Valtioneuvosto: Suomeen ulkomailta saapuvia koskevista poikkeuksista uusi asetus

Valtioneuvosto: Suomeen ulkomailta saapuvia koskevista poikkeuksista uusi asetus

Tiedote 31.8.2021 Sosiaali- ja terveysministeriö
Päivitetty 1.9.2021 Torniossa rajanylitystä koskevien käytäntöjen osalta

Valtioneuvosto on hyväksynyt uuden asetuksen poikkeuksista velvollisuuteen esittää koronatodistus ja osallistua koronavirustestiin Suomeen ulkomailta saapuessa. Asetus tulee voimaan 1. syyskuuta 2021.

Suomeen saapuvilta henkilöiltä edellytetään luotettavaa todistusta kuuden kuukauden sisällä sairastetusta koronavirustaudista, saadusta koronavirusrokotussarjasta tai ennen Suomeen saapumista tehdystä negatiivisen tuloksen osoittavasta luotettavasta koronavirustestistä.

Velvollisuus esittää todistus ja osallistua testiin ei koske henkilöitä, jotka saapuvat Suomeen sellaisesta maasta tai sellaiselta alueelta, jossa koronavirustaudin ilmaantuvuus tai muuntuneen viruksen yleisyys ei aiheuta erityistä epidemian leviämisen riskiä.

Valtioneuvoston asetuksen mukaisia maita ja alueita, joista Suomeen saapuvilta ei edellytetä testiä tai todistusta, ovat Hongkong, Kiina, Macao, Malta, Taiwan, Unkari, Uusi-Seelanti, Puola, Vatikaani, Norjan Omasvuonon, Kaivuonon, Raisin, Koutokeinon, Kaarasjoen, Tenon, Uuniemen ja Etelä-Varangin kunta sekä Ruotsin Haaparannan, Kiirunan, Pajalan ja Ylitornion kunta.

Näistä maista tai alueilta tulevilta henkilöiltä ei myöskään edellytetä toista covid-19-testiä 72-120 tunnin kuluessa Suomeen saapumisesta.

Muualta kuin edellä olevassa listassa mainitulta alueelta Suomeen saapuvilta edellytetään yhä luotettavaa todistusta kuuden kuukauden sisällä sairastetusta koronataudista, saadusta koronarokotesarjasta tai ennen Suomeen saapumista tehdystä negatiivisesta koronavirustestistä.

Valtioneuvoston uusi asetus on voimassa 15. lokakuuta 2021 saakka. Maita ja alueita sekä epidemiatilannetta tarkastellaan kahden viikon välein.

Lue lisää

Sivun alkuun