Kaupunkien yhteisen sydämen syke – mitä kuuluu Victoriantorille?

Kaupunkien yhteisen sydämen syke – mitä kuuluu Victoriantorille?

Aloitin Victorian maalaistori- hankkeen projektipäällikkönä lähes tarkalleen vuosi sitten. Tähän vuoteen on mahtunut paljon uusia juttuja niin minulle kuin Victoriantorille ja koko Torniollekin. Nyt on tullut aika summata vähän mennyttä vuotta sekä tähytä tulevaisuuteen.

Kaupunkien yhteistä sydäntä on sen alusta lähtien vaivannut vajaatoiminta. Victoriantori on upea ja uniikki paikka, joka on yhteisiä uudenvuoden juhlia lukuun ottamatta ollut suureksi osaksi autio ja hiljainen. Tämä on suuri sääli, sillä torimme on sijaintinsa vuoksi maailmankin mittapuulla erikoinen ja harvinaislaatuinen: vastaavia rajatoreja löytyy Euroopastakin vain pari kappaletta. Kaiken lisäksi meidän torillamme voi vielä matkustaa ajassa! Tai ainakin toistaiseksi voi – aika näyttää tuoko kellojen siirtelystä luopuminen mukanaan muutoksia aikavyöhykkeisiin.

Tornion kaupunki haki ja sai tukea torielämän vilkastuttamiseen Leader Outokaira Tuottamhan ry:ltä. Hanke polkaistiin käyntiin viime vuoden marraskuussa ja viime kesäksi torille hankittiinkin muun muassa uutta myyntikalustoa torikauppiaiden käyttöön. Lauantaisin pidettyjen toripäivien yhteydessä esitettiin myös pienoisnäytelmää sekä nautittiin paikallisten esiintyjien musisoinnista. Lisäksi torin kupeeseen pystytettiin upea grillikota, joka on vapaasti käytettävissä 50 euron panttimaksua vastaan. Ensi kesän toritoimintaa sujuvoittamaan teetettiin vielä varaussivusto, josta torimyyjät voivat helposti valita itselleen sopivat myyntipäivät.

Kesän päätteeksi torniolaisilta kerättiin palautetta ensimmäisestä torikesästä. Toritoiminnassa nähtiin kehitettävää, mutta kaikki vastaajat olivat yksimielisiä siitä, että toritoiminta on kaivattu lisä Tornion kesätarjontaan ja toimintaa tulee jatkaa. Toripäivien oheisohjelma koettiin tärkeäksi asiaksi, ja eniten vastaajat kaipasivat torille elävää musiikkia. Toriympäristö koettiin sen sijaan hieman epäviihtyisänä: suurin haaste viihtyisyyden kannalta oli penkkien puute. Lisäksi kukkaistutuksia peräänkuulutettiin monessa vastauksessa. Vastauksissa toistui myös toive kiinteästä torikahvilasta.

Monet kaipasivat myös näkyvämpää toritoiminnan markkinointia. Mainontaa pyritään lisäämään ja tehostamaan ensi keväänä, mutta puskaradion merkitystä torin tunnetuksi tekemisessä ei pidä unohtaa. Paras menovinkki on nimittäin sellainen, joka tulee tutulta ihmiseltä.

Vaikka edessä on vielä pitkä talvi, suunnitellaan kaupungilla jo kovasti ensi kesää. Toripäiviä järjestetään tuttuun tapaan kerran viikossa touko-syyskuun ajan ja myyntipaikat ovat edelleen ilmaisia. Toripäivien ohessa pääsee myös nauttimaan oheisohjelmasta, ja sitä voi jatkossa seurata mukavasti istuen. Aivan kaikkea ei vielä tässä vaiheessa voida paljastaa, mutta kerrottakoon, että toriohjelmaan on tulossa joitain lisäyksiä ja kahvihampaan kolotukseen sekä tiedonjanoon etsitään ratkaisuja.

Katariina Huikari
Kirjoittaja toimi Victorian maalaistori -hankkeen projektipäällikkönä

 

 

Sivun alkuun