Valokuiturakentaminen Torniossa

Tornion kaupunki selvittää yhdessä Kaakamon tietoverkko-osuuskunnan kanssa valokuiturakentamista Tornion kaupungin alueella. Luotettavien ja nopeiden tietoliikenneyhteyksien tarve niin yksityisten henkilöiden, yritysten kuin julkisen tahon toimijoiden keskuudessa on tärkeää digitalisoitumisen edetessä.

Talven aikana selvitetään asukkaiden liittymishalukkuutta valokuituverkkoon Pudas-Luotomäki -alueella ja Miukki-Palosaari-Kirkonmäki-Kokkokangas-Pirkkiö -alueella. Ensin mainittu alue rajautuu lännessä Röyttäntiehen, idässä Kromitiehen, pohjoisessa Valtatie 29:ään ja etelässä Thurevikinkatuun, joka kuuluu alueeseen. Jälkimmäinen alue rajautuu pohjoisessa Pudas-Luotomäki -alueeseen, idässä Kromitiehen, lännessä Tornionjokeen ja etelässä Kerankatuun, joka kuuluu alueeseen.

Selvitämme liittymishalukkuutta myös yritysalueilla Torpissa ja Kromilaaksossa.

Kaakamon tietoverkko-osuuskunta selvittää lisäksi yhteistyössä Kuitu kylässä -tiedotushankkeen kanssa, mitkä Tornion kylistä olisivat mahdollisesti rakennettavissa hankerahoituksella, ja miten ja mitkä yksittäiset kyläverkot voitaisiin yhdistää teknisesti samaan verkkoon.

Perustietoja valokuituliittymästä

  • Valokuituliittymällä tarkoitetaan yksittäiselle kiinteistölle valokuitutekniikalla rakennettua laajakaistaliittymää.
  • Liittymän perusnopeus on 100/100 Mbit/s, jonka kuukausimaksu on noin 33 euroa. Hinta riippuu asiakkaan valitsemasta operaattorista (Netplaza tai Telia). Huomaathan, että valokuituverkon rakentamista vasta selvitetään eivätkä saatavuustiedot operaattoreiden sivuilla ole vielä kaikilta osin ajan tasalla.
  • Saatavilla on myös muita nopeuksia.
  • Liittymän hinta on noin 1 450 euroa. Osasta (980 euroa) liittymiskustannuksia voi hakea kotitalousvähennystä.
  • Voit ilmoittaa halukkuutesi liittyä valokuituverkkoon täyttämällä kyselylomakkeemme.

Riittävästi tiedonsiirtokapasiteettia myös tulevaisuudessa

Nykyaikaiset tietoliikenneyhteydet rakennetaan valokuidulla, koska sen kapasiteetti on käytännössä rajaton. Maahan kaivetun valokuitukaapelin käyttöikä on 50–100 vuotta. Valokuituliittymän avulla kuluttajille voidaan tarjota nykyaikaisia ja huippunopeita, vähintään 100 Mbit/s -yhteyksiä. Kuluttajaliittymän nopeutta voidaan tarvittaessa nostaa 1000 Mbit/s asti. Valokuitu tarjoaa riittävästi tiedonsiirtokapasiteettia myös tulevaisuudessa.

Nykyaikaisista tiedonsiirtomenetelmistä valokuitu on niin kapasiteetiltaan kuin luotettavuudeltaankin ylivoimainen eikä se ole altis häiriöille kuten langattomat signaalit. Toisin kuin langattomissa yhteyksissä, etäisyys tai yhtäaikaisten käyttäjien määrä ei vaikuta valokuituyhteyden laatuun tai nopeuteen.

Sivun alkuun