulttuuripalkinnot kolmelle torniolaiselle tai torniolaislähtöiselle kulttuurintekijälle.

Karoliina Lindgren

Karoliina Lindgren on torniolaislähtöinen Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta valmistunut elokuva- ja tv-käsikirjoittaja. Lindgren on käsikirjoittanut elokuvan Lomasankarit vuonna 2014 yhdessä Niklas Lindgrenin ja Taavi Vartian kanssa sekä elokuvan Armi elää! vuonna 2015. Armi Elää! käsikirjoituksesta Lindgren palkittiin parhaan käsikirjoituksen Jussi-palkinnolla sekä Suomen näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry:n vuoden parhaan kotimaisen elokuvakäsikirjoituksen Sylvi-palkinnolla. Jättekiva-televisiosarjan käsikirjoitus on niin ikään Karoliina Lindgrenin ja hänen puolisonsa Niklas Lindgrenin käsityötä. Ensi vuonna elokuvateattereihin tuleva ja Meri-Lapissa tänä keväänä kuvatun komediaelokuvan Huonot Naiset käsikirjoitus on myös Karoliina ja Niklas Lindgrenin käsialaa.  Lindgren on Suomen elokuvakäsikirjoittajien parhaimmistoa ja tehnyt arvokasta työtä Suomen kulttuurialan eteen tuoden samalla myös Torniota valtakunnalliselle kartalle.

Galleria Tila

Valokuvaaja Antti Kohonen avasi vaimonsa Tuija Kohosen kanssa Galleria Tilan yleisölle Tornioon 5.12.2019. Tila on reilun vuoden olemassa olonsa jälkeen ottanut hyvin paikkansa torniolaisessa kulttuurielämässä. Valoisat ja helposti saavutettavat tilat Tornion Hallituskadulla ovat kulttuuri- ja taiteentekijöiden aktiivisessa käytössä. Siellä on ehtinyt olla jo lukuisia näyttelyitä, kuten Jouko Alapartasen kuvataidenäyttely sekä Seppo Rintalan valokuvanäyttely. Tila soveltuu näyttelyiden lisäksi esiintymiin ja kokouksiin. Galleria Tila ja Antti ja Tuija Kohonen ovat osaltaan luoneet mahdollisuuden tuoda kulttuuria ja taidetta esille Torniossa ja tehneet sen saavutettavaksi torniolaisille.

Battaglia Nobility

Torniolainen Battaglia Nobility voitti Pop-yhtyeiden SM-kisat vuonna 1971. Yhtyeen kokoonpanoon kuuluivat Jake Voutilainen, Raimo Ahokas, Esa Joensuu, Hannu Turunen ja Reijo Heikkala. Lisäksi SM-keikalla soitti jo edesmennyt Olavi (Olli) Tikkala. Menestyminen kisoissa oli suuri virstanpylväs lappilaiselle nuorisomusiikille. Yhtye esitti Helsingin Kulttuuritalon finaalissa omat kappaleensa: Fireghost, Down the Road ja Thank the Lord, mutta niitä ei ole koskaan levytetty. Yksi tuomareista musiikkitoimittaja Tommi Liuhalan kirjoitti Ilta-Sanomissa: ”Battaglia Nobility tenhosi nopeasti erinomaisen melodisilla sävellyksillään ja kilpailun ylivoimaisesti parhaalla laulupanoksellaan. Äänten kuljetuksissa yhtyeen kolme laulajaa olivat suorastaan pieniä virtuooseja.”

Battaglia Nobilityn kivijalalle rakentui pari vuotta myöhemmin yhtye Battaglia, joka läpikävi vuosikymmenten aikana lukuisia tyylimuutoksia ja jossa esiintyi puolisensataa merilappilaista soittajaa. Battaglian rokkisavotta 1974 oli ensimmäinen lappilainen pop-albumi. Battaglia Nobility ja sen alkuperäisjäsenet Jake Voutilainen, Raimo Ahokas, Esa Joensuu, Hannu Turunen ja Reijo Heikkala ovat nostalgisen kulttuuripalkinnon ansainneet.

Kulttuuripalkintojen tausta Torniossa

Kulttuurin eri aloilla ansioituneita torniolaisia yksityishenkilöitä tai yhteisöjä on palkittu vuodesta 1977 alkaen Tornion kaupungin kulttuuripalkinnoilla. Palkintojen saajat julkistettiin tänä vuonna Tornio-päivien digitaalisessa palkintolähetyksessä, joka on katsottavissa tallenteena kaupungin YouTube-kanavalta. 400 euron rahapalkinnon ja diplomin lisäksi saajille luovutetaan tavarapalkinto.

Kulttuuripalkinto voidaan myöntää Tornion kaupungin asukkaalle (syntyperäiselle tai muuttaneelle), joka tunnetaan aktiivisesta ja korkeatasoisesta toiminnasta jollakin taiteen/kulttuurin alalla tai näkyvästä toiminnasta Tornion kulttuuri- ja taidetoiminnan kehittämiseksi. Kulttuuripalkinto on samalla tunnustus ja kiitos arvokkaasta kulttuurityöstä kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistämiseksi.

Ansiokkaasta kulttuurityöstä palkitseminen on osoitus kulttuurin suuresta merkityksestä osana kaupungin ja kaupunkilaisten elämää. Aktiiviset kulttuurintekijät todistavat toiminnallaan, että kulttuuri eri muodoissaan on tärkeä osa Tornion kaupungin palveluja ja imagoa.

Kulttuuripalkintoja on tähän mennessä myönnetty 91 kappaletta. Palkinnoista 21 on myönnetty yhteisölle tai ryhmälle. Palkittavia valittaessa on otettu kattavasti huomioon eri taiteenalat ja ikäryhmät. Palkintoja saaneet ovat edustaneet musiikkia, teatteria, kuva-, valokuva-, tanssi- tai elokuvataidetta sekä kirjallisuutta, kotiseututyötä tai muita taiteenaloja. Palkintojen saajat ovat olleet pääosin paikkakunnalta. Myös muualla asuville on muutaman kerran myönnetty Tornion kulttuuripalkinto.

Sekä kulttuuripalkinnot että juhlavuoden erityispalkinnot julkistettiin Tornio 400 –-palkintolähetyksessä 12.5. klo 16.30. Tilaisuutta voi katsoa myös jälkikäteen Tornion kaupungin Youtube-sivuilta: Tornio 400 –palkintolähetys – YouTube.

Lisätietoja
Tornion kulttuuritoimisto
Merja Stenberg
merja.stenberg@tornio.fi
p. 040 706 6637

Sivun alkuun