Tornionjoen kalastuspaikkakarttakirja verkossa – En gammal kartbok om Torneälvens fiskeplatser på nätet

Tornionjoen kalastuspaikkakarttakirja verkossa - En gammal kartbok om Torneälvens fiskeplatser på nätet

Pressmeddelande på svenska här.

Vanhaa Tornionjoen kalastuspaikkakarttakirjaa voi nyt selata Suomalais-ruotsalaisen rajajokikomission verkkosivuilla. 1900-luvun alkupuolen karttakirja Torniojoen kalastuspaikoista julkaistiin netissä Tornionlaakson maakuntamuseon ja rajajokikomission yhteistyönä.

Suomalais-ruotsalainen rajajokikomissio ja Tornionlaakson maakuntamuseo – Tornedalens museum ovat yhteistyössä digitoineet Tornionjoen kalastusaluetta ja kalastuspaikkoja sisältävän karttakirjan. Käsin piirretyt karttasivut ovat nähtävillä verkossa Suomalais-ruotsalaisen rajajokikomission verkkosivulla www.fsgk.se/Karttakirja.html.

Alkuperäinen karttakirja, joka sisältää Suomen ja Ruotsin valtioiden yhteisen lohenkalastuksen järjestämistä varten asettamalta komisioonilta saapuneita Tornionjoen kalastusaluetta ja kalastuspaikkoja koskevia karttoja, kuuluu Tornionlaakson maakuntamuseon kokoelmiin. Tornio-Muoniojokiseura ry lahjoitti karttakirjan museolle vuonna 2015.

Karttakirja kuvaa Tornionjokea kylittäin lähtien Muonioalustan kylästä ja etenee Tornionjokisuulle asti. Kartat on tehty Tornionjoen uittoa varten 1900-luvun alkupuolella, mutta kartoissa on tietoja myös vanhemmista käytössä olleista kalastuspaikoista. Karttojen sivuille on tehty myöhemmin lisäyksiä lyijykynällä, mutta niiden tekijöistä, merkintöjen iästä tai niiden merkityksestä ei ole tietoja.

Karttakirjan sivut on ensin valokuvattu, sitten talletettu eri kokoisiin tiedostoihin ja soveltuvan kokoisina julkaistu rajajokikomission nettisivuilla. Sivuista on avattavissa isompi tiff-tiedosto ja hieman pienempi jpg-tiedosto. Nämä ovat vapaasti selattavissa karttakirjan linkin avaamalla: www.fsgk.se/Karttakirja.html. Karttakirjan jokainen sivu on kuvattu erikseen ja kuvatut sivut yhdistetty kuvankäsittelyllä aukeamiksi. Karttakirjassa yhden sivun todellinen koko on noin 90 cm x 90 cm.

Useita samanlaisia karttakirjoja on myös Tornionjoen uittoyhdistyksen (Torneälvs flottningsförening) kokoelmassa, jota säilytetään Luulajassa Norrbottenin yhdistysarkistossa (Norrbottens föreningsarkiv). Rajajokikomissio lahjoitti hallussaan olleen uittoyhdistyksen jäämistön Norrbottenin yhdistysarkistoon sen jälkeen, kun aiempi, vuoden 1971 komissio, lakkautettiin. Uittoyhdistyksen karttakirjoissa ei ole kalastukseen liittyviä merkintöjä juuri lainkaan verrattuna Tornionlaakson maakuntamuseossa olevaan karttakirjaan.

 

Lisätietoja:

Tornionlaakson maakuntamuseo
Riikka Pyykkö, arkistonhoitaja
riikka.pyykko(at)tornio.fi
+ 358 40 647 3466

Suomalais-ruotsalainen rajajokikomissio
Camilla Ahlstrand, avustava sihteeri
camilla.ahlstrand(at)fsgk.se
puh. +46- (0)922-616 80 tai +358 (0) 40 705 5509

Norrbottens föreningsarkiv, Höstvägen 7, Luulaja.
arkivcentrum(at)norrbotten.se

Sivun alkuun