Tornion kulttuuripalkinnot Antti Haaselle ja Julius Rantalalle

Tornion kulttuuripalkinnot Antti Haaselle ja Julius Rantalalle

Tornion elämänlaatulautakunta on 2.3.2022 kokouksessaan päättänyt antaa Tornion perinteiset kulttuuripalkinnot tänä vuonna kahdelle merkittävälle torniolaiselle kulttuurintekijälle: dokumenttielokuvaohjaaja Antti Haaselle sekä säveltäjä, multi-instrumentalisti Julius Rantalalle.

Palkintojen saajat julkistetaan tänä vuonna Tornio-päivien Puistokarnevaalissa 14.5. Vesitorninmäellä. Rahapalkintojen ja diplomien lisäksi saajille luovutetaan tavarapalkinto.

Dokumenttiohjaaja Antti Haase

Antti Haase on torniolainen, Australiassa elokuva-alaa opiskellut dokumenttielokuvien ohjaaja ja käsikirjoittaja, joka on saanut useita kansainvälisiä palkintoja dokumenttielokuvistaan. Lapin taidepalkinnon Antti sai vuonna 2020.

Haase on elokuvillaan tuonut esiin useita pohjoisia tarinoita, ilmiöitä ja henkilöitä. Haase on ohjannut Lappiin sijoittuvia dokumenttielokuvia, kuten Porouni (2001), Isien merkit (2007), Monsterimies (2014), Valontuojat (2017) ja viimeisimpänä Lapin kullan tarinan kertova Panimomestari (2021).

Panimomestari on tarina Leo Andelinista, joka vuonna 1963 kehitti Suomen kansainvälisesti tunnetuimman elintarvikkeen – Lapin kulta –oluen. Elokuvassa käydään läpi Lapin Kullan alasajo vuonna 2010 sekä torniolaisen oluttarinan ”jatko-osakin” Tornion panimon osalta.

Panimomestari-elokuva sai varsinaisen Tornion ensi-iltansa Tornion 400-vuotisjuhlavuonna 2021 ja elokuvan pääsi näkemään noin 600 torniolaista. Haase on työllään tuonut Torniota ja sen yhtä merkittävintä tarinaa esille niin kotimaassa kuin maailmalla. Elokuva on valittu reilulle viidelletoista kansainväliselle elokuvafestivaalilla ympäri maailmaa (ml.Italia, Turkki, Islanti, Ruotsi, Norja, Irlanti, Kroatia, Panama, USA, Korea, Intia, Thaimaa ja Taiwan). Elokuva on myös palkittu parhaan dokumenttielokuvan palkinnolla Islannissa ja USA:ssa.

Antti Haase on tehnyt arvokasta työtä pohjoisten tarinoiden esille tuomisessa ja saattamisessa maailmankartalle.

Säveltäjä, muusikko Julius Rantala

Julius Rantala on torniolaislähtöinen muusikko ja säveltäjä. Rantala on valmistunut Pop& Jazz-konservatorio Lappiasta. Varsin nuoresta iästään huolimatta Rantala on ehtinyt tehdä jo pitkän uran musiikin parissa ja esiintyä niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.

Lahjakas multi-instrumentalisti hallitsee ja yhdistelee hämmästyttävällä tavalla monia soittimia, joista erikoisimpana mainittakoon australialainen perinnesoitin didgeridoo, käsipannu ”handpan” sekä persialainen, kannelta muistuttava soitin Santoor. Käyttäen itse kaikkia raajoja ja suutaan, Rantala tekee täysin uudenlaisten soitinyhdistelmien musiikkia.

Rakkaus soittamiseen, melodioihin ja harmonioihin näkyy hänen valoisasta ja valloittavasta esiintymisestään. Rantalan taidot ja erityisosaaminen hurmasivat tuomarit ja Suomen kansan vuoden 2021 Talent Suomi –kilpailussa, jossa Rantala sijoittui hienosti toiseksi.

Tornion 400-vuotisjuhlavuonna Rantala esiintyi niin Tornion juhlalähetyksessä kuin Syöhään yhessä! -tapahtumassakin. Monipuolinen soittaja sai kiitosta ja ihailua osakseen Tornion koulukonserttikiertueellaan.

Rantala on päässyt myös valtakunnallisen Konserttikeskus ry:n listoille. Konserttikeskus on Suomen merkittävin koulu- ja päiväkotikonserttien järjestäjä, jonka tarkoituksena on tuoda korkeatasoista elävää musiikkia lapsien ja nuorten kuultavaksi.

Kulttuuripalkintojen tausta

Kulttuurin eri aloilla ansioituneita torniolaisia yksityishenkilöitä tai yhteisöjä on palkittu vuodesta 1977 alkaen Tornion kaupungin kulttuuripalkinnoilla.

Kulttuuripalkinto voidaan myöntää Tornion kaupungin asukkaalle (syntyperäiselle tai muuttaneelle), joka tunnetaan aktiivisesta ja korkeatasoisesta toiminnasta jollakin taiteen ja kulttuurin alalla tai näkyvästä toiminnasta Tornion kulttuuri- ja taidetoiminnan kehittämiseksi. Kulttuuripalkinto on samalla tunnustus ja kiitos arvokkaasta kulttuurityöstä kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistämiseksi.

Ansiokkaasta kulttuurityöstä palkitseminen on osoitus kulttuurin suuresta merkityksestä osana kaupungin ja kaupunkilaisten elämää. Aktiiviset kulttuurintekijät todistavat toiminnallaan, että kulttuuri eri muodoissaan on tärkeä osa Tornion kaupungin palveluja ja imagoa.

Kulttuuripalkintoja on tähän mennessä myönnetty 94. Palkinnoista 21 on myönnetty yhteisölle tai ryhmälle

Palkittavia valittaessa on otettu kattavasti huomioon eri taiteenalat ja ikäryhmät. Palkintoja saaneet ovat edustaneet musiikkia, teatteria, kuva-, valokuva-, tanssi- tai elokuvataidetta sekä kirjallisuutta, kotiseututyötä tai muita taiteenaloja.

Palkintojen saajat ovat olleet pääosin paikkakunnalta. Myös muualla asuville on muutaman kerran myönnetty Tornion kulttuuripalkinto.

 

Kuva Samuel Vielma

Sivun alkuun