Trio Laura Mikkola – Linda Lampenius – Jaani Helander, Bill Öhrström ja Club For Five tähdittävät Kalottjazz & Blues festivaaleja

Trio Laura Mikkola – Linda Lampenius – Jaani Helander, Bill Öhrström ja Club For Five tähdittävät Kalottjazz & Blues festivaaleja

Kalottjazz & Bluesfestivaalit järjestetään TornioHaaparannassa 1.-2.7. jo 39. kerran. Järjestäjien toiveissa on järjestää kahden koronavuoden jälkeen täysimittainen festivaali uusin kehitysaskelin. Tulevana kesänä tullaan järjestämään tavallista enemmän ilmaiskonsertteja, joiden joukossa on myös lasten konsertit molemmin puolin rajaa. Kaksipäiväinen festivaali tarjoaa yhteensä 18 konserttia.

Lauran, Lindan ja Jaanin kolmikko koostuu arvostetuista muusikoista klassisessa genressä. Pianisti Laura Mikkola on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista pianisteista. Tukholmalaistuneen Linda Lampeniuksen tunnemme varhaisten viihdevuosiensa lisäksi etenkin hänen erittäin pätevästä klassisesta viulunsoitostaan. Palkittu sellisti Jaani Helander soittaa Helsingin kaupunginorkesterissa. Tämä kolmikko on luvannut yllätyksiä ja ehkä jopa jazzsävyjä Alatornion kirkossa.

Suomen suosituin a cappella yhtye Club For Five on yksi kolmesta Jazz at Art Park –konsertin kokoonpanoista. Club For Five on vuodesta 2000 toiminut lauluyhtye, joka on tullut tunnetuksi niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin. ”Clubin” musiikki ei rajoitu vain yhteen tiettyyn tyylilajiin – yhtye on mukavuusalueellaan niin jazzin, popin ja rockin kuin kansanmusiikin tai klassisen musiikin alueella.

Jazz at Art Park –konsertissa soittaa myös italialainen säveltäjä ja kontrabasisti Ilaria Capalbo (ei vahvistettu), joka muusikoidensa kanssa asuu Tukholmassa. Hän luo perustan vapaalle improvisaatiolle, jota hän piristää rock-riffeillä ja jopa nykyaikaisen kamarimusiikin sävyillä.

Blues Nightin aikana kuulemme muun muassa blueslegenda Bill Öhrströmiä, joka julkaisi vuonna 2021 uusimman albuminsa, suomalaisen blueskuningatar Erja Lyytisen täysimittaisen kokoonpanonsa kanssa. Marraskuussa 2021 hänet valittiin Musiikkimuseo Famen kunniagallerian nuorimmaksi jäseneksi.

Åströmin riihessä musisoi energinen modernia jazzgenreä edustava kvartetti – Case Kämäräinen ja Victoriantorin laiturilla yleisöä viihdyttää multi-instrumentalisti, torniolainen Julius Rantala (joka sijoittui toiseksi Suomen Talent-kisassa vuonna 2021). Hulabaloo-kokoonpano vastaa lastenkonsertista Torniossa, myös Haaparantaan saadaan oma lastenkonsertti. Pitkän perinteen mukaan annamme myös nuorille musiikkiopiskelijoille mahdollisuuden esiintyä Open Air -festivaalin lavalla.

 

Konsertteja jälleen molemmin puolin rajaa

Olemme kuunnelleet yleisöä ja kehitämme festivaalia jälleen aidoksi rajatapahtumaksi ja muun muassa lastenkonserteilla toivomme houkuttelevamme festivaalille laajemman yleisön Olemme uudistaneet festivaalien konserttipaikat, niin, että konsertteja on kuultavissa niin Haaparannalla kuin Torniossa. Molemmat kaupungit isännöivät vajaata kymmentä konserttia. Kaupungit järjestävät festivaalin avajais- ja kirkkokonsertin vuorovuosin. Olemme myös lisänneet konserttien määrää entisestään ja konsertteja voi kuunnella vähän yllättävissäkin paikoissa, kuten Victoriantorin laiturilla tai Haaparannan rautatieaseman läheisyydessä. Konserttipaikoille on kävely-/pyöräilymatka, mutta järjestämme myös jazzbussin, joka liikennöi rajan yli.

 

Laajennettu yhteistyö muiden toimijoiden kanssa

Kalottjazz & Blues festivaalien tuotannossa viritellään laajempaa yhteistyötä yhdistysten kanssa, jotta siihen saadaan yhä laajempaa näkemystä, festivaaleista vaikuttavammat ja työsarkaa jaettua useamman toimijan kesken. Riverside Jazz ry toimii kahden Riihi-konsertin tuottajina Suomen puolella ja Haaparannassa Teatteriyhdistys ottaa isäntäroolin kahdessa konsertissa. Tornion kuvataideseura on jo perinteisesti matkassa järjestämällä torstain etko-konsertin ja taidenäyttelyn.

 

Kalottjazz & Blues liput tulevat myyntiin huhtikuun aikana. 

 

Nettisivut: www.kalottjazzblues.net 

Sivun alkuun