Vieraslajijäteastiat käyttöön Torniossa

Vieraslajijäteastiat käyttöön Torniossa

Tornion kaupunki kannustaa asukkaita mukaan ympäristön siistimiseen ja luonnon monimuotoisuuden suojeluun haitallisia vieraskasveja torjumalla. Kaupungin alueelle on sijoitettu kolme roska-astiaa, jotka ovat tarkoitettu vieraslajien torjunnasta syntyvälle kasvijätteelle. Haitallisten vieraskasvien omatoiminen torjunta pihalla ja lähiympäristössä on nyt helpompaa, kun jätteelle on selkeä kohde. Lisäksi kunnan myöntämä vapaa lupa kitkemiselle kunnan omistamilla mailla helpottaa torjuntaa, sillä kitkemiseen tarvitaan aina maanomistajan lupa. Haitallisten vieraslajien, kuten lupiinin, jättipalsamin ja ruttojuuren torjunta on tärkeää, sillä lajit uhkaavat kotoperäisiä lajejamme ja luonnon monimuotoisuutta. Torjunnassa yksi tärkeä vaihe on vieraskasvijätteen oikeaoppinen käsittely, sillä juuri kasvijäte on vieraskasvien yleisin leviämisen väylä. Tuo vieraskasvijätteesi roskikseen säkitettynä, niin et vahingossa levitä siemeniä tai muita kasvinosia matkalle.

Vieraslajijäteastiat löytyvät Torniosta kolmesta paikkaa, Kivirannasta (Isopalontie 39), Putaalta (Kallioputaankatu 10) ja Suensaaresta (Puutarhakatu 16).

Roskiksissa on pinkit, näkyvät kyltit, sekä tarkempaa tietoa haitallisista vieraslajeista. Vieraslajiroskisideassa ovat mukana Tornion kaupunki, Keminmaan kunta, Lapin maa- ja kotitalousnaiset, Lassila&Tikanoja sekä Jätekeskus Jäkälä.

 

Sivun alkuun