Vastaa kyselyyn ja vaikuta alueesi laajakaistarakentamiseen

Vastaa kyselyyn ja vaikuta alueesi laajakaistarakentamiseen

Tornion kaupunki yhdessä Lapin liiton ja Leader Tunturi-Lapin kanssa kerää tietoa vakituisten ja vapaa-ajan asukkaiden sekä yrittäjien nettiyhteyksien nykytilasta ja valokuitutarpeista. Sähköiseen kyselyyn vastaamalla voit vaikuttaa alueesi laajakaistayhteyksien rakentamiseen sekä siihen, mitkä alueet kaupunki määrittää laajakaistarakentamisen kärkikohteiksi.

Torniolla on kaksi kyselyä. Asukkaille ja yrittäjille löytyy oma kyselynsä ja taloyhtiöille ja liikekiinteistöille omansa. Vastausaikaa on 31. toukokuuta asti.

Miten nettiyhteytenne toimii nyt ja tulevaisuudessa?

Laajakaistayhteys on nykyään kodin perusinfraa aivan kuten sähkö, lämpö ja vesi. Nettiyhteydet ovat tuoneet uusia mahdollisuuksia poistaen etäisyyksiä. Sohvalta käsin voimme hoitaa muun muassa pankki-, vero- ja vakuutusasiat. Sivistys, koulutus ja opiskelu löytyvät nekin nykyään usein nettiyhteydelle. Toimivat nettiyhteydet mahdollistavat etätyön missä ja minne tahansa.

Tiedonsiirtomäärät netissä ovat kasvaneet huimasti ja jatkavat kasvuaan. Lapissa useimmilla kotitalouksilla on tällä hetkellä käytössään langaton 4G-yhteys. Se käyttää alueen tukiasemaa, jonka käyttäjä- ja tiedonsiirtomäärät saattavat vaihdella paljon ja tämän myötä myös nopeus. Jos yhteys toimii nyt, ei se takaa sen toimivuutta huomenna. Tulevassa 5G verkossa käyttäjät jakavat myös tukiaseman muiden käyttäjien kanssa. Verkon toimivuuden ja nopeuden varmistamiseksi 5G tarvitsee tiheämpää tukiasemaverkostoa, jonka rakentumisesta maaseudulle ei ole varmuutta. Myös 5G tarvitsee valokuitua toimiakseen.

Valokuidussa informaatio, kuten internetin ja television sisältö, siirtyy kuitukaapelissa valon nopeudella. Maan alla kulkeva valokuituverkko takaa kotiin nopeimman ja luotettavimman nettiyhteyden 50 vuodeksi ilman muiden käyttäjien, sään tai etäisyyksien aiheuttamaa pätkimistä. Valokuidussa yhteyttä ei jaeta esimerkiksi naapuruston kanssa, vaan yhteys on kiinteistökohtainen. Valokuitu tuo kotiin myös laadukkaan kaapeli TV:n.

Lue lisää

Sivun alkuun