Uutta Tornionlaakson museolla: Virtuaalinen vierailu Unescon maailmanperintökohde Struven ketjun kahdeksalle pisteelle osaksi museon perusnäyttelyä

Uutta Tornionlaakson museolla: Virtuaalinen vierailu Unescon maailmanperintökohde Struven ketjun kahdeksalle pisteelle osaksi museon perusnäyttelyä

Tornionlaakson museon perusnäyttelyssä voi tehdä virtuaalisen vierailun kahdeksalle Tornion- ja Muonionlaaksossa sijaitsevalle Unescon maailmanperintökode Struven ketjun pisteelle. Struven ketju Tornionlaaksossa -virtuaalimaailma sijaitsee museon aulatilassa ja siihen voi tutustua ilmaiseksi museon aukioloaikoina.

Osin pelillinen virtuaalinen maailma on rakennettu mittauspisteiltä otettujen 360 asteen kuvien ympärille. Vaarojen rinteille on haastava kiivetä ja Alatornion kirkon torni on puolestaan kokonaan kiinni vierailijoilta, mutta virtuaalitodellisuus tuo kohteet esteettömästi kaikkien saavutettavaksi. Hyttysten ininä ja tuulen ujellus värittävät tutkimusmatkailijoiden virtuaalista kiipeämistä vaarojen huipuille.

Struven ketju hyväksyttiin Unescon maailmanperintöluetteloon 2005 edustamaan kansainvälistä tieteen ja tekniikan kulttuuriperintöä. Vain murto-osa ketjun sadoista mittauspisteistä on valittu edustamaan koko ketjua Unescon maailmanperintökohteina. Näistä seitsemän sijaitsee Tornion- ja Muonionlaaksossa – kaikki neljä Ruotsin, ja kolme, eli puolet Suomen maailmanperintökohdepisteistä. Museon virtuaalisella vierailulla kävijä pääsee tutustumaan Alatornion kirkon, Kokkokankaan, Huitaperin, Aavasaksan, Niemivaaran, Pullingin, Outtakkan ja Stuorrahanoaivin mittauspisteiltä avautuviin maisemiin.

Struven ketju on jättimäinen mittanauha, jonka avulla varmistettiin maapallon muoto ja koko 1800-luvulla. Mustaltamereltä Jäämerelle nykyisin 10 maan halki kulkeva ketju koostuu sadoista korkeille näköalapaikoille sijoitetuista mittauspisteistä, joista tehtiin tarkkoja kolmiomittauksia 1810–50 -luvuilla. Nimensä ketju sai hanketta johtaneen saksalaisen tähtitieteilijän F. G. W. von Struven mukaan. Osa pisteistä oli samoja, joita myös jo sata vuotta aiemmin ranskalainen tiedeakatemian retkikunta Maupertuis johtajanaan oli käyttänyt maapallon mittauksiin.

Virtuaalimaailman ovat tuottaneet yhdessä Tornionlaakson museo, Lapin ammattikorkeakoulu, Maanmittauslaitos ja Maailmanperintö Struven ketjun pohjoiset osat -hanke. Toteutuksen ovat mahdollistaneet Museoviraston rahoittama Tutkimusmatkailijoiden Tornionlaakso -hanke sekä Interreg Nord -rahoitteinen Maailmanperintö Struven ketjun pohjoiset osat -hanke.

Tervetuloa kokemaan maailmanperintökohde uudella ja interaktiivisella tavalla!

Lisätietoja

Museonjohtaja Titta Kallio-Seppä, titta.kallio-seppa@tornio.fi, p. 050 597 1557

Sivun alkuun