Etusivu » Ajankohtaista » Tornionlaakson moninaiset kieli-identiteetit framille

Tor­nion­laak­son moninaiset kieli-iden­ti­tee­tit framille

Tornionlaakson museo avaa seuraavan vaihtuvan näyttelyn Porträttiä, kielielämäkertoja ja ääniä Tornionlaaksosta ja Malmikentiltä yleisölle perjantaina 27.9. alkaen. Näyttelyn on tuottanut Keminmaalla syntynyt ja kasvanut kielentutkija Jaana Kolu, joka toimii ruotsin kielen professorina Itä-Suomen yliopistossa ja hänelle on myönnetty dosentin arvo Oulun yliopistosta.

Näyttely valottaa Tornionlaakson ja Malmikenttien meänkielisten ja suomenkielisten asukkaiden kielellisiä elämäntarinoita tekstien, valokuvien ja ääninäytteiden avulla. Näyttely kuvaa meänkielisten ja suomenkielisen kokemuksia Ruotsin kansallisista vähemmistökielistä ja myös sitä, miten meänkieli ja suomen kieli on siirtynyt perheissä sukupolvien yli. Toisaalta näyttely valottaa myös syitä siihen, miksi jotkut ovat lakanneet puhumasta vanhempiensa kieltä.

”Se [meänkieli] on minun äitinkieli, det är min kultur och min tradition, mitt språk.” kertoo muun muassa Ida omasta suhtautumisestaan meänkieleen näyttelyn kielielämäkerrassaan.

Näyttely on osa Jaana Kolun tutkimushanketta ”Ruotsinsuomalaisten ja meänkielisten kielellisiä elämäkertoja kolmessa sukupolvessa”. Kielielämäkerroista on tulossa myöhemmin myös kirja. Tässä näyttelyssä esitellään tutkimusaineistoa, joka kerätty haastatteluin eri puolilla Pohjois-Ruotsia. Osa tutkimukseen osallistuneista valokuvattiin paikassa, jonka he itse saivat valita.

Näyttelyn kielitarinoita vahvistavat Lotta Nybergin, Pauli Raitaniemen ja Antti Kohosen valokuvat sekä Elena Sulin ja Frank Rizzon ääniteos, joka on tehty haastatteluiden pohjalta. Näyttely on avoinna museossa loppuvuoden ajan aina 12.1.2025 saakka.

Lue lisää näyttelystä täältä.