Valokuiturakentaminen Torniossa

Tornion kaupunki on selvittänyt yhdessä Kaakamon tietoverkko-osuuskunnan kanssa valokuiturakentamista Tornion kaupungin alueella. Luotettavien ja nopeiden tietoliikenneyhteyksien tarve niin yksityisten henkilöiden, yritysten kuin julkisen tahon toimijoiden keskuudessa on tärkeää digitalisoitumisen edetessä.

Talven ja kevään aikana selvitettiinn asukkaiden liittymishalukkuutta valokuituverkkoon Pudas-Luotomäki -alueella ja Miukki-Palosaari-Kirkonmäki-Kokkokangas-Pirkkiö -alueella. Ensin mainittu alue rajautuu lännessä Röyttäntiehen, idässä Kromitiehen, pohjoisessa Valtatie 29:ään ja etelässä Thurevikinkatuun, joka kuuluu alueeseen. Jälkimmäinen alue rajautuu pohjoisessa Pudas-Luotomäki -alueeseen, idässä Kromitiehen, lännessä Tornionjokeen ja etelässä Kerankatuun, joka kuuluu alueeseen.

Kevään aikana selvitettiin liittymishalukkuutta myös yritysalueilla Torpissa ja Kromilaaksossa.

Kyselyt alueiden asukkaille ovat nyt päättyneet. Kerromme tuloksista, kun selvitykset ovat valmistuneet. Kiitokset kaikille vastaajille!

Perustietoja valokuituliittymästä

  • Valokuituliittymällä tarkoitetaan yksittäiselle kiinteistölle valokuitutekniikalla rakennettua laajakaistaliittymää.
  • Liittymän perusnopeus on 100/100 Mbit/s, jonka kuukausimaksu on noin 33 euroa. Hinta riippuu asiakkaan valitsemasta operaattorista (Netplaza tai Telia). Huomaathan, että valokuituverkon rakentamista vasta selvitetään eivätkä saatavuustiedot operaattoreiden sivuilla ole vielä kaikilta osin ajan tasalla.
  • Saatavilla on myös muita nopeuksia.
  • Liittymän hinta riippuu liittyejin määrästä ja mahdollisesta tuesta. Liittymiskustannuksista voi hakea kotitalousvähennystä.
  • Voit ilmoittaa halukkuutesi liittyä valokuituverkkoon täyttämällä kyselylomakkeemme, ks. sivun oikea reuna.

Riittävästi tiedonsiirtokapasiteettia myös tulevaisuudessa

Nykyaikaiset tietoliikenneyhteydet rakennetaan valokuidulla, koska sen kapasiteetti on käytännössä rajaton. Maahan kaivetun valokuitukaapelin käyttöikä on 50–100 vuotta. Valokuituliittymän avulla kuluttajille voidaan tarjota nykyaikaisia ja huippunopeita, vähintään 100 Mbit/s -yhteyksiä. Kuluttajaliittymän nopeutta voidaan tarvittaessa nostaa 1000 Mbit/s asti. Valokuitu tarjoaa riittävästi tiedonsiirtokapasiteettia myös tulevaisuudessa.

Nykyaikaisista tiedonsiirtomenetelmistä valokuitu on niin kapasiteetiltaan kuin luotettavuudeltaankin ylivoimainen eikä se ole altis häiriöille kuten langattomat signaalit. Toisin kuin langattomissa yhteyksissä, etäisyys tai yhtäaikaisten käyttäjien määrä ei vaikuta valokuituyhteyden laatuun tai nopeuteen.

Sivun alkuun