Valokuiturakentaminen Torniossa

Tornion kaupunki selvitti vuosina 2018–2019 yhdessä Kaakamon tietoverkko-osuuskunnan kanssa valokuiturakentamista Tornion kaupungin alueella. Luotettavien ja nopeiden tietoliikenneyhteyksien tarve niin yksityisten henkilöiden, yritysten kuin julkisen tahon toimijoiden keskuudessa on tärkeää digitalisoitumisen edetessä.

Vuosina 2018–2019 selvitettiin asukkaiden liittymishalukkuutta valokuituverkkoon Pudas-Luotomäki -alueella ja Miukki-Palosaari-Kirkonmäki-Kokkokangas-Pirkkiö -alueella. Ensin mainittu alue rajautuu lännessä Röyttäntiehen, idässä Kromitiehen, pohjoisessa Valtatie 29:ään ja etelässä Thurevikinkatuun, joka kuuluu alueeseen. Jälkimmäinen alue rajautuu pohjoisessa Pudas-Luotomäki -alueeseen, idässä Kromitiehen, lännessä Tornionjokeen ja etelässä Kerankatuun, joka kuuluu alueeseen.

Kevään 2019 aikana selvitettiin liittymishalukkuutta myös yritysalueilla Torpissa ja Kromilaaksossa.

Kyselyt alueiden asukkaille ovat päättyneet eivätkä ne tällä erää johtaneet uusin valokuiturakentamisen hankkeisiin Tornion alueella.

Perustietoja valokuituliittymästä

  • Valokuituliittymällä tarkoitetaan yksittäiselle kiinteistölle valokuitutekniikalla rakennettua laajakaistaliittymää.
  • Liittymän perusnopeus on 100/100 Mbit/s.
  • Saatavilla on myös muita nopeuksia.
  • Liittymän kuukausimaksu riippuu asiakkaan valitsemasta operaattorista (Netplaza tai Telia). Liittymän hinta riippuu liittyejin määrästä ja mahdollisesta tuesta. Liittymiskustannuksista voi hakea kotitalousvähennystä.

Riittävästi tiedonsiirtokapasiteettia myös tulevaisuudessa

Nykyaikaiset tietoliikenneyhteydet rakennetaan valokuidulla, koska sen kapasiteetti on käytännössä rajaton. Maahan kaivetun valokuitukaapelin käyttöikä on 50–100 vuotta. Valokuituliittymän avulla kuluttajille voidaan tarjota nykyaikaisia ja huippunopeita, vähintään 100 Mbit/s -yhteyksiä. Kuluttajaliittymän nopeutta voidaan tarvittaessa nostaa 1000 Mbit/s asti. Valokuitu tarjoaa riittävästi tiedonsiirtokapasiteettia myös tulevaisuudessa.

Nykyaikaisista tiedonsiirtomenetelmistä valokuitu on niin kapasiteetiltaan kuin luotettavuudeltaankin ylivoimainen eikä se ole altis häiriöille kuten langattomat signaalit. Toisin kuin langattomissa yhteyksissä, etäisyys tai yhtäaikaisten käyttäjien määrä ei vaikuta valokuituyhteyden laatuun tai nopeuteen.

Sivun alkuun