Tornionlaakson museossa kaikkien aikojen ennätysvuosi!

Tornionlaakson museossa kaikkien aikojen ennätysvuosi!

Tornionlaakson museossa vuosi 2023 oli ennätysmäinen, sillä museo teki kaikkien aikojen suurimman kävijäennätyksensä 109 vuotta pitkässä historiassaan. Yhteensä kävijöitä oli vuoden aikana yli 10 000. ”Kävijämäärämme prosentuaalinen kasvu on yli 55 % viime vuoteen nähden, mikä on aivan huikeaa” toteaa museonjohtaja Titta Kallio-Seppä. ”Olemme museolla tehneet pitkäjänteisesti työtä sen eteen, että näkyisimme ihmisten arjessa entistä paremmin. Ja olemme myös saaneet siitä paljon positiivista palautetta”.

Vuoden aikana museossa ja sen ympäristössä on järjestetty paljon erilaisia tapahtumia, jotka ovat osaltaan vaikuttaneet kävijämäärien nousuun. ”Tänä vuonna muun muassa Puistokarnevaali ja Peräpohjolan markkinat siirtyivät Rantakadulle ja PIOT oli tänä vuonna erityisen suosittu. Lisäksi museon luennot ovat houkutelleet paljon väkeä paikalle.” kertoo museolehtori Joni-Pekka Karjalainen.” Nousua on näkynyt myös koululais- ja opiskelijaryhmien käynneissä, mikä on aivan loistavaa!”

Tornionlaakson museo on ollut näkyvästi esillä myös alueellisen työn osalta. Lapin museoiden etäkahvit eli LaMu-kahvit valittiin tänä vuonna Suomen museoliiton vuoden museoviestintäteko 2023 -kilpailun finaaliin yhdessä Suomen valokuvataiteen museon Kuva ois kiva -podcastin, Museoviraston korjaustaito.fi -sivuston ja Turku Åbo 1827 -kokonaisuuden kanssa. Tornionlaakson museo järjestää kahveja yhdessä muiden Lapin aluevastuumuseoiden kanssa.

Alueellisessa museotyössä on muun muassa järjestetty Lapin valkea lehmä -muistelutilaisuuksia ja muita esitelmiä alueen kunnissa, tavattu kuntien edustajia alueen tarpeiden kartoittamiseksi, sekä kerätty ihmisten lempipaikkoja ja esitelty alueellisia palveluita yhdessä kulttuuriympäristötiimin kanssa erilaisissa tapahtumissa kunnissa.

Tänä vuonna aloittaneen korjausrakentamisen asiantuntijan neuvontapalvelu on tavoittanut säilyttävästä korjaamisesta kiinnostuneita alueen asukkaita alueellisen vastuumuseon kaikista yhdeksästä kunnasta aina Simosta Muonioon. Tietoa säilyttävästä korjaamisesta ja korjausrakentamisen asiantuntijan palveluista on viety alueelle muun muassa jalkautumalla alueellisiin tapahtumiin.

Vuoden 2023 viimeinen tapahtuma oli Tapio Salon uuden kirjan, Rakkautta ja sotaa, julkaisutilaisuus. Kuva Tornionlaakson museo.
Vuosi 2024 yhteistyön ja tornionlaaksolaisen identiteetin juhlaa

Vuonna 2024 tulee kuluneeksi kymmenen vuotta siitä, kun Tornionlaakson museosta tuli Tornion ja Haaparannan yhteinen museo. Museon remontin yhteydessä vuonna 2014 solmittiin yhteistyösopimus, jonka ansiosta museotoiminta saatiin laajennettua rajan yli Haaparannalle. Teemavuotta vietetään nimellä Vårt gemensamma museum – Meän museo ja sille on suunniteltu oma ilmeensä. Juhlintaa aiheuttaa myös se, että museo täyttää 110 vuotta ensi vuonna. Tornionlaakson museo on Lapin vanhin museo.

Juhlavuonna on luvassa muun muassa luentoja Haaparannan ja Tornionlaakson historiasta, museon jalkautumista Haaparannalle ja meänkielen aseman korostamista. ”Suomessa meänkieli ajatellaan tällä hetkellä enemmän murteena kuin omana kielenään. Ruotsissa se on oma virallinen vähemmistökielensä, joten haluamme nostaa sitä paremmin esille museon näyttelyissä ja toiminnassa” kertoo Karjalainen. ”Tarkoitus on jalkautua aikaisempaa paremmin Haaparannalle ja tehdä uudenlaista yhteistyötä eri toimijoiden kanssa”. Näyttelytekstit tullaan kääntämään meänkielelle ja lukemaan audio-opastuksiksi, jotka ladataan kaikkien kuunneltaviksi museon verkkosivuille. Käännöksistä kootaan myös meänkielinen opaskirja museovieraiden luettavaksi. Lisäksi tammikuussa museolla aloittaa uusi Tornion ja Haaparannan yhteinen kulttuuriperintökoordinaattori, joka vastaa esimerkiksi Tornionjoen koskikalastuksen hakemisesta Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle.

Tulevan vuoden vaihtuvissa näyttelyissä korostuu Tornionlaakson oma identiteetti sekä meänkieli. Joululahjat kautta aikain -näyttely on avoinna 28.1. saakka, joten innokkaimmat voivat käydä tunnelmoimassa joululahjoja vielä tammikuussa. Muissa näyttelyissä nostetaan esiin mm. Tornionlaakson naisten ääniä, tornionlaaksolaisesta perinteestä ja henkilötarinoita sekä valokuvataiteen että kielitutkimuksen kautta.

Katso Tornionlaakson museon vaihtuvat näyttelyt 2024 museon Vaihtuvat näyttelyt -sivulta.

Tornionlaakson museon Vårt gemensamma museum – Meän museo -juhlavuoden logo, jonka on suunnitellut Juho-Antti Mäkitalo. Logossa yhdistyvät Tornion ja Haaparannan kaupunkien värit sekä Tornionlaakson perinnemaalauksen ruusukuvio ja maavärit.
Sivun alkuun